Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed

Γραμματοσειρά

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου EastMed και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την ΕΕ.

O Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρεται στην πορεία ανάπτυξης του έργου με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά και στη συμβολή του έργου στην ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου για την Ενέργεια, κ. Μιγκέλ Αρίας Κανίετε, στην τελευταία συνάντηση της κοινοπραξίας στο Τελ Αβίβ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν με ποιον τρόπο στηρίζει την προώθηση και ολοκλήρωση του αγωγού EastMed και εάν εκτιμά ότι θα συμβάλλει στην σταθερότητα και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

EastMed: Ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση πηγών για την ΕΕ

Κοινή διακήρυξη υπέγραψαν στις αρχές Απριλίου στο Τελ Αβίβ οι Υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας, με στόχο την προώθηση του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed. Στη συνάντηση, παρουσία του Επιτρόπου για την Ενέργεια κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, επιβεβαιώθηκε η αμέριστη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο συγκεκριμένο έργο και σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο με τη συμμετοχή τεσσάρων χωρών, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση πηγών για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας της ΕΕ στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Το έργο έχει κριθεί τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο, με τις εκτιμήσεις της κοινοπραξίας να μιλούν για τελική ολοκλήρωση του αγωγού μέχρι το 2025.

Βάσει των παραπάνω, ερωτάται η Κομισιόν:

Με ποιον τρόπο στηρίζει η Επιτροπή την προώθηση και ολοκλήρωση του αγωγού EastMed;
Εκτιμά ότι ο αγωγός EastMed θα συμβάλλει στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την ΕΕ, στη σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου;

5.5.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS