Για το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται σε συνέχεια των εξελίξεων, που προέκυψαν ύστερα από τις αποφάσεις αρχών ευρωπαϊκών χωρών να απαγορέψουν τις ομιλίες ή ακόμη και την έλευση Τούρκων υπουργών στο έδαφός τους, μίλησε σήμερα ο Στ. Κούλογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι οι εν λόγω κινήσεις αποτελούν νομιμοποίηση της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας και πως με αυτόν τον τρόπο η Ολλανδία και η Γερμανία έπεσαν στην παγίδα του Ερντογάν, ο οποίος προώθησε με πείσμα και επιθετικότητα πολιτικές συγκεντρώσεις στο εξωτερικό, ακριβώς για να δημιουργήσει πρόβλημα κι έτσι να συσπειρώσει στο εσωτερικό της χώρας του τους οπαδούς του, εν όψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου.
Σύμφωνα με τον Στ. Κούλογλου, ο Ερντογάν πέτυχε το στόχο του, καθώς, παρότι οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να χάνει με ποσοστά 40% ναι προς 60% όχι, σήμερα ακόμη και η αντιπολίτευση υποστηρίζει την κυβέρνηση επειδή την αναγκάζει το πατριωτικό κλίμα που δημιουργήθηκε από τα γεγονότα.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, θεωρεί ότι οι κινήσεις αυτές -απ’ όποια πλευρά κι αν προέρχονται- είναι λυπηρές λόγω των ευτελών πολιτικών σκοπών που εξυπηρετούν και έχουν ημερομηνία λήξης τις εκλογές στην Ολλανδία και το δημοψήφισμα στην Τουρκία.
Για την εικόνα της πολιτικής επικαιρότητας στην Ολλανδία, ο Στ. Κούλογλου σημείωσε πως, όποιο κι αν είναι το αυριανό εκλογικό αποτέλεσμα, ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο ακροδεξιός Χέερτ Βίλντερς, που κατάφερε να μετατοπίσει όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας προς τα δεξιά και να κάνει κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης το ζήτημα της διαχείρισης της ούτως ή άλλως ενσωματωμένης ισλαμικής κοινότητας.
«Αντί να συζητάνε πώς θα αποκαταστήσουν την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα, ώστε να αποθαρρυνθούν οι εξτρεμιστές και να ελαττωθεί ο ευρωσκεπτικισμός, συζητούν για το Ισλάμ και την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων! Αν γίνει το ίδιο στη Γαλλία και στη Γερμανία στις κρίσιμες εκλογές το Μάιο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα, τότε χαθήκαμε!», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς εξάλλου, για το ζήτημα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Στ. Κούλογλου τόνισε πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την αξιολόγηση θα πρέπει να επιδιώξει να το κάνει με το λιγότερο δυνατό κόστος και στη συνέχεια να ασχοληθεί με τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και να προωθήσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η υγεία, η αποκέντρωση και η δικαιοσύνη -- ζητήματα δηλαδή, που οφείλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.
(το ηχητικό της συνέντευξης - https://www.youtube.com/watch?v=KvJLJT0DyJg )
14.3.2017