• Δεν μπορεί να ζητούνται από την Ελλάδα πράγματα τα οποία η Ευρώπη αντίθετα τα ζητάει από άλλες χώρες
• Εμείς θέλουμε μια ενωμένη και κοινωνικά δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη, ανοιχτή στον έξω κόσμο, αλληλέγγυα, ανοιχτή στους πρόσφυγες
• Οι πολλές ταχύτητες στην ΕΕ δεν θα λύσουν το πρόβλημα
• Οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης της γυναικείας αυτονομίας και χειραφέτησης και του δικαιώματος να ορίζει κανείς το μέλλον του είναι θετική
Ενημέρωση από τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου για την Ολομέλεια του Στρασβούργου. Το μήνυμα δόθηκε με την μορφή τηλεοπτικής συνέντευξης στον υπεύθυνο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, Βασίλη Κατσαρδή, εκ μέρους της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 16.3.2017.
Εδώ το link: https://www.youtube.com/watch?v=i5SRPuQOQ8s
Τα βασικά θέματα του μηνύματος:
-Χρέος, Αξιολόγηση και Συλλογικές Συμβάσεις
-60 χρόνια από τη συνθήκη της Ρώμης
-Ποινή στον Ακροδεξιό Γιάνους Κόρβιν Μίκε
-Κανόνας Ολικής Φίμωσης
-Νομοθεσία για τα κουνέλια
-Εκδηλώσεις
Μοντάζ: Βασίλης Κατσαρδής
Παρακάτω ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ, ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 13-16/03/2017
- Κυρίες και κύριοι χαίρετε. Είμαστε εδώ στο Στρασβούργο με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Στέλιο Κούλογλου. Καλησπέρα σας.
- Καλησπέρα.
- Για να κάνουμε μια συνέντευξη-αποτίμηση για την ολομέλεια του Στρασβούργου του Μαρτίου του 2017. Βέβαια δεν προλαβαίνουμε να συζητήσουμε σε ένα μικρό βίντεο όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στην ολομέλεια, εννοώ προσπαθούμε να το ανοίξουμε και λίγο, να συζητήσουμε και για εκδηλώσεις που κάνουμε και για άλλα πραγματάκια. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάτε είτε στα social media μας, είτε να απευθυνθείτε στο site μας το www.syriza.eu . Να ξεκινήσουμε κε. Κούλογλου από τις παρεμβάσεις της ολομέλειας. Ο κος. Χρυσόγονος μίλησε για την αξιολόγηση και το χρέος.
- Ναι, έκανε δύο πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις για την αξιολόγηση και το χρέος, ιδιαίτερα για την αξιολόγηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ζητούνται από την Ελλάδα πράγματα τα οποία η Ευρώπη αντίθετα τα ζητάει από άλλες χώρες, όπως πχ κάνουμε συμφωνία με την Μπιάφρα και ζητάμε από την Μπιάφρα να αλλάξει το εργατικό της δίκαιο προς το καλύτερο, προς το ευρωπαϊκότερο. Και στην Ελλάδα ζητάει το ΔΝΤ ακριβώς το αντίθετο.
- Και ο κος Μοσκοβισί απάντησε σε ερώτηση του κου Παπαδημούλη λέγοντας ότι θέλει να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα, έτσι;
- Ναι, ότι αυτή είναι η θέση της Κομισιόν. Μένει να δούμε αν θα την υιοθετήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είναι το πιο σκληρό στις διαπραγματεύσεις ειδικά στα εργασιακά θέματα.
- Και έκανε επίσης παρέμβαση ο κος Χρυσόγονος και για το θέμα της κοινής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, όπως λέγεται.
- Ναι, διότι συζητήσαμε κι αυτό το θέμα. Εμείς είμαστε αντίθετοι με την αύξηση των αμυντικών δαπανών της ΕΕ. Αυτό είναι μια πολύ καλή προσφορά στις πολεμικές βιομηχανίες αλλά όχι αναγκαστικά και στους λαούς της Ευρώπης, που υποφέρουν όλοι σχεδόν από πολιτικές περικοπών και λιτότητας και μάλιστα δεδομένου ότι αυτό το σχέδιο που συζητείται δεν εξασφαλίζει, δεν κάνει μνεία εξασφάλισης και διαφύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ άρα και της Ελλάδας.
- Να περάσουμε στο δεύτερο θέμα μας, που ήταν ίσως και το μεγαλύτερο θέμα της ολομέλειας και αυτών των ημερών για την ΕΕ. Πρόκειται για τη Συνθήκη της Ρώμης. στις 25 Μαρτίου συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη Συνθήκη αυτή. Κάποιοι θεωρούν αυτή ως εναρκτήρια ημερομηνία για την Ένωση. Ποιο είναι το σχόλιο σας λοιπόν για το πως έχει πάει η Ένωση τα τελευταία 60 χρόνια;
- Τα τελευταία 20 χρόνια δεν πάει τόσο καλά, τα τελευταία 20 χρόνια είναι δύσκολα. Από τότε δηλαδή που άρχισαν να υιοθετούνται νεοφιλελεύθερα μέτρα το πράγμα πάει από το κακό στο χειρότερο και έχουμε φτάσει στην κατάσταση σήμερα όπου η ακροδεξιά, το βλέπουμε στην Ολλανδία που ανέβηκε, το βλέπουμε στη Γαλλία, που η Μαρίν Λεπέν απειλεί να καταλάβει την Προεδρία, στη Γερμανία. Παντού η ακροδεξιά ανεβαίνει, υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις με το Brexit, υπάρχουν άλλες χώρες που αναπτύσσεται έντονα ο ευρωσκεπτικισμός. Ακόμα και στην Ιταλία που είναι μια κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκή χώρα στην καρδιά των εξελίξεων της Ευρώπης, στην καρδιά του πολιτισμού της Ευρώπης δεν πάει καλά. Οι πολλές ταχύτητες δε λύνουν το πρόβλημα. Όταν έχεις ένα όχημα το οποίο πάει στην έρημο, είτε με μεγάλη ταχύτητα τρέχει, είτε με μικρή ταχύτητα τρέχει, θα μείνει από βενζίνη και θα πεθάνουν οι επιβάτες από τη δίψα.
- Εμείς ως Αριστερά ας πούμε, τι προτάσσουμε σε σχέση με τη Ρώμη;
- Εμείς θέλουμε μια ενωμένη και κοινωνικά δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη, ανοιχτή στον έξω κόσμο, αλληλέγγυα, ανοιχτή στους πρόσφυγες και αλληλέγγυα. Με την έννοια ότι δε μπορεί μια ή δύο χώρες, η Ιταλία και η Ελλάδα να σηκώνουν όλο το βάρος μιας προσφυγικής κρίσης για την οποία δεν έχουν συμβάλλει ούτε στο ελάχιστο. Διότι άλλοι βομβαρδίζανε το Ιράκ και τη Συρία και αυτοί τώρα σηκώνουν τα χέρια ψηλά και σφυρίζουν αδιάφορα.
- Να πάμε στον «κύριο» Γιάνους Κόρβιν Μίκε ο Πολωνός λοιπόν ακροδεξιός Ευρωβουλευτής δήλωσε πριν από δύο βδομάδες στη μίνι ολομέλεια των Βρυξελλών «φυσικά οι γυναίκες πρέπει να κερδίζουν λιγότερα σε σχέση με τους άντρες γιατί είναι πιο αδύναμες, είναι μικρότερες, είναι λιγότερο έξυπνες και πρέπει να κερδίζουν λιγότερα». Πως το είδατε αυτό και τη διαδικασία που ακολούθησε το Κοινοβούλιο σε σχέση με την ποινή του;
- Νομίζω ότι ήταν καλή η παρέμβαση, πολύ θετική η παρέμβαση του Προέδρου που τον τιμώρησε. Επέβαλε τις υψηλότερες ποινές σε σχέση με αυτό που ορίζει ο κανονισμός. δηλαδή του επέβαλε ένα μήνα στέρηση των καθημερινών αποζημιώσεων, 10 μέρες να μη συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και ένα χρόνο να μη μπορεί να αντιπροσωπεύει το ΕΚ σε δημόσιες εκδηλώσεις. Τον είδα κάποια στιγμή στο καφενείο των Ευρωβουλευτών, ήταν σαν βρεγμένη γάτα, αλλά δεν ξέρω αν έχει μετανιώσει κιόλας γιατί οι ακροδεξιοί είναι συνήθως αδιόρθωτοι.
- Να πάμε σε ένα άλλο θέμα αρκετά διαφορετικό, που αφορά πολύ κόσμο όμως και ιδιαίτερα τις γυναίκες. Μιλάω για τον Κανόνα Ολικής Φίμωσης (Global Gag Rule). Δεν ξέρω αν θέλετε να εξηγήσετε και λίγο στον κόσμο περί τίνος πρόκειται πάνω κάτω.
- Βασικά, ο Τραμπ, θέλει να κόψει την χρηματοδότηση σε ΜΚΟ οι οποίες τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση. Και υπήρξε μια ευρωπαϊκή αντίδραση σε αυτό από μια σειρά από χώρες, με επίκεντρο τις Σκανδιναβικές χώρες που είναι οι πιο ανοιχτές και φιλελεύθερες σε αυτά τα κοινωνικά θέματα, όπου γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτή η απίστευτη πολιτική του Τραμπ, ο οποίος θέλει ο ίδιος να αποφασίζει πως οι άλλοι θα χειριστούν το σώμα τους.
- Μιλάμε για την οργάνωση «She Decides» (Αυτή αποφασίζει). Βλέπω από Δανία και Σουηδία όπως είπατε, αλλά και Βέλγιο και Ολλανδία συμμετέχουν σε αυτό. Αλλά να πούμε ότι και το Ευρωκοινοβούλιο γενικά, οι περισσότερες ομάδες και γενικά η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών καταδίκασε αυτή την ενέργεια του Τραμπ.
- Ναι, αλλά όχι όλοι. Μέσα στη συντηρητική παράταξη, ιδίως από καθολικές χώρες υπάρχει υποστήριξη του Τραμπ. Από την Πολωνία, αλλά και από ένα κομμάτι της δεξιάς, τη λιγότερο πεφωτισμένη δεξιά.
- Και όπως είπε και η Μάλιν Μπιόρκ, η ευρωβουλευτής μας από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, να προσφέρει και το Κοινοβούλιο περισσότερα χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση, προς αυτή την οργάνωση το «She decides», το οποίο δε ξέρω πως το βλέπετε.
- Οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης της γυναικείας αυτονομίας και χειραφέτησης και του δικαιώματος να ορίζει κανείς το μέλλον του ο ίδιος ή η ίδια, φυσικά είμαστε υπέρ.
- Να πάμε σε ένα άλλο θέμα τώρα, για το ζήτημα με τα κουνέλια που έγινε και μεγάλη συζήτηση εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι σοβαρό, παρότι χαμογελάω λίγο. Γιατί επιτέλους υπάρχει νομοθεσία για τα κουνέλια στην ΕΕ. Έφτασε 2017 για να γίνει αυτό.
- Ναι, τα κουνέλια είναι ένα είδος κρέατος που είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη. Παρ’ ολ’ αυτά, τα κουνέλια ανατρέφονται αποκλειστικά για να σφαγούνε σε εξαιρετικά ανθυγιεινές συνθήκες. Γεννιούνται και πεθαίνουν μέσα σε κλουβιά, το οποίο ξέρετε δεν είναι μόνο η έλλειψη πολιτισμού που παίζει ρόλο εδώ αλλά και το γεγονός ότι τα ζώα τα οποία υφίστανται τέτοιου είδους μεταχείριση δημιουργούν τοξικές ουσίες τις οποίες μετά τις καταναλώνουν και οι άνθρωποι. Τα ζώα πρέπει, ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται για κατανάλωση, να ζούνε όσο το δυνατόν μέσα σε συνθήκες ελευθερίας και όχι μέσα σε συνθήκες σκλαβιάς. Και γίνεται μια προσπάθεια, με πρωτοβουλία ενός δικού μας Ευρωβουλευτή, δηλαδή της Αριστεράς, σταδιακά να καταργηθούν τα κλουβιά και να μπορούν τα κουνέλια να ανατρέφονται ελεύθερα, όπως το επιτάσσει η φύση.
- Ναι, όπως είπε λοιπόν ο Ευρωβουλευτής μας, ο Στέφαν Εκ, 330εκ κουνέλια το χρόνο θα μπορέσουν να σωθούν με αυτό τον τρόπο, μετά από τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου, έτσι;
- Ναι, και υπήρξε αυτή την εβδομάδα στην ολομέλεια και μια προσπάθεια να εντοπίζεται καλύτερα η προέλευση των τροφών που επίσης γίνεται μια προσπάθεια για πιο υγιεινή τροφή και επίσης για τη στήριξη της τοπικής παραγωγής. Αυτό μας συμφέρει δηλαδή και ως χώρα γιατί έχουμε μικρή μεν παραγωγή αλλά που γίνεται σε συνθήκες φυσικές από ότι οι μεγάλες βιομηχανικές φάρμες που πραγματικά αποτελούν στίγμα για τον πολιτισμό αλλά και πηγή ανθυγιεινών τροφών.
- Και τέλος να πούμε δύο πράγματα για τις εκδηλώσεις μας καθότι υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα, έντονη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, και τις προηγούμενες εβδομάδες και κάποιες εκδηλώσεις τις οποίες θα γίνουν τις επόμενες. Να ξεκινήσουμε από την εκδήλωση που κάνατε για το χρέος, αν θέλετε να μας πείτε.
- Ναι, κάναμε μια εκδήλωση για το χρέος, ως Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Μετά έγινε μια άλλη ημερίδα, πάλι την προηγούμενη βδομάδα για τις Πλαστές Ειδήσεις που συγκέντρωσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από διεθνή μέσα που και αυτό ήταν με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς και πρόταση δική μου και του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίχθηκε από την ομάδα μας δηλαδή, οι οποίες είχαν πολύ καλή απήχηση στο Κοινοβούλιο.
- Από εκεί και μετά όμως υπήρξε και κινηματογραφική δραστηριότητα.
- Ναι, και της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία ήταν παρούσα στην προβολή ενός ντοκιμαντέρ για την ίδια, που γυρίστηκε πάνω στη ζωή της και στις περιπέτειες της.
- Την Ημέρα της Γυναίκας παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Βουλγαρία.
- Και είχα κι εγώ πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης του τελευταίου ντοκιμαντέρ μου «Πεθαίνοντας στο γέλιο», το οποίο θα προβληθεί και θα κάνει πρεμιέρα σύντομα σε κινηματογράφους στην Αθήνα.
- Αλλά, οργανώνονται και πράγματα όπως είπαμε και τις επόμενες βδομάδες όπως είπαμε. Εσείς οργανώνετε μια εκδήλωση κιόλας για το Λοιμό της Αθήνας αν δε κάνω λάθος.
- Είναι 75 χρόνια από το λοιμό της Αθήνας. Το μεγαλύτερο λοιμό στην κατεχόμενη Ευρώπη στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Και είναι καλό όλοι μας, και όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι άλλοι, ορισμένοι που μας κουνούν το δάχτυλο να τα θυμούνται όλα αυτά. Επομένως γίνεται μια έκθεση με τις φωτογραφίες αυτές, τις φοβερές αυτές φωτογραφίες, στο κεντρικό χώρο του ΕΚ και με το κεντρικό σύνθημα «Ο άγνωστος λοιμός». Διότι πράγματι είναι άγνωστος στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Θα υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, επιζώντες, θα υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές και Γερμανοί επίσης που θα κληθούν να σχολιάσουν τα εγκλήματα των Ναζί και γιατί δεν πρέπει να τα ξεχνάμε.
- Μάλιστα, ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Κούλογλου γι’ αυτή τη συνέντευξη. Κυρίες και κύριοι, να σας υπενθυμίσω ότι για περισσότερες πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες, δελτία τύπου, συνεντεύξεις κτλ μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας www.syriza.eu αλλά και τα social media μας τα οποία θα τα βρείτε στο site μας κάτω κάτω όλα. Από εμένα, το Βασίλη Κατσαρδή και την Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου να είστε καλά και καλό σας βράδυ.
17.3.2017