Ερώτηση προς την Κομισιόν και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κα Φεντερίκα Μογκερίνι, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Eυρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην πΓΔΜ και συνολικά στα Δυτικά Βαλκάνια.
O Δημήτρης Παπαδημούλης διατυπώνει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στην πΓΔΜ, με αφορμή την εκλογή Προέδρου στο Κοινοβούλιο της χώρας, υπογραμμίζοντας την απουσία πολιτικής συνεννόησης και σημειώνοντας την πρόσθετη αναστάτωση και αβεβαιότητα που καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή από την αλυτρωτική ρητορική του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα περί «Μεγάλης Αλβανίας».
Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει τη σημασία της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στα Βαλκάνια, που συμβάλλει στην ενδυνάμωση του δημοκρατικού διαλόγου, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν και την κα Μογκερίνι ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην πΓΔΜ, ζητώντας να σχολιάσει τις δηλώσεις που αμφισβητούν την αρχή της ανεξαρτησίας και εδαφικής κυριαρχίας στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την κα Μογκερίνι:
Ανησυχητική η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια
Η πΓΔΜ κλονίζεται από τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια, με τον πολιτικό και διεθνοτικό διχασμό να οξύνεται. Το κλίμα πολιτικής αντιπαλότητας, η παρατεινόμενη αβεβαιότητα στο θέμα σχηματισμού κυβέρνησης και η απουσία προοπτικής άρσης του πολιτικού αδιεξόδου εντείνονται. Τα ΜΜΕ βρίσκονται υπό καθεστώς φίμωσης, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αμφισβητείται, η βία και οι συγκρούσεις κλιμακώνονται.
Η ανησυχητική κατάσταση στην πΓΔΜ επιδεινώνεται από την άκρως εθνικιστική και αλυτρωτική ρητορική του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου, που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα της φτώχειας και της εκτεταμένης διαφθοράς. Τα φαινόμενα αυτά θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και ανάπτυξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και την ευρωπαϊκή τους πορεία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του δημοκρατικού διαλόγου, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται η κα Μογκερίνι και η Επιτροπή:
Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης της κρίσης, εντός της πολιτικής εντολής της και με σεβασμό στις αντίστοιχες εντολές του ΟΗΕ, σκοπεύει να αναλάβει στην περιοχή;
Πώς σχολιάζει τις προκλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την αρχή της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας σε χώρες των Δ. Βαλκανίων;
4.5.2017