Για το φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ, το οποίο συνδιοργανώνει με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με την υποστήριξη της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), μίλησε σήμερα στον Αlpha 98.9 και στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Στέλιος Κούλογλου. Υπό τον τίτλο «Σπάζοντας τον κύκλο της διαφθοράς — Ο ρόλος των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος», η εκδήλωση που παρουσιάζεται στον Κινηματογράφο Τριανόν, το Σάββατο και την Κυριακή 1 και 2 Απριλίου αντίστοιχα, επιδιώκει να διερευνήσει το ζήτημα των whistleblowers που η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει ως ήρωες αλλά οι «θιγόμενοι» καταδιώκουν.
Ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε σε διάφορες περιπτώσεις πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος μεταξύ των οποίων και ο Ρούντολφ Έλμερ, ο πρώην τραπεζίτης που δημοσιοποίησε τα σκάνδαλα της ελβετικής τράπεζας Τζούλιους Μπαρ κι ο οποίος πρόκειται να παραστεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, αλλά και στην ανοιχτή εκδήλωση που ακολουθεί.
Μιλώντας για το λόγο πίσω από την πραγματοποίηση αυτού του φεστιβάλ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως αυτός είναι η προώθηση της ιδέας της νομικής προστασίας των whistleblowers.
Φέρνοντας ως παράδειγμα το σκάνδαλο της Novartis, το οποίο κινούν δύο Έλληνες -άγνωστοι προς το παρόν- πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος (που θα χρειαστεί να λογοδοτήσουν για κακουργήματα αν συλληφθούν, καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία στην Ελλάδα που να τους προστατεύει), ο Στ. Κούλογλου επισήμανε πως «υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανάγκη κι έχει ωριμάσει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ιδέα ότι πρέπει αυτοί οι άνθρωποι μ’ ένα νόμο, με μια ευρωπαϊκή οδηγία αλλά και με εθνικούς νόμους να προστατεύονται — να υπάρξουν κίνητρα έτσι ώστε να αποκαλύπτονται από δημόσιους λειτουργούς ή από δημοσιογράφους τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς».
Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να προωθήσουμε γρήγορα το θέμα της νομικής προστασίας των whistleblowers στην Ελλάδα γιατί θα μπορούσαμε να το “πουλήσουμε” ως μια καλή κίνηση της ελληνικής πολιτείας» κι αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σερβίας όπου για κάποιους σχεδόν τυχαίους λόγους ψηφίστηκε ήδη σχετικός νόμος.
Ερωτηθείς για την περίπτωση Σνόουντεν και άλλες ανάλογες υποθέσεις για το όριο που μπορεί ή πρέπει να υπάρχει εφόσον συντρέχουν λόγοι προστασίας θεμιτού συμφέροντος του κράτους, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι η δημοσιοποίηση δεδομένων όπως αυτά που αποκάλυψε ο Εντ. Σνόουντεν και τα οποία αφορούσαν σε μυστικά της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας κάνει καλό σε όλους αν εκθέτει το πρόβλημα χωρίς να βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δανειζόμενος εξάλλου από τον Δ. Σολωμό, είπε πως «ό,τι είναι αληθινό είναι εθνικό. Η αλήθεια βοηθάει πάντα».
Εδώ το ηχητικό: https://www.youtube.com/watch?v=mn2IEk6x0Sc
31.3.2017