Για τη συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπεγράφη, τα μέτρα και τα αντίμετρα που περιέχονται σε αυτήν και τις προθέσεις και τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, μίλησε χθες ο Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον Star FM Κεντρικής Ελλάδας.
«Η συμφωνία είναι μια δύσκολη συμφωνία με επώδυνα μέτρα. Απ’ τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προχωρήσει σ’ αυτόν το δρόμο ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να πάρει, δεδομένου ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι αρνητικός για την Ελλάδα, η οποία δε διαθέτει διαπραγματευτικά όπλα, ενώ οι άλλοι έχουν ένα πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια τους — τη δόση.
Ασφαλώς περιέχει υφεσιακά μέτρα. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα μέτρα αυτά θα τα αντιμετωπίσει, θα τα αντισταθμίσει, θα τα εξισορροπήσει με κάποια άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται και αφορούν τη βοήθεια στους χαμηλόμισθους για τη δημιουργία κάπως ενός κοινωνικού κράτους. Αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν αν πρώτα το πρωτογενές πλεόνασμα φτάσει στο 3,5%, άρα αυτά τα μέτρα δεν είναι μέτρα που σώνει και καλά θα εφαρμοστούν.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αν η οικονομία σταθεροποιηθεί -ξέρετε, η οικονομία πολλές φορές είναι και θέμα ψυχολογίας-, αν ο κόσμος αισθανθεί πιο ασφαλής θα επιστρέψουν και τα χρήματα των καταθέσεων στις τράπεζες -που τα έχει αποσύρει πάλι ο κόσμος λόγω της αβεβαιότητας- και θα ξεκινήσει μια ανάπτυξη, θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις κι ελπίζει ότι έτσι θα τα καταφέρει. Είναι δύσκολο το στοίχημα, αλλά έτσι όπως έχουν πάει τα πράγματα στην Ελλάδα κι απ’ τη στιγμή που υπάρχει μια μεγάλη συναίνεση γύρω απ’ την παραμονή στην Ευρωζώνη, δε νομίζω ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος».
Μιλώντας εξάλλου για τη στάση διαρκούς αντιπαράθεσης την οποία υιοθετεί η ΝΔ, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάλογα λανθασμένη αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ κατά το παρελθόν. Τόνισε ωστόσο τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αναγνωρίζοντας στον πρώτο το ελαφρυντικό της άγνοιας κινδύνου.
«Έχουν γίνει λάθη -πρώτος το είπα- κι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι καλό να μαθαίνουμε από τα λάθη ως χώρα και να μην τα επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα ελαφρυντικό, ότι είχε άγνοια κινδύνου, δηλαδή, τι θα συναντήσει, η ΝΔ σήμερα δεν έχει κανένα ελαφρυντικό γιατί ξέρει τι συμβαίνει κι έχει επίσης και το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ για να ξέρει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και μπροστά σε πόσο δύσκολες καταστάσεις και σε αδιαλλαξίες θα βρεθεί, όπως βρέθηκε και η σημερινή κυβέρνηση».