Κούλογλου στο ΡΣ Στο Κόκκινο για την αξιολόγηση και την επόμενη μέρα

Γραμματοσειρά

Συνέντευξη στον ΡΣ Στο Κόκκινο και στους δημοσιογράφους, Δημήτρη Κουκλουμπέρη και Νίκο Σβέρκο, παραχώρησε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

θα είναι αποδοτική, πιστεύετε, η πίεση από το ΕΚ ώστε τη Δευτέρα, μεθαύριο, να έχουμε μια απόφαση η οποία θα μας βολεύει και θα διευθετεί το ζήτημα του χρέους; Ο πρωθυπουργός ήταν αισιόδοξος χτες που μίλησε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη βουλή.

Ναι, ο πρωθυπουργός ήταν πολύ αισιόδοξος και η ελπίδα που υπάρχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ότι η πίεση αυτή θα οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα. Μάλιστα χθες ήταν μια από τις λίγες φορές που ο στόχος ήταν προσωπικά και με τ’ όνομά του ο Σόιμπλε κι όχι μόνο. Η Σκα Κέλλερ, η πρόεδρος των Πρασίνων είπε ότι δεν πρέπει ούτε η καγκελάριος να κρύβεται πίσω από τον Σόιμπλε για να μη συζητά για το χρέος. Η γνώμη μου είναι ότι τα καλά νέα είναι τα εξής: μετά τη νίκη των χριστιανοδημοκρατών στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, που κέρδισαν ένα προπύργιο των σοσιαλδημοκρατών, φαίνεται μάλλον σίγουρο ότι η Μέρκελ θα ξανακερδίσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτό την κάνει περισσότερο ανοιχτή σε τέτοιου είδους θέματα, όπως η παραδοχή της αλήθειας για το ελληνικό χρέος, χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος. Μέχρι τώρα φοβόταν ότι αν έκανε παραχωρήσεις προς την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα του χρέους θα έχανε από τα δεξιά, δηλαδή από τους φιλελεύθερους που χτυπάνε πολύ το θέμα της Ελλάδας και άρα θα μπορούσε να χάσει τις εκλογές από τους σοσιαλδημοκράτες. Από τη στιγμή που αυτή η πιθανότητα μειώνεται πάρα πολύ, σχεδόν στο ελάχιστο, μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλής. Αυτό νομίζω είναι το πολιτικό υπόβαθρο και της αισιοδοξίας του Έλληνα πρωθυπουργού χωρίς να έχω μιλήσει μαζί του για να ξέρω ότι σκέφτεται κι αυτός ακριβώς τα ίδια.

Άρα και ο Σόιμπλε θα μαλακώσει κάπως γιατί αυτός είναι που επιμένει να αρνείται, είναι το κύριο εμπόδιο.

Κι ο Σόιμπλε πολιτικό κι εκλογικό παιχνίδι παίζει, δηλαδή θέλει να είναι δημοφιλής και θέλει το κόμμα του να κερδίσει τις εκλογές. Επομένως, νομίζω ότι κι αυτός θα μπορούσε να είναι πιο υποχωρητικός, πιο διαλλακτικός. Αλλά και για μας είναι καλό να κλείσουμε το θέμα τώρα διότι και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, που τοποθετήθηκε χθες στη θέση του Σαπέν κι είναι φίλος με τον Σόιμπλε, είναι υπέρ της πολιτικής της λιτότητας — λέει τα ίδια για το σπίτι που πρέπει να είναι νοικοκυρεμένο κλπ, εννοώντας ότι οι Γάλλοι πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές λιτότητας, άρα καλό θα είναι να κλείσουμε το θέμα τώρα. Τώρα είναι μια καλή στιγμή νομίζω, μια καλή συγκυρία και λόγω των γερμανικών πολιτικών εξελίξεων και της κυριαρχίας των χριστιανοδημοκρατών, για να λήξει αυτό το θέμα. Βεβαίως τώρα η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας κυρίως για το χρέος δείχνει και ποια είναι η αιτία της καθυστέρησης για τη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Φαίνεται πως είναι πραγματική αντιπαράθεση κι όχι δήθεν αντιπαράθεση…

Είναι μια αντιπαράθεση επί της ουσίας, δείχνει ότι αυτή είναι η αιτία, τόσο για την καθυστέρηση όσο και για το γεγονός ότι το ΔΝΤ ζητάει καινούργια μέτρα. Βεβαίως αυτά τα μέτρα τα οποία ψηφίζει η ελληνική βουλή είναι σκληρά, αλλά θεωρώ ότι εάν υπήρχε κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είχε πάρει τα ίδια και χειρότερα μέτρα χωρίς να πάρει αντισταθμιστικά και χωρίς να πάρει κάτι για το χρέος. Όπως θα θυμάστε, η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο επειδή ήθελε το Βερολίνο να το λέει, ενώ όλοι ξέρουμε ότι το χρέος αυτή τη στιγμή αποτελεί τη λυδία λίθο του ελληνικού προβλήματος, ότι χωρίς να υπάρξει μια διευθέτηση του χρέους ούτε επενδύσεις θα έρθουν, ούτε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπούμε και ούτε θα μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία. Αυτό είναι το κλίμα, είναι δύσκολα τα μέτρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, θα κριθούν στην πράξη, αν ήταν σωστή η επιλογή να ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Ένας προβληματισμός που αναπτύσσεται από ορισμένους είναι ότι πρώτα ψηφίζονται τα μέτρα και μετά θα έρθει η όποια απόφαση για το χρέος. Θέλω να πω, ότι δημιουργείται μια ανασφάλεια, ότι μπορεί να βρεθούμε μόνο με τα μέτρα, αλλά χωρίς λύση για το χρέος. Συμμερίζεστε μια τέτοια ανησυχία;

Όπως βλέπω το κλίμα στις Βρυξέλλες, όχι. Άλλωστε τα μέτρα αυτά, τουλάχιστον απ’ ό,τι έχει πει η ελληνική κυβέρνηση, δε θα ισχύουν στην περίπτωση που δεν υπάρξουν οι διευθετήσεις για το χρέος. Θέλω να ελπίζω ότι δε θα έχουμε μια τόσο άσχημη εξέλιξη κι ότι θα υπάρξει ρύθμιση για το χρέος. Τώρα, πόσο ακριβώς οι Γερμανοί θα μεταθέσουν το να πουν την αλήθεια στο γερμανικό λαό για μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, αυτό είναι ένα θέμα. Δε νομίζω ότι έχουν καταλήξει στο πόσες υποχωρήσεις θα κάνουν, αλλά κάποιες υποχωρήσεις πρέπει να κάνουν για να μπει το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα. Ελπίζω να μην πληρώσουμε ξανά εμείς όλη αυτή τη διαμάχη ανάμεσα σε δύο γαϊδάρους που μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα.

Η εξέλιξη της διευθέτησης του χρέους, πιστεύετε ότι ανοίγει μια προοπτική για τη χώρα, για τη σταδιακή έξοδο από τη λιτότητα; Το λέω αυτό διότι το άλλο επιχείρημα της άλλης πλευράς είναι ότι στην πραγματικότητα δεσμεύεται η χώρα για δύο τουλάχιστον ακόμη χρόνια, το ‘19 και το ‘20.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ξεκινήσουμε από το χρέος. Σίγουρα η χώρα δεσμεύεται, σίγουρα θα θέλαμε να μην είχε δεσμευτεί, αλλά αυτή τη στιγμή ο συσχετισμός των δυνάμεων που υπάρχει είναι σε βάρος της Ελλάδας. Πρέπει να επανεκκινήσει η οικονομία, πρέπει η χώρα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές γιατί μόνο τότε θα αισθανθεί ότι μπορεί να πατήσει στα πόδια της, πρέπει να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όλα αυτά θέλουν μια διευθέτηση του χρέους καταρχήν, διαφορετικά δεν κάνουμε τίποτα, κάνουμε μια τρύπα στο νερό.

Θα θέλαμε κι ένα σχόλιο για τη στάση της ΝΔ, η οποία καταψηφίζει μέτρα και αντίμετρα αλλά δεν ακούμε — εγώ δεν έχω ακούσει τουλάχιστον τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται καθόλου στο ζήτημα του χρέους. Διακρίνετε αμηχανία κι εσείς όπως κι εμείς;

Αμηχανία και στρατηγικό αδιέξοδο. Είναι προφανές ότι αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση -που πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα- τότε η αξιωματική αντιπολίτευση μένει χωρίς κανένα αφήγημα. Αν κι η κυβέρνηση επιδείξει αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα στην καθημερινή διαχείριση -πράγμα το οποίο, λείπει αυτή τη στιγμή διότι όλος ο κόσμος, όλοι οι υπουργοί κακώς περιμένουν να τελειώσει η αξιολόγηση- και μειωθεί η διαφορά και στις δημοσκοπήσεις ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι η ΝΔ θα πέσει σε κρίση.

Πρέπει όμως να υπάρξει αποτέλεσμα στα ζητήματα της καθημερινότητας για να μειωθεί η διαφορά. Από μόνη της δε θα κλείσει. Έτσι δεν είναι;

Οι πολίτες δεν επηρεάζονται καν από τα μέτρα που λαμβάνονται παρά την προπαγάνδα κι όλη αυτή τη φασαρία που γίνεται στα μέσα ενημέρωσης για το τι θα γίνει το 2019 και το 2020. Κυρίως επηρεάζονται από την καθημερινότητα τους κι η καθημερινότητα τους εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ δύσκολη κι η κυβέρνηση εξακολουθεί να καθυστερεί στη λύση καθημερινών προβλημάτων. Π.χ. δε μπορεί σ’ αυτή την ιστορία με τα μπλοκάκια, να υπάρχει ασάφεια τόσο καιρό μετά. Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι από πέρσι τον Απρίλιο. Θα έπρεπε μέσα στο 2016 ή μέχρι το τέλος του να είχαν διευκρινιστεί όλα. Αυτή η ανασφάλεια, που δείχνει και μία προχειρότητα στη διαχείριση της εξουσίας είναι που κάνει τον κόσμο να παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση. Πρέπει να λυθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Υπάρχουν δύο χρόνια μπροστά αλλά αυτή τη στιγμή ξεκινάει η τελευταία ευκαιρία.

εδώ το ηχητικό: https://www.youtube.com/watch?v=Sq-8819sl4Y 

22.5.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS