Τη δική του ανάγνωση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γείτονα και τη στάση της ΕΕ απέναντι σε αυτό, έδωσε σήμερα ο Στέλιος Κούλογλου στο πλαίσιο συνεντεύξεων που παραχώρησε στους Ρ/Σ, Alpha 98.9 και Στο Κόκκινο.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «πλαστό» επικαλούμενος τις καταγγελίες των διεθνών και των ανεξάρτητων Τούρκων παρατηρητών για νοθεία του αποτελέσματος μέσα από μεθόδους αντίθετες προς τη νομοθεσία. Όπως εξήγησε, το «θείο δώρο» που έκαναν, στον Τούρκο πρόεδρο, Ολλανδία και Γερμανία προεκλογικά -εμποδίζοντας τα στελέχη του και τον ίδιο να κάνουν συγκεντρώσεις στο έδαφος τους- ήταν ότι τον βοήθησαν να μειώσει τη διαφορά των 10 μονάδων με τις οποίες εμφανιζόταν να χάνει το δημοψήφισμα στις δημοσκοπήσεις.
«Όταν έφτασε το ποσοστό σε διαφορά 3-4% τότε είχε πια τη δυνατότητα -το λέγαν αυτό οι ανεξάρτητοι Τούρκοι παρατηρητές- ν’ αλλάξει το αποτέλεσμα με μεθόδους όπως αυτές που είδαμε». […] «Θεωρώ ότι δεν ανατρέπεται το εκλογικό αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή. Αφού τα μέσα που ελέγχει, όλα, τον ανακήρυξαν νικητή, θα παραμείνει νικητής. Δε νομίζω ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή θεσμοί στην Τουρκία τέτοιοι, που να ανατρέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
Από την άλλη, ο Στ. Κούλογλου θεωρεί πως ο Τούρκος πρόεδρος μάλλον φθάρηκε πολιτικά από το δημοψήφισμα λόγω του οριακού ποσοστού που συγκέντρωσε το «Ναι», ενώ ο ίδιος ανέμενε θρίαμβο. «Το γεγονός ότι χάνει σε όλα τα αστικά κέντρα, ακόμη και στο προπύργιό του, την Κωνσταντινούπολη, όπου έχει υπάρξει και δήμαρχος δείχνει ότι τα μεσαία στρώματα τα οποία ο ίδιος δημιούργησε μέσα από την οικονομική ανάπτυξη αλλά και μέσα από μια αρχικά φιλοευρωπαϊκή στροφή έχουν μετατραπεί σε αντιπάλους του». […] «Νομίζω ότι ο Ερντογάν βγαίνει τραυματισμένος από αυτή τη διαδικασία και με μια χώρα βαθύτατα διαιρεμένη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για το λόγο αυτό άλλωστε, εκτιμά ότι ο κ. Ερντογάν παρά τα όσα δήλωσε δεν προτίθεται στ’ αλήθεια να κινηθεί δυναμικά για το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής ή να προκαλέσει περαιτέρω ένταση με την Ελλάδα: «Δε θεωρώ ότι Ερντογάν θα ανοίξει τόσο πολλά μέτωπα ιδιαίτερα μετά από τον “τραυματισμό” του, ότι θα ξεκινήσει νέες περιπέτειες. Νομίζω δεν έχει χάσει εντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας. Κάνει διπλωματία και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις ίσως θα μπορούσε -ακριβώς γιατί θέλει να δείξει και κάποιο καλό πρόσωπο- να μη βάλει σοβαρά εμπόδια στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού που έχουν ξεκινήσει. Άρα δε θεωρώ ότι θα πρέπει να αναμένουμε θερμά επεισόδια στο Αιγαίο».
[…] «Θα έδειχνε ότι έχει χάσει τον έλεγχο και των δικών του αποφάσεων εάν προχωρούσε τώρα σε επαναφορά της θανατικής ποινής με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Μπορεί να είναι παζάρι κι είναι καλός στα παζάρια».
Για την επίσημη στάση της Ευρώπης πριν και μετά το δημοψήφισμα, αλλά και τους λόγους πίσω από αυτήν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:
«Ήδη από το βράδυ το εκλογών και ενώ ακόμη δεν είχαν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα, ούτε βέβαια είχαν εξεταστεί επαρκώς οι καταγγελίες που έφταναν για παραβιάσεις της νομοθεσίας, η Κομισιόν έσπευσε να μην αμφισβητήσει το αποτέλεσμα αλλά να το επικυρώσει στην πραγματικότητα, λέγοντας ότι ο Ερντογάν τώρα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική συμφιλίωσης με την αντιπολίτευση. Άρα αποδέχτηκε στην ουσία το αποτέλεσμα.
Το θέμα δυστυχώς είναι ότι η ΕΕ είναι σε κάποιο βαθμό όμηρος του Ερντογάν λόγω του θέματος των προσφύγων. Γιατί ακολούθησε αυτή την ξενοφοβική πολιτική και ανέθεσε στον Ερντογάν να παίζει το συνοριοφύλακα της Ευρώπης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι από τη στιγμή που τον έχει ανάγκη, θα κάνει και τις απαραίτητες υποχωρήσεις.
Θα έπρεπε κανονικά να υπάρξει μια άλλη ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Τουρκία, πιο ειλικρινής και πιο ανοικτή. Είναι υποκριτική αυτή η πολιτική που ακολουθείται κι αυτό έχει αποδυναμώσει και τις δημοκρατικές δυνάμεις μέσα στην Τουρκία».
Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
Στο περιθώριο της συζήτησης του για τις εξελίξεις στην Τουρκία και με αφορμή την αναφορά του στις ευρωπαϊκές πολιτικές, ο Στέλιος Κούλογλου, αναφέρθηκε εξάλλου στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, διατυπώνοντας τη δική του τοποθέτηση για το θέμα:
«Η κατάργηση του γαλλογερμανικού άξονα και η μονομερής επικράτηση της Γερμανίας έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε πολύ μεγάλες περιπέτειες κι ακόμη δεν τα έχουμε δει όλα. Δηλαδή έχουμε δει μόνο το Brexit, την ακροδεξιά να αυξάνεται και να κυριαρχεί σε ορισμένες χώρες, αλλά δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος του έργου. Το μεγάλο ερωτηματικό βέβαια είναι οι εκλογές της Κυριακής στη Γαλλία. Εκεί, θεωρώ ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά — και τα καλά και τα κακά.
Τα καλά είναι ο Μελανσόν -ο οποίος έχει κάνει μια εκπληκτική προεκλογική εκστρατεία- να περάσει στο δεύτερο γύρο. Οπότε αν περάσει με αντίπαλο τη Λεπέν -που είναι το πιθανότερο- να κερδίσει και ν’ ανατρέψει όλα τα δεδομένα. Η κακή εξέλιξη είναι να βγει η Λεπέν κερδισμένη από όλη αυτή την αβεβαιότητα». […] «Κι αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής που να συνενώνει αντί να διαιρεί, όπως γίνεται σήμερα θα έχουμε κι άλλες τέτοιες εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη».
https://www.youtube.com/watch?v=KFGKgzBSUsY - Alpha
https://www.youtube.com/watch?v=dTDAErrQooI - Στο Κόκκινο