Καλεσμένος της εκπομπής Eurodata του Alpha, ο Στέλιος Κούλογλου συνομίλησε με τον Χρ. Μπίκατζικ μετά την ψηφοφορία της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Ενωμένη Αριστερά καταψήφισε την πολυσυζητημένη συμφωνία ΕΕ-Καναδά, την επονομαζόμενη CETA.
Η Ολομέλεια υπερψήφισε τελικά τη CETA, τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά, η Ενωμένη Αριστερά όμως, την καταψήφισε.
Την καταψήφισε γιατί θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία, όπως και η μεγάλη αδελφή της, η ΤΤΙΡ, η αντίστοιχη δηλαδή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργεί μόνο σε όφελος των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών και στην πραγματικότητα καταστρέφει ή θα χτυπήσει πολύ άσχημα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη λέμε μέχρι 500 άτομα προσωπικό-, καθώς επίσης θα χτυπήσει και τα αγροτικά προϊόντα, τη μικρή παραγωγή σε κάθε περιοχή, είτε πρόκειται για γαλλικά κρασιά είτε πρόκειται για ελληνικά τυριά. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ είναι η φέτα που δυστυχώς αυτή η συμφωνία δεν εξασφαλίζει. Η CETA δίνει τη δυνατότητα σε διάφορους παραγωγούς να παράγουν φέτα-είδος φέτας, κάτι σα φέτα κλπ, στην οποία βάζουν ετικέτες με μεγάλα γράμματα «φέτα» κι από κάτω με μικρά «είδος φέτας» κι ο καταναλωτής το αγοράζει σα να είναι φέτα, ενώ δεν πρόκειται γι’ αυθεντική φέτα, είναι φτιαγμένη από αγελαδινό γάλα κι όλα αυτά. Και μόνο πέντε χρόνια μετά το 2016, δηλαδή το 2021 -ή το 2022 μιας και ψηφίστηκε τώρα, το 2017- θα μπορέσει και η φέτα να προστατευτεί, να μπει μέσα στα προστατευόμενα προϊόντα. Θα μου πεις τώρα, το θέμα δεν είναι μόνο η φέτα…
Δεν ανοίγεται μια νέα αγορά ακόμη και για τα ελληνικά προϊόντα;
Θα άνοιγε μια αγορά, αν μπορούσες πιο εύκολα να εξάγεις τη φέτα στο εξωτερικό, αλλά στην πραγματικότητα δε θα γίνεται αυτό διότι η φέτα Καναδά θα είναι πολύ πιο φτηνή από την αυθεντική φέτα Ελλάδος κι επιπλέον εμείς θέλουμε κάποιο είδος προστασίας για τα προϊόντα μας — δεν έχουμε κάποια πολύ μεγάλα εξαγωγικά προϊόντα, τέτοια που να διευκολυνθεί η εξαγωγή τους, όπως π.χ. η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που πιέζει πάρα πολύ διότι θα πέσουν οι δασμοί που είχε μέχρι τώρα με τον Καναδά, άρα θα μπορεί ν’ ανταγωνίζεται καλύτερα τα αμερικάνικα αυτοκίνητα κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι φοβόμαστε πως η CETA είναι ο δούρειος ίππος -γι’ αυτό εξάλλου υπήρχε κι έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας μεγάλος δούρειος ίππος- για να μπει μέσα στην Ευρώπη η TTIP, που είναι η μεγάλη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και μέσα από την CETA να έρθουν προϊόντα -κυρίως τα μεταλλαγμένα προϊόντα- στην Ευρώπη που θα υποβιβάσουν πάρα πολύ το επίπεδο ασφαλείας των ευρωπαϊκών προϊόντων, που μέχρι τώρα είναι καλά προστατευμένα.
Οι επικριτές, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι η ΕΕ δεν έμαθε από το Brexit και θεωρούν τη CETA λόγο για μία νέα ώθηση στην ανέλιξη των εξτρεμιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, ενώ διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το ΕΚ επικύρωσε τη συμφωνία, όμως για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια των Κρατών-μελών της ΕΕ, μεταξύ αυτών και από την ελληνική Βουλή.
Εδώ η συνέντευξη σε βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=n2t80raYPjw
19.2.2017