Κούλογλου στο ραδιόφωνο του BBC: Οι δανειστές μας μετατρέπουν σε φορολογικό Γκουαντάναμο

Γραμματοσειρά

Για την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει τους Έλληνες πολίτες τα φορολογικά μέτρα που έχουν επιβληθεί και την ασυνεννοησία μεταξύ των Θεσμών, μίλησε ο Στέλιος Κούλογλου στο ραδιόφωνο του BBC. O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το καλοκαίρι του ‘15 και πως το μόνο που ζητά είναι οι δανειστές να πράξουν το ίδιο αντί να ζητούν ακόμη περισσότερη λιτότητα.

H Αθήνα λέει ότι δεν πρόκειται να επιβάλει ούτε ένα ευρώ παραπάνω λιτότητα. Δε μοιάζει να έχουμε ξαναβρεθεί σ’ αυτό το σημείο; Λίγο-πολύ, ναι. Η Ελλάδα οφείλει στους πιστωτές της το εντυπωσιακό ποσό των 320 δις, από τα οποία 7,4 δις πρέπει να καταβληθούν το καλοκαίρι, ωστόσο η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις οφειλές της χωρίς περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Οι πιστωτές θέλουν να δουν την Ελλάδα να κάνει περισσότερες περικοπές και να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις πριν οι Έλληνες λάβουν κι άλλα χρήματα. Για να μας μιλήσει περισσότερο για όλα αυτά είναι μαζί μας ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ. Κύριε Κούλογλου, ανησυχείτε ότι η ΕΕ θα πιέσει για περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα;

Φοβάμαι πως ναι, το κάνει ήδη. Η Ελλάδα υλοποίησε όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015, παρόλα αυτά πριν από κάθε αξιολόγηση οι πιστωτές ζητούν περισσότερα μέτρα λιτότητας. Έτσι έχουμε φόρους επί φόρων κι αυτό που ζητούν τώρα είναι το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει προληπτικά μέτρα λιτότητας για μετά το τέλος του μνημονίου το 2018 και ως το 2020. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου, να ζητείται από μια χώρα να ψηφίσει εκ των προτέρων μέτρα για μετά από 2 ή 3 χρόνια, δεν έχει ξανασυμβεί. Επίσης, μαλώνουν μεταξύ τους — το ΔΝΤ μαλώνει με τη Γερμανία. Το ΔΝΤ θέλει ελάφρυνση του χρέους, αλλά η Γερμανία δε θέλει να τη δεχτεί αυτή τη στιγμή για λόγους εσωτερικής πολιτικής — έχουν εκλογές. Οπότε είναι σαν δύο γιατροί να έχουν ο καθένας από μια διαφορετική διάγνωση για τον ίδιο ασθενή και στο τέλος, προκειμένου να διατηρήσουν τη σχέση τους, να επιβάλουν στον ασθενή δύο διαφορετικές θεραπευτικές αγωγές. Κι αυτός που υποφέρει είναι ο ασθενής.

Αυτά είναι εσωτερική πολιτική, ξέρω πως έχουν εθνικές εκλογές εκεί φέτος — δεν υπάρχει όμως ένα επιχείρημα από ένα μέρος ίσως των Γερμανών ψηφοφόρων που λέει ότι «η Ελλάδα έχει ήδη λάβει αρκετή βοήθεια και δε θέλω να δώσω κι άλλα λεφτά που θα πάνε σε κεφάλαια για τη διάσωσή της»;

Η Ελλάδα δε ζητάει κι άλλα χρήματα. Αυτό που ζητάει είναι να γίνουν σεβαστά τα όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015. Η Ελλάδα υλοποίησε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα και το μόνο που θέλει είναι οι εταίροι να σεβαστούν τη συμφωνία που υπέγραψαν. Το δόγμα του κ. Σόιμπλε ορίζει ότι πρέπει να τηρούνται οι συμφωνίες και οι κανόνες. Η Ελλάδα λοιπόν τηρεί τους κανόνες, αλλά η άλλη πλευρά δε σέβεται τη συμφωνία και τώρα ζητούν όλο και πιο πολλά μέτρα. Οι δανειστές μας μετατρέπουν σε φορολογικό Γκουαντάναμο. Φορολογούνται τα πάντα. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα πρέπει να πληρώνουν το 100% των φόρων τους όχι μόνο για το τρέχον οικονομικό έτος, αλλά προκαταβολικά και για το επόμενο, άσχετα από το εάν τότε θα έχουν κέρδη ή ζημιές. Επίσης δεν έχει ξανασυμβεί.

Ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας στο Newsday σήμερα το πρωί.

Εγώ ευχαριστώ.

Ολόκληρη η συνέντευξη: https://www.youtube.com/watch?v=xc1_fLf-rNY

20.2.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS