Για την τελική επικράτηση του Εμμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λε Πέν κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τους συσχετισμούς που προωθούνται στην Ευρώπη μετά από αυτήν και τον αντίκτυπο που πιθανόν θα έχει στην Ελλάδα και στο ελληνικό ζήτημα, μίλησε σήμερα ο Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι παρά την προφανώς θετική εξέλιξη της ήττας της Μαρίν Λε Πεν, το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε την πολιτική κρίση την οποία διέρχεται πλέον η Γαλλία.
Όπως σημείωσε, πέρα από το γεγονός ότι καμία από τις δύο παρατάξεις που παραδοσιακά διεκδικούσαν τον προεδρικό θώκο στη Γαλλία από την ίδρυση της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας το 1958, δεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο, εξίσου ανησυχητικό είναι ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δε υποστηρίζεται από κάποιο κόμμα το οποίο να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το δεδομένο αυτό, που συνεπάγεται αυτόματα δυσκολία διακυβέρνησης, συνδυασμένο με τη νεοφιλελεύθερη γραμμή του προγράμματος Μακρόν ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.
Αναφορικά στην υποδοχή που είχε το εκλογικό αποτέλεσμα από το Βερολίνο, ο Στ. Κούλογλου, σημείωσε ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ -που προεκλογικά είχε δηλώσει ότι αν ήταν Γάλλος θα ψήφιζε τον Εμμ. Μακρόν- «τρίβει τα χέρια του» μετά το αποτέλεσμα, «γιατί ο Μακρόν δεν έχει καμία πολιτική αντιπαράθεσης με το Βερολίνο και πράγματι θα υιοθετεί πολιτικές των οποίων ο Σόιμπλε είναι φανατικός υπέρμαχος».
Για το ιστορικό ποσοστό που συγκέντρωσε η Μαρίν Λε Πεν, συσπειρώνοντας τη γαλλική επαρχία και τους λιγότερο ευνοημένους από την παγκοσμιοποίηση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «είναι πολύ ανησυχητικό κι αν εφαρμόσει ο Μακρόν τις πολιτικές αυτές που τρέφουν την κοινωνική απόγνωση, την οργή, το φόβο και την ακροδεξιά, το 2022 δεν είναι πολύ μακριά…».
Μιλώντας τέλος, για τη στάση που εικάζεται ότι θα τηρήσει ο κ. Μακρόν για το ελληνικό ζήτημα, ο Στ. Κούλογλου εκτιμά ότι το τελευταίο δε θα αποτελέσει απαραίτητα σημαντικό θέμα στην ατζέντα του νέου προέδρου, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν, τόσο ως υπουργός Οικονομίας όσο και ως υποψήφιος, εμφανίστηκε θετικός. «Πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι ο Μακρόν θ’ ακολουθήσει μια πολιτική γαλλική που είναι πιο ευνοϊκή, πιο θετική απέναντι στην Ελλάδα απ’ ότι είναι του Βερολίνου, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε τρομερά φιλικές κινήσεις».
Ολόκληρη η συνέντευξη: https://www.youtube.com/watch?v=2sUa-pvThhY
8.5.2017