Σοφία Σακοράφα - "H EE πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της"

Γραμματοσειρά
"H EE πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της"
 

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα  στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Έκθεσης σχετικά με τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και τη Νότιο Αφρική και με τις προοπτικές πολιτικής σταθερότητας.

 

Κύριοι συνάδελφοι,
Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εισηγητή για τη προσπάθεια του σε αυτό το Σχέδιο Έκθεσης.

Ωστόσο θα ήθελα να συμπληρώσω ορισμένες επιφυλάξεις σε αυτές που ήδη ακούστηκαν.
Πρώτον, δεν γίνεται πουθενά ουσιαστική αυτοκριτική για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ε.Ε. στο παρελθόν και τις πραγματικές αιτίες δημιουργίας όλων αυτών των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτίου Αφρικής. Αν δεν γίνει αυτό, εκτιμώ ότι καμία συνολική αντιμετώπιση δεν μπορεί να υπάρξει. Μας είπε κανείς πόσες από τις επιχορηγήσεις της ΕΕ κατέληξαν στο παρελθόν στα χέρια των διεφθαρμένων πολιτικών και της άρχουσας ελίτ των χωρών αυτών; Όπου ποτέ δεν κλήθηκαν να απολογηθούν οι συγκεκριμένοι αυτοί που ευθύνονται για την ανισότητα και την αδικία στις χώρες τους. Κάλεσε κάνεις τον Μπρέμερ (Αμερικάνο διοικητή του κατακτημένου Ιράκ το 2003) και τον πρώτο “εκλεγμένο” πρόεδρο του Ιράκ, Αλαουϊ να απολογηθεί ια τα δισεκατομμύρια βοήθειας από ΕΕ και δωρητές που χάθηκαν;
Δεύτερον, η σύντομη αναφορά στο Παλαιστινιακό, δεν συνυπολογίζει πουθενά τον αντίκτυπο που έχουν οι αλλεπάλληλες εγκληματικές πράξεις του Κράτους του Ισραήλ εναντίων του κατεχόμενου Παλαιστινιακού λαού. Έχοντας μπροστά μας ένα Ισραήλ που όχι μόνο αγνοεί παντελώς και περιφρονεί τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ και όλων των διεθνών οργανισμών, αλλά καταπατεί μονίμως και συνεχώς και το ελάχιστο αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση, πέρα από την ηχηρή σιωπή για τα πυρηνικά του Ισραήλ, που καμία διεθνής επιτροπή δεν τα ελέγχει.Σήμερα δεν υπάρχει μουσουλμανικό κίνημα ή άλλου τύπου κίνημα στην περιοχή που δεν χρησιμοποιεί (δίκαια ή άδικα) το Παλαιστινιακό σαν άλλοθι.
 
Τέλος, αναφέρεστε σε ανάγκη επανεξέτασης και αναθεώρησης της δράσης της Ένωσης στην περιοχή ΝΑΜΑ. Κατά τη γνώμη μου η όποια αναθεώρηση θα έχει νόημα και αποτέλεσμα αν συμπεριλάβει την αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΕ απέναντι σε δικτατορικά, μοναρχικά και αυταρχικά καθεστώτα της περιοχής που περιφρονούν θεμελιώδη πολιτικά κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.
 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS