Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν για την ακραία καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Φιλιππίνες

Γραμματοσειρά

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την κατάσταση στις Φιλιππίνες και τις πολιτικές του Προέδρου Ρομπέρτο Ντουτέρτε.

O Δημήτρης Παπαδημούλης διατυπώνει την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι στον ένα χρόνο διακυβέρνησης του Ντουτέρτε έχουν πεθάνει πάνω από 4.800 άνθρωποι, στο πλαίσιο του δήθεν πολέμου των αστυνομικών αρχών «κατά των ναρκωτικών». Παράλληλα, τα ποσοστά HIV αυξάνονται δραματικά, ενώ η φτώχεια και η εξαθλίωση βαθαίνει, τη στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας μελετά την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν εάν γνωρίζει την κατάσταση στις Φιλιππίνες, καλώντας την να δεσμευτεί άμεσα για συγκεκριμένες δράσεις, ενώ ζητά να μάθει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έχουν συναφθεί για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης και της εκπαίδευσης της αστυνομίας στις Φιλιππίνες.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

Η ακραία καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Φιλιππίνες

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε η κατάσταση στις Φιλιππίνες είναι άκρως ανησυχητική.

Η άσκηση τυφλής αστυνομικής βίας στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην πρωτεύουσα Μανίλα, έχει οδηγήσει στο θάνατο πάνω από 4.800 πολίτες[1]. Οι αρχές στοχοποιούν απόρους και χρήστες ναρκωτικών στο πλαίσιο της δήθεν καμπάνιας ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών, με τη δικαστική και νομοθετική εξουσία να συνηγορούν σιωπηλά σε αυτή την πολιτική.

Οι επιθέσεις σε ιθαγενείς έχουν πολλαπλασιαστεί, τα κρούσματα HIV αυξάνονται συνεχώς, αγγίζοντας σε ορισμένες πόλεις, όπως στο Cebu City, ακόμα και το 45%, με την πολιτική ηγεσία να κόβει την κρατική επιχορήγηση για τις σχετικές εξετάσεις και την αγορά αντισυλληπτικών για τα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Ο αριθμός των αυθαίρετα φυλακισθέντων ανηλίκων έχει αυξηθεί δραματικά, η παιδική εργασία σε ορυχεία χρυσού ανθεί, με τον Πρόεδρο να εισηγείται παράλληλα την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι ενήμερη για την κατάσταση στις Φιλιππίνες και εάν ναι, ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει;
Ποια είναι τα αποτελέσματα των προγράμματος EPJUST II και GOJUST στο πεδίο της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης και της εκπαίδευσης της αστυνομίας;

9.5.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS