Ο Στ. Κούλογλου για την τρέχουσα επικαιρότητα

Γραμματοσειρά

Για το Eurogroup της Δευτέρας, το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, τα σχέδια Σόιμπλε και τη θέση της Ελλάδας μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Στέλιος Κούλογλου σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σήμερα στον 98,4 radio και στον Παραπολιτικά 90 FM.

«Όλη αυτή η ιστορία που έγινε στο προχτεσινό Eurogroup καταρρίπτει όλα τα επιχειρήματα ότι φταίει η ελληνική πλευρά για την αξιολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η ελληνική πλευρά ψήφισε όλα τα μέτρα, αλλά παρόλα αυτά το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε δεν τα βρήκανε κι ο καθένας απ’ τη δική του την πλευρά βάζει συνεχώς εμπόδια για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Αυτό που ιδιαίτερα με λυπεί είναι η στάση της αντιπολίτευσης, και ιδίως της αξιωματικής, που για μία ακόμη φορά κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έκλεισε η συμφωνία ενώ όλος ο κόσμος, όλος ο διεθνής Τύπος, ακόμη και γερμανικές εφημερίδες κρίνουν και κατακρίνουν τον Σόιμπλε γι’ αυτό και τον θεωρούν υπεύθυνο».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, βασική ιδέα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ είναι να διατηρήσει το ΔΝΤ στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα σε ρόλο δεσμοφύλακα, ώστε στο τέλος του, το 2018, να προωθηθεί και να υπογραφεί ένα νέο μνημόνιο που θα επιβάλει μια νέα «ποινή» στην Ελλάδα και θα παρατείνει τη «φυλάκιση» της.

«Το παιχνίδι είναι πολιτικό. Ο Σόιμπλε δε θέλει να πετύχει αυτή η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Για δύο λόγους βασικά. Γιατί αν πετύχει, καταρρίπτεται όλη η θεωρία του, καθώς μια κυβέρνηση που δεν ανήκει στο πολιτικό στρατόπεδο του ίδιου, τα καταφέρνει. Βγαίνει στις αγορές, μπαίνει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ο άλλος λόγος είναι ότι θέλει συγχρόνως να μας κάνει το παράδειγμα προς αποφυγήν. Να το δουν οι Γάλλοι του Μακρόν να τρομάξουνε, ότι, «κοίταξε να δεις τι πάθανε οι Έλληνες που πήγαν να σηκώσουνε κεφάλι. Θα τους διαλύσω όλους». Αυτή είναι η ιδέα. Στα εσωτερικά επίσης, το παίζει σκληρός και κερδίζει. Βέβαια, όλα αυτά διαλύουν κάθε έννοια ευρωπαϊκής ιδέας, δηλαδή, ο Σόιμπλε λειτουργεί ως προβοκάτορας της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ειδικά σε αναμονή του επόμενου προγραμματισμένου Eurogroup στις 15 Ιουνίου, ο Στ. Κούλογλου υποστήριξε ότι θα έπρεπε να αναζητηθούν στο εξωτερικό, οι ευρύτερες δυνατές συμμαχίες με σκοπό να απομονωθεί πολιτικά ο Σόιμπλε στην Ευρώπη. Όπως επισήμανε, «δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τον Σόιμπλε να επιβάλει τη δική του πολιτική άποψη, δηλαδή ν’ ανατρέψει την κυβέρνηση και να αλυσοδέσει τη χώρα για τα επόμενα εξήντα χρόνια».

Στο εσωτερικό, τόνισε την ανάγκη για συσπείρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας σε μια μίνιμουμ συναίνεση και για αλλαγή του πολιτικού κλίματος προς το ηπιότερο, ώστε να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο αντιμετώπισης των δανειστών «Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι πολύ υψηλές αντιπαραθέσεις που και τον κόσμο διώχνουν από την πολιτική και καλό δεν κάνουν στην εθνική ομόνοια που απαιτείται αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Για την επόμενη δανειακή δόση από την οποία εξαρτάται η δυνατότητα της χώρας να αποπληρώσει 6,9 δις στους δανειστές της τον Ιούλιο , ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το πράσινο φως για την απελευθέρωσή της, στην ουσία έχει δοθεί, καθώς η καταβολή της σχετίζεται κυρίως με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων κι όχι με το χρέος. Επιπλέον, θεωρεί πως το Βερολίνο δεν επιθυμεί μια ανοιχτή κρίση στην ευρωζώνη και μάλιστα πριν τις εκλογές. «Δε νομίζω ότι ο Σόιμπλε θα θελήσει να το τραβήξει μέχρι εκεί. Πάει για μια ελεγχόμενη κρίση, ώστε να μην του δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και να επωφελείται συνέχεια από αυτήν», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας τέλος, για το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί ανοιχτά πλέον στους ευρωπαϊκούς κύκλους εξαιτίας των παρελκυστικών τακτικών του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, ο Στ. Κούλογλου υποστήριξε πως ο τελευταίος χρησιμοποιεί το ΔΝΤ ως πρόσχημα για τη μη-επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα του χρέους:

«Όλη η ιστορία για το χρέος γίνεται. Όλη αυτή η εμπλοκή που προέκυψε στο Eurogroup δεν υπήρξε σε σχέση με το εάν η κυβέρνηση εφαρμόζει τις αλλαγές που της ζητούνται, ούτε για το εάν εφαρμόζει το πρόγραμμα ή δεν το εφαρμόζει. Υπήρξε για το ζήτημα του χρέους, στο οποίο τόσο ο Τόμσεν όσο κι Σόιμπλε παίζουν το ρόλο του καλού και του κακού μπάτσου».

984: https://www.youtube.com/watch?v=--jZ5ZCtckM 
Παραπολιτικά: https://www.youtube.com/watch?v=o3kCkKWxVlk 

24.5.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS