Ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την γαλλική προεδρία βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, καλεσμένος από το Progressive Caucus. Πρόκειται για μια διακομματική ομάδα διαλόγου και δράσης, στην οποία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.
Στην ευρεία σύσκεψη που ακολούθησε, ο Αμόν ανέλυσε το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του, το οποίο περιλαμβάνει «βασικό εγγυημένο εισόδημα» 750 ευρώ τον μήνα για όλους, τη φορολογία των κερδών στις επιχειρήσεις που αντικαθιστούν τους εργαζόμενους με ρομπότ και την καταπολέμηση της ακροδεξιάς. Ο Γάλλος υποψήφιος πρόεδρος απέδωσε την άνοδο της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία στο μεταναστευτικό πρόβλημα και στις πολιτικές λιτότητας που δίνουν την ευκαιρία στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά να εμφανίζεται με φιλολαϊκό πρόσωπο. Για την αναζωογόνηση της δημοκρατίας πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός Κοινοβουλίου για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, τόνισε ότι η έλλειψη δημοκρατίας ειδικά στην Ευρωζώνη είναι πολύ μεγάλη, καθώς το σημερινό Eurogroup αποφασίζει για τις τύχες των λαών χωρίς να έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα. Αναφέρθηκε ακόμη στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Στην πολύ ενδιαφέρουσα απάντησή του ο Αμόν διατύπωσε, μεταξύ άλλων, την πρόταση αμοιβαιοποίησης του χρέους:
«Φυσικά παρακολουθώ τα γεγονότα στην Ελλάδα. Αλλά, προσοχή, και να είχαμε μια αριστερή πλειοψηφία σε μια Βουλή της ευρωζώνης, δε σημαίνει ότι θα είχαμε μια πλειοψηφία κατά της λιτότητας. Με την κατάσταση που υπάρχει τώρα στην Ευρώπη της Αριστεράς, υπάρχουν δυνάμεις που είναι υπέρ του να συνεχίσουν τις πολιτικές λιτότητας. Φυσικά δεν είναι αυτό που επιθυμώ, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι μια αριστερή πλειοψηφία δε σημαίνει ότι θα διακόψει τις πολιτικές που θεωρώ εγώ ότι είναι επικίνδυνες για την Ευρώπη, μιας και αποτελειώνουν την ανάπτυξη και ενισχύουν την ακροδεξιά.
Πιστεύω ότι αν έπρεπε να συζητήσουμε ένα θέμα στην ενδεχόμενη Βουλή της Ευρωζώνης θα ήταν το μέλλον του δημόσιου χρέους. Τι πρότεινε το 2011, το Οικονομικό Συμβούλιο των Σοφών που συμβούλευε την Άνγκελα Μέρκελ; Να καταστεί δυνατή η αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους, άνω του 60% του ΑΕΠ. Αλλά η Μέρκελ δεν το υποστήριξε.
Είναι η απόδειξη ότι αυτές οι προτάσεις δεν είναι τίποτα εικονοκλαστικές ιδέες. Εγώ τις βάζω πάλι στο τραπέζι, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να καταστήσουμε δυνατή την αμοιβαιοποίηση του χρέους. Να μπορούμε όλοι να δανειζόμαστε με τους ίδιους τόκους, να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός φόρος επί των εταιρικών κερδών, να εναρμονιστούν τα βασικά επιτόκια. Όλα αυτά που προωθούν μεγαλύτερη συνεργασία και λιγότερο φορολογικό και κοινωνικό ανταγωνισμό μεταξύ των Κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσο για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια λέω ότι τα μέτρα είναι παράλογα. Πιστεύω επίσης ότι μέχρι και το ΔΝΤ συνειδητοποίησε ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κουρέψουμε το χρέος, να αναδομήσουμε το χρέος, πείτε το όπως θέλετε. Αλλά έχουμε φτάσει σ’ αυτό το σημείο πλέον, που η Ελλάδα δε θα μπορέσει να ξεπληρώσει το χρέος. Ειδικά αν υπάρχει κίνδυνος να σκάσουν και άλλες κερδοσκοπικές φούσκες που μπορεί να οδηγήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία στο γκρεμό και να έχουμε ένα συστημικό κίνδυνο, θα πρέπει να προχωρήσουμε με την αμοιβαιοποίηση του ελληνικού δημόσιου χρέους, έστω και εν μέρει».
(φωτογραφίες: https://www.flickr.com/photos/129868524@N05/sets/72157681592495476/)
22.3.2017