Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα

Γραμματοσειρά

Για την ενεργειακή ένδεια που μαστίζει την Ευρώπη με συνέπειες τόσο στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον όσο και στην ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων κατέθεσε ερώτηση ο Στέλιος Κούλογλου.

Σε αυτήν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο που έχει το φαινόμενο στους Έλληνες πολίτες ειδικά, ρωτά την Κομισιόν εάν σκοπεύει να προβεί σε νομοθετικές πράξεις και σε μέτρα που θα τοποθετήσουν το ζήτημα στις διαστάσεις που του αρμόζουν και θα προσφέρουν ανακούφιση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα 50 έως 125 εκατομμύρια Ευρωπαίοι συμπολίτες μας χαρακτηρίζονται ως ενεργειακά φτωχοί. Πρόκειται δυστυχώς για έναν δείκτη κοινωνικής ανισότητας, υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Η ενεργειακή φτώχεια αφορά άμεσα την Ελλάδα της κρίσης, όπου τα μειωμένα εισοδήματα και η αύξηση φόρων ενέργειας καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτα τα νοικοκυριά .

Το ζήτημα παρουσιάζει ένα παράδοξο: παρά το ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, δεν αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει επίσημος ορισμός του, ούτε αξιόπιστοι δείκτες του, ενώ παρά τις πολλαπλές αναφορές του σε επίσημα κείμενα της ΕΕ, δεν έχουν θεσμοθετηθεί δεσμευτικά μέτρα.

Δεδομένου ότι η παραμονή του ζητήματος στην αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους δεν έχει αμβλύνει το πρόβλημα της ενεργειακής ένδειας στην Ευρώπη,

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θα προχωρήσει από εδώ και στο εξής σε νομοθετικές, δεσμευτικές πρωτοβουλίες, π.χ. με κάποιον κανονισμό ή οδηγία;

2. Προτίθεται η EE να προβεί σε μέτρα για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων;

3.4.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS