Τι καταδεικνύει η υπερίσχυση Μακρόν και τα ποσοστά Λε Πεν κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τα προγνωστικά για τον δεύτερο, αλλά και οι ισορροπίες που διαμορφώνει το αποτέλεσμα σε Γαλλία και Ευρώπη, ήταν τα θέματα για τα οποία μίλησε σήμερα ο Στέλιος Κούλογλου, στο πλαίσιο συνεντεύξεων που παραχώρησε στους Ρ/Σ, Flash 96, Πρώτο Πρόγραμμα και ΕΡΤ3 102 FM.
«Το μήνυμα είναι πλήρης απαξίωση του παλαιού πολιτικού συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κανένας υποψήφιος από τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία κυβερνούσαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες δεν μπόρεσε να περάσει στο δεύτερο γύρο. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Μάλιστα την πρώτη θέση καταλαμβάνει ένας πολιτικός μετεωρίτης, ο Μακρόν, ο οποίος δεν ήταν πολιτικός, ήταν τραπεζίτης. Δεν έχει εκλεγεί ποτέ, δεν έχει συμμετάσχει στην πολιτική ζωή ποτέ, δεν έχει κόμμα κι αυτό βέβαια εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους για το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας» [...] «γιατί δεν είναι φτιαγμένο για τέτοιου είδους καταστάσεις. Η πέμπτη γαλλική δημοκρατία είναι φτιαγμένη για μια ισχυρή προεδρία και ισχυρά κόμματα να την υποστηρίζουν».
Για την περίπτωση της ακροδεξιάς υποψήφιας που διεκδικεί επίσης τον προεδρικό θώκο, δήλωσε ότι, «η δημοκρατική Ευρώπη είναι ανακουφισμένη γιατί η Μαρίν Λε Πεν κατά πάσα πιθανότητα δεν εκλέγεται, επίσης και γιατί το ποσοστό της είναι χαμηλό σε σχέση με αυτό που περίμεναν η ίδια και το στρατόπεδο της. Και μόνο το γεγονός όμως ότι η ακροδεξιά ξεπερνάει το 20% και μπαίνει και στο δεύτερο γύρο είναι πάρα πολύ ανησυχητικό. Κανονικά θα έπρεπε να ανησυχήσει και τη Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Δυστυχώς ούτε κι αυτήν τη φορά θα καταλάβουν ότι μ’ αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζουν ευνοούν την ακροδεξιά».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η εκλογή Μακρόν αποτελεί την αφετηρία μιας μεγάλης πολιτικής κρίσης στη Γαλλία: «Η πολιτική που θ’ ακολουθήσει είναι μια πολιτική διάλυσης του κοινωνικού κράτους, το οποίο στη Γαλλία έχει πολύ γερές και βαθιές ρίζες και άρα θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις». [...] Θεωρώ ότι η Γαλλία θα μπει σε μια μεγάλη πολιτική κρίση από την οποία κερδισμένη θα είναι η Γερμανία [...] γιατί ο Μακρόν θ’ ακολουθήσει λίγο-πολύ την πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο κι από την άλλη γιατί η πολιτική κρίση της Γαλλίας δυναμώνει τον άλλο πόλο του γαλλογερμανικού άξονα, δηλαδή τη Γερμανία».
Σχετικά με το εάν η πολιτική Μακρόν θα αποτελέσει συνέχεια της πολιτικής Ολάντ για το ζήτημα της Ελλάδας, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι θεωρεί πως ο κ. Μακρόν, «θα είναι λιγότερο σταθερός σύμμαχος -- όσο σταθερός σύμμαχος υπήρξε ο ασταθής και αδύναμος Ολάντ».
Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και οι διαφωνίες των δανειστών
Σχετικά εξάλλου, με το ζήτημα των διαφωνιών που διατυπώνονται πλέον ανοιχτά μεταξύ των δανειστών για το ελληνικό ζήτημα ο Στ. Κούλογλου ανέφερε ότι «η χωρίς προηγούμενο δημόσια διαμάχη τους δείχνει ότι δεν τα έχουν βρει» και «αποδεικνύει ότι δεν ευθυνόταν η ελληνική πλευρά για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης». Ο ίδιος εκτιμά ότι το ενδεχόμενο κάποιας ρύθμισης για το ελληνικό χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές παραμένει ανοιχτό αλλά δεν είναι βέβαιος αν θα ήταν τέτοια που να ικανοποιήσει επαρκώς την ελληνική πλευρά.
--
Τα ηχητικά των συνεντεύξεων:
https://www.youtube.com/watch?v=sCy-r0A5xBI
https://www.youtube.com/watch?v=44SJRGL_JBY&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=NzCaqsKIEZI&feature=youtu.be
24.4.2017