Γραμματοσειρά

 

 

Η ανεργία είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Χρειάζεται οπωσδήποτε μια γενναία ένεση δημόσιων και ιδιωτικών κονδυλίων. Εμείς, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιμείνουμε για ευρωπαϊκές πολιτικές που θα υποστηρίζουν χρηματοδοτικά όσες χώρες έχουν ανεργία που επιμένει να κινείται αρκετά από το μέσο ευρωπαίκό όρο.
Ιδου τα στοιχεία της ΓΣΕΕ

Μακροχρόνια άνεργοι το 73%, ενώ 9 στους 10 χωρίς στήριξη από ΟΑΕΔ
Tο ποσοστό της ανεργίας παραμένει σταθερά πάνω από το 24% και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι εφιαλτικό, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία που συνθέτουν αυτήν την εικόνα σοκάρει ακόμη περισσότερο: Το 73% είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ 9 στους 10 ανέργους δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ:
•Κάθε άνεργος βρίσκεται χωρίς δουλειά περισσότερο από δυόμισι έτη.
•Σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος.
•Η μακροχρόνια ανεργία (δηλαδή άνεργος πάνω από 12 μήνες) κινείται στο 73%.
•Η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους και τις νέες (18-24 ετών), ο ένας στους δύο είναι άνεργος (50,4%).
•Οι 9 στους 10 ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ενώ το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ τον μήνα το λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων.
•Κατά την 4ετία των δύο Μνημονίων (2010-2014) καταγράφηκε αύξηση κατά 45% στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων και μείωση 47% στον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.
•Η πραγματική ανεργία στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δισ. ευρώ.- Κάθε χρόνο προ κρίσης δημιουργούνταν 58,9 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας ενώ στη διάρκεια της κρίσης χάνονταν ετησίως 170,5 χιλιάδες θέσεις. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε από περίπου 50% το 2008 σε κάτω του 40% το 2015.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, μία στις δύο προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (τρίμηνα, τετράμηνα κ.ά.).

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS