Συνέντευξη Στ. Κούλογλου στο Κανάλι Ένα: Ο τρίτος δρόμος στην Βενεζουέλα

Γραμματοσειρά

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Κανάλι Ένα του Πειραιά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέλιος Κούλογλου διευκρίνισε πως η αποχή από τη χθεσινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για την Βενεζουέλα δεν αποτελεί στάση υποστήριξης της κυβέρνησής της, αλλά κίνηση υπέρ της εκκίνησης ουσιαστικού διαλόγου για την ειρήνευση στη χώρα.

Ο κ. Κούλογλου εξήγησε ότι υπάρχουν τρεις τάσεις στη διεθνή πολιτική σκηνή και στο Ευρωκοινοβούλιο απέναντι στη Βενεζουέλα:

Η μία τάση υποστηρίζεται κυρίως από τη δεξιά για την ανατροπή του Μαδούρο και την πρόκληση εκλογών για να αλλάξει χέρια η εξουσία. Η τάση αυτή, που την προωθεί κυρίως η ισπανική δεξιά και οι ΗΠΑ, σχετίζεται με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους το πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Η δεύτερη τάση είναι αυτή που υποστηρίζει άκριτα την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Μαδούρο, παραγνωρίζοντας ότι υπάρχει αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών.

Η τρίτη τάση είναι υπέρ της ειρήνευσης στη χώρα, για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, παράλληλα με τον τερματισμό τόσο της αστυνομικής βίας της κυβέρνησης, όσο και των βίαιων μεθόδων της αντιπολίτευσης. Αυτή είναι μια τάση και πρόθεση που εκφράζει ο Πάπας, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Θαπατέρο και τέως πρόεδροι της Λατινικής Αμερικής, ο πρόεδρος του Παναμά κτλ.

«Αυτή την τάση υποστηρίζω προσωπικά», επισήμανε ο κ. Κούλογλου «και ελπίζω και οι συνάδελφοί μου». Για το λόγο αυτό δεν υποστηρίξαμε το ψήφισμα που είχε κατατεθεί από τη δεξιά. Αντιπροτείναμε ένα δικό μας ψήφισμα στην κατεύθυνση της παύσης της βίας και των αστυνομικών αυθαιρεσιών και υπέρ της έναρξης διαλόγου ώστε να επιστρέψει η χώρα, όσο είναι δυνατόν, σε κανονικές συνθήκες. Αυτή η πρόταση δεν πέρασε και δεν τέθηκε σε ψηφοφορία. Γι” αυτό τελικά απείχαμε και δεν υποστηρίξαμε την πρόταση της δεξιάς. Δεν ήταν στάση υποστήριξης της κυβέρνησης στη Βενεζουέλα.

Ο κ. Κούλογλου επισήμανε ακόμη ότι η ιστορία της Βενεζουέλας είναι εξαιρετικά ταραγμένη. Υποφέρει από την κατάρα του πετρελαίου. Όλες οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο έχουν αυτή την τύχη. Βέβαια ο Μαδούρο δεν τα έχει καταφέρει καλά. Στην οικονομία τα έκανε θάλασσα. Αλλά και η αντιπολίτευση δεν είναι «αθώα περιστερά», δεν είναι τίποτε δημοκράτες καραμπινάτοι.

Υπάρχει μια αρνητική παράδοση μεγάλης πολιτικής βίας στη χώρα. Πριν αναλάβει ο Τσάβες, τις δεκαετίες του ’80 και ’90 είχαμε διαδηλώσεις για την οικονομική κρίση με εκατοντάδες νεκρούς στο Καράκας. Δυστυχώς πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη ιστορία. Θα πρέπει να βοηθήσουμε αυτή τη χώρα να βρει μια γαλήνη και να κοιτάξει να ανασυγκροτηθεί κι όχι να αναλωνόμαστε σε μικροπολιτικά παιχνίδια, όπως κάνει τώρα ο κ. Μητσοτάκης, η Ν.Δ. και τα μέσα ενημέρωσης που τους ακολουθούν.

Ο κ. Κούλογλου υποστήριξε ότι δεν επιθυμούσε, μέσω του χτεσινού ψηφίσματος, να πει στους κατοίκους της Βενεζουέλας τι πρέπει να κάνουν. Γιατί αυτό το ψήφισμα ζητάει, μεταξύ άλλων, και εκλογές. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συναποφασιστεί από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα τους πούμε αν θα κάνουν ή όχι εκλογές. Πρόκειται βέβαια για ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί αστυνομική βία για να αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές, αλλά όχι για ένα καθεστώς που αρνείται τις εκλογές.

Η μεγάλη υποκρισία είναι ότι δεν συζητάμε για την Τουρκία, όπου, ενώ έγιναν καραμπινάτες παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, κανείς δεν μιλάει πλέον για το πρόσφατο δημοψήφισμα εκεί.

Ακούστε το ηχητικό εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=F0lHs9ZdbY4

28.4.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS