Η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο πολιτικός και κοινωνικός της αντίκτυπος και η αντιμετώπιση της ελληνικής κυβέρνησης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τους δανειστές και την αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν τα θέματα της συζήτησης που είχε σήμερα το πρωί ο Στέλιος Κούλογλου στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στη συζήτηση που διεξάχθηκε χθες για το ζήτημα στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Στρασβούργου παρουσία του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Για τον τελευταίο ειδικά, ο Στ. Κούλογλου ανέφερε πως «ήταν επαινετικός για τα αποτελέσματα της ελληνικής πλευράς και επικριτικός ως προς τους άλλους που καθυστερούν», ενώ επισήμανε ότι η ίδια η Κομισιόν προχθές μίλησε για «παράλογες απαιτήσεις» των δανειστών.
«Στο ίδιο κλίμα», πρόσθεσε, «κινήθηκαν και οι περισσότεροι βουλευτές, ακόμη κι οι συντηρητικοί, με την εξαίρεση των βουλευτών της ΝΔ που κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση — όλοι οι άλλοι κατηγορούσαν τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ».
Μεταξύ των βουλευτών που τοποθετήθηκαν θετικά έναντι της ελληνικής πλευράς ανέφερε την Πρόεδρο των Πρασίνων στο ΕΚ, Σκα Κέλλερ, και τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του ΕΚ, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Εύα Καϊλή, «η οποία βγήκε απ’ τα δεξιά στην Κομισιόν και είπε “Σταματήστε να κατηγορείτε το ΔΝΤ!”– έκανε κριτική δηλαδή την Κομισιόν επειδή κατηγορεί το ΔΝΤ. Τρελά πράγματα, αλλά τ’ ακούσαμε κι αυτά!».
Συνεχίζοντας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε το γεγονός ότι τίθενται διαρκώς νέα θέματα στο τραπέζι, στην από θέση ισχύος διαπραγματευτική τακτική των δανειστών. Υποστήριξε ότι η τακτική αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε δυσχερή θέση και θα υποχρεωθεί αργά ή γρήγορα να υπογράψει γιατί ο χρόνος κυλά σε βάρος της. Ως παράδειγμα ανέφερε την προ ημερών νέα αιτίαση που διατυπώθηκε από τον Π.Τόμσεν, να συμφωνήσει εκ των προτέρων και η ΝΔ για τα μέτρα το 2019, και η οποία ενώ απορρίφθηκε από τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Εμ. Μακρόν, υποστηρίχθηκε σθεναρά από τον κ. Σόιμπλε.
Ερωτηθείς εάν αλλοιώνεται η ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση που έχει σχηματίσει δέχεται να υπογράψει αυτά που της ζητούνται παρά την αριστερή της υπόσταση, ο Στ Κούλογλου εξήγησε πως αυτή ακριβώς είναι η πρόθεση των δανειστών — να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση ειδικά αλλά και την Αριστερά γενικότερα. «Από το Δεκέμβριο κιόλας, οι πληροφορίες που είχα ήταν ότι ο Σόιμπλε έλεγε, “Εγώ την κυβέρνηση Τσίπρα θα τη ρίξω”. Στην ίδια γραμμή είναι σήμερα και ο Τόμσεν». […] «Αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι του Σόιμπλε».
Ειδικά για τις προοπτικές που διαφαίνονται για κλείσιμο ή όχι της αξιολόγησης κατά το επικείμενο Eurogroup στη Μάλτα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το ζήτημα «ανοιχτό». «Αν στην επόμενη συνάντηση ζητήσουν κι άλλα, καταλαβαίνετε ότι ξεκινάνε τη διαπραγμάτευση απ’ την αρχή».
Για τη δημοσκοπική πτώση που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τέλος, ο Στ. Κούλογλου εξέφρασε την άποψη ότι οφείλεται στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. «Οποιαδήποτε κυβέρνηση, οποιουδήποτε κόμματος έρθει στην εξουσία αυτόν τον καιρό και εφαρμόζει τέτοιου είδους μέτρα θα υφίσταται γρήγορη και μεγάλη φθορά».
Εδώ η συνέντευξη: https://www.youtube.com/watch?v=MxXs2bckL60
5.4.2017