«Η στήριξη της Ουάσιγκτον στην δικτατορία ήταν επαίσχυντη. Όμως, στην ιστορία τα πράγματα αλλάζουν και επέρχεται η συμφιλίωση. Ακόμη και στο Βιετνάμ που ο πόλεμος άφησε πίσω του περίπου δυο εκατομμύρια νεκρούς, πλέον έχουν με τις ΗΠΑ σχέσεις συνεργασίας και εμπορίου. Αυτές οι σχέσεις δεν τους εμποδίζουν να γιορτάζουν την νίκη τους επί των Αμερικανών. Έτσι και στην δική μας περίπτωση: Η συμφιλίωση και οι συμφωνίες δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να καταδικάζουμε την υποστήριξη της χούντας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την συμφωνία αναβάθμισης των F-16.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο ΔΙΟΝ TV, προσέθεσε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, είχε υποσχεθεί προεκλογικά θέσεις εργασίας. «Με αυτό τον τρόπο του δόθηκε η ευκαιρία να πει ότι το πέτυχε. Στην διπλωματία οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν. Για να πάρουμε αυτό που θέλουμε εμείς, πρέπει να δώσουμε κάτι πίσω. Αυτό που δώσαμε ήταν η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16», εξήγησε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Δείτε περισσότερα εδώ: https://youtu.be/jorRYozJtgE
Ακόμη, ο Στέλιος Κούλογλου, αναλύοντας την πρωτοβουλία του να ζητήσει να συσχετιστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με το Brexit, είπε πως «στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ, η Βρετανία είναι σε δύσκολη θέση καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν τιμωρητική διάθεση ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο αλλού. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να ζητήσουμε πίσω τα Γλυπτά. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουμε, όμως είμαστε κερδισμένοι έχοντας και μόνο ανακινήσει το θέμα». Ο ευρωβουλευτής έχει την δυνατότητα να συσπειρώσει γύρω του και άλλους ευρωβουλευτές προς αυτό τον σκοπό, όμως πρώτα, όπως σημείωσε, πρέπει να βρεθεί μια κοινή στρατηγική με την κυβέρνηση, κάτι που αναμένει.
Οι συνθήκες για την χώρα μας, βέβαια, αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά καλές σε διεθνές επίπεδο, «γεγονός που πρέπει να εκμεταλλευτούμε», όπως τόνισε ο Στ. Κούλογλου. «Το κλίμα αλλάζει για την Ελλάδα. Τόσο στην Σύνοδο Κορυφής, όσο και στην ομιλία Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης η Ελλάδα δεν αποτέλεσε θέμα. Αυτό πλέον σημαίνει ότι πάμε καλύτερα», εξήγησε.
Ακούστε περισσότερα εδώ: https://youtu.be/YhbA8dhlyys
Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής στην ανάλυσή του είπε πως τόσο το Brexit όσο και η περίπτωση της Καταλονίας είναι αποτέλεσμα «πολιτικαντισμών. Ο Κάμερον ήθελε να περιορίσει την επιρροή του UKIP. O Ο Ραχόι και η κυβέρνηση της Καταλονίας θέλησαν να στρέψουν την προσοχή μακριά από τα σκάνδαλα και τα μέτρα λιτότητας. Όλοι τους τα έκαναν θάλασσα με αυτό τον τρόπο». Όπως ανάφερε ο Στέλιος Κούλογλου, «στην Βρετανία πλέον ένα μέρος του κατεστημένου έχει αναγνωρίσει ότι θα στοιχήσει πολύ το Brexit τόσο σε πολιτικό και γεωστρατηγικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Έτσι ευελπιστούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν πολύ και θα αποβούν άκαρπες, ώστε να αντιστρέψουν την απόφαση και να μην φύγουν εν τέλει από την ΕΕ».
Τέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην κούρσα ηγεσίας της κεντροαριστεράς, ο Στ. Κούλογλου σημείωσε πως «έβαλαν την άμαξα μπροστά από το άλογο. Αντί να διαμορφώσουν το πολιτικό πλαίσιο, επιδόθηκαν στην εκλογή αρχηγού. Το δυσάρεστο μάλιστα είναι ότι από τις υποψηφιότητες δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ηγετική φυσιογνωμία, όπως θα ήταν απαραίτητο για τον χώρο αυτό. Κανείς δεν μοιάζει να έχει τις ηγετικές ικανότητες που είχε ο Γεώργιος Παπανδρέου ή πιο πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας».