Γραμματοσειρά

Υπογράψτε την έκκληση αναγνώρισης της αθωότητας της Ethel Rosenberg, 63 χρόνια μετά την εκτέλεσή της με την κατηγορία της κατασκοπείας

Στις 5 Απριλίου του 1950 ο Julius και η Ethel Rosenberg κρίνονται ένοχοι για κατασκοπεία και καταδικάζονται από δικαστήριο των ΗΠΑ σε θάνατο στην ηλεκτρική καρέκλα. Η ποινή εκτελείται στις 19 Ιουνίου του 1953 στις φυλακές Σινγκ Σινγκ της Νέας Υόρκης. Το ζευγάρι αφήνει πίσω του δύο παιδιά, τον δεκάχρονο Michael και τον εξάχρονο Robert, τα οποία υιοθετούνται από την Άννα και τον Άβελ Μίροπολ. Το 1990 ο Ρόμπερτ ιδρύει το «Ταμείο Ρόζενμπεργκ» με στόχο να βοηθήσει παιδιά που αντιμετωπίζουν τον ίδιο εφιάλτη που αντιμετώπισε ο ίδιος και ο αδελφός του. Με το παρακάτω κείμενο , τα δύο αδέλφια, ζητούν την βοήθεια του κόσμου, υπογράφοντας την λίστα απαλλαγής της μητέρα τους.

Οι γονείς μας, Ethel και Julius Rosenberg , εκτελέστηκαν στις 19 Ιουνίου του 1953, κατά τη διάρκεια της αντικομμουνιστικής υστερίας της Εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Είχαν καταδικαστεί για κατασκοπεία, σε αυτό που ονομάστηκε «το έγκλημα του αιώνα». Ήμασταν 6 και 10 χρονών όταν εκτελέστηκαν.

Η μητέρα μας δεν ήταν κατάσκοπος, και η εκτέλεση της ήταν παράνομη. Η καταδίκη της βασίστηκε σε ψευδομαρτυρία και σε εισαγγελικά και δικαστικά παραπτώματα. Οι κατηγορίες εναντίον της μητέρας μας και η απειλή με την θανατική ποινή είχαν σαν πρόθεση να εκφοβίσουν εκείνη και τον πατέρα μας και να τους υποχρεώσουν να συνεργαστούν. Η Αμερικάνικη Κυβέρνηση ήθελαν τον Julius να ομολογήσει έστω και ψευδώς ότι μετέδωσε «το μυστικό της ατομικής βόμβας» στην Σοβιετική Ένωση, και να ονοματίσει όποιους εμπλέκονταν.

Η δίκη τους έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης του «πανικού για τον κομμουνισμό». Ο δικαστής κατηγόρησε τους γονείς μας ακόμη και για τον πόλεμο της Κορέας. Αρνούμενος να δείξει επιείκεια, ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ τους κατηγόρησε ότι είναι η αιτία μελλοντικών πυρηνικών πολέμων. Αυτές οι εξωφρενικές κατηγορίες καθώς και η εκτέλεση των γονιών μας βοήθησαν στην τροφοδότηση ενός επικίνδυνου κλίματος φόβου και μισαλλοδοξίας στη χώρα μας και επέτρεψαν σε πολιτικούς καιροσκόπους, όπως ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι, να δηλητηριάσουν την κοινωνία μας. Σήμερα, αντιμετωπίζουμε ένα αντίστοιχο κλίμα μίσους που στοχεύει τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους, τα άτομα ΛΟΑΤ και άλλους.

Μία επίσημη αναγνώριση της αδικίας που έγινε σε βάρος της μητέρας μας και της οικογένειάς μας θα βοηθήσει να αποτρέψουμε παρόμοιες αδικίες στο μέλλον. Μία υγιής Δημοκρατία απαιτεί η Κυβέρνηση να αναγνωρίζει και διορθώνει τις παραβιάσεις της. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιστρέψει τη μητέρα μας στην οικογένεια της. Αλλά μπορεί να παραδεχτεί αυτή την παραβίαση του δικαίου.

Παρακαλούμε, να μας υποστηρίξετε στην έκκληση προς τον Γενικό Εισαγγελέα Lynch και τον Πρόεδρο Ομπάμα να απαλλάξουν επίσημα την Ethel Rosenberg πριν λήξει η θητεία τους. Πάνω από 60 χρόνια μετά την άδικη καταδίκη και εκτέλεση της, τώρα είναι η ώρα να καθαρίσουμε το όνομα της.

Γιατί η εκτέλεση της Ethel ήταν παράνομη

Η ένορκη κατάθεση ενός μάρτυρα κατηγορίας εναντίον των γονιών μας, του αδελφού της μητέρας μας, David Greenglass, δόθηκε στην δημοσιότητα πρόσφατα. Αυτό το υλικό-μαζί με προηγούμενη μαρτυρία που κυκλοφόρησε – αποδεικνύει ότι η μητέρα μας κατηγορήθηκε απλά επειδή αρνήθηκε να προδώσει τον πατέρα μας.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εναντίον της μητέρας μας στη δίκη αποτελούνταν από την μαρτυρία του David, και της γυναίκας του, Ruth. Αυτοί δήλωσαν ότι η Ethel συμμετείχε σε δύο συναντήσεις μεταξύ των Rosenberg και Greenglass το 1945 (συμπεριλαμβανομένης μιας κατά την οποία ο David έδωσε στον Julius ένα σκίτσο με τη διατομή της βόμβας), και ότι η μητέρα μας δακτυλογραφούσε σημειώσεις. Η καταδίκη της μητέρας μας βασίστηκε σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Το αρχείο τώρα διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς. Η βασική κατάθεση του David δεν έκανε καμία αναφορά στην παρουσία της Ethel σε συναντήσεις, πόσο μάλλον σε δακτυλογραφήσεις. Αντί αυτού, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κατασκοπεία, ο David δήλωσε στην δίκη: «Η αδελφή μου δεν μου μίλησε ποτέ για αυτό το θέμα» και «ποτέ δεν μίλησα με την αδελφή μου γι΄αυτό».

Ανεξάρτητα από αυτή τη μαρτυρία, ο εισαγγελέας ανέπτυξε ένα σχέδιο χρησιμοποίησης της μητέρας μας εναντίον του πατέρα μας. Ο βοηθός Εισαγγελέας είπε στο F.B.I. ότι υπήρχαν «ανεπαρκή στοιχεία» για να κατηγορηθεί η Ethel, αλλά μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «σαν μοχλός εναντίον του συζύγου της». Επιπλέον, ένα μήνα πριν τη δίκη, ο κατήγορος δήλωσε σε επιτροπή του Κογκρέσου: «Η υπόθεση δεν είναι αρκετά ισχυρή εναντίον της κ. Rosenberg. Αλλά με σκοπό να ενεργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να καταδικαστεί και εκείνη και να της αποδοθεί μία σκληρή ποινή»

Στην δίκη των γονιών μας, ο David διαψεύδει την ένορκη κατάθεση του και ξαφνικά εμπλέκει την μητέρα μας στην υποτιθέμενη κατασκοπεία περιγράφοντας την παρουσία της Ethel στις συναντήσεις. Δεκαετίες αργότερα, ο David παραδέχεται στην κρατική τηλεόραση ότι αυτή η μαρτυρία ήταν ψέμα. Ως εκ τούτου η καταδίκη της Ethel – η οποία βασίζεται σε αυτήν την ιστορία-ήταν παράνομη.

Με βάση αυτές τις αποκαλύψεις, στις 28 Σεπτεμβρίου 2015 (θα ήταν τα 100α γενέθλια της μητέρας μας, 13 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης και ο Πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Μανχάταν διακήρυξαν δημόσια ότι η εκτέλεση της μητέρας μας ήταν άδικη. Αυτό ήταν ένα βήμα αναγνώρισης μιας φοβερής αδικίας. Τώρα, ήρθε η ώρα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.

http://www.rfc.org/ethel?sp_ref=229544260.300.161607.e.508581.2

16.9.2016

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS