Δήλωση «Στο Κόκκινο» για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότατας

Γραμματοσειρά

Αυτή την περίοδο στο Ευρωκοινοβούλιο μας απασχολεί η Οδηγία της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας. Είμαι εισηγήτρια εκ μέρους της GUE στην Επιτροπή Αναφορών και ταυτόχρονα σκιώδης εισηγήτρια στις Επιτροπές Απασχόλησης και Γυναικών.

Θα σας πω σύντομα το χρονοδιάγραμμα της γνωμοδότησης που έχω αναλάβει. Με την ομάδα μου συντάσσουμε τη γνωμοδότηση, η οποία είναι ανοιχτή για τροπολογίες έως τις 21 Οκτωβρίου. Μέσα Νοεμβρίου θα έχουμε συζητήσεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών και στις 28 Νοεμβρίου την ψηφοφορία. Εύχομαι να έχουμε μια καλή γνωμοδότηση, και τελικά ένα καλό νέο νομοθέτημα.

Θέλω να πω λίγα λόγια για την ίδια την Πράξη και για τις σημαντικότερες αλλαγές που προωθούμε εμείς.

Η Πράξη ορίζει ότι στην Ε.Ε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες, και ειδικότερα αυτά της ψηφιακής αγοράς, πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους. Επιπλέον, υποχρεώνει όλες τις εταιρείες κάθε φορά που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ένα προϊόν να τηρούν εναρμονισμένες απαιτήσεις προσβασιμότητας. Και θέλω να δώσω κάποια παραδείγματα.

Ένα ΑΤΜ θα πρέπει να είναι προσβάσιμο και για ένα άτομο με κινητική αναπηρία και για έναν τυφλό και για ένα κωφό. Τα κινητά τηλέφωνα και τα smartphones, τα tablet, οι τηλεοράσεις, οι online αγορές, οι τραπεζικές υπηρεσίες, τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν θα πρέπει να αποκλείουν αυτούς τους ανθρώπους ,αλλά να σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προσβάσιμο για όλες τις κατηγορίες των αναπήρων. Αυτό ακριβώς είναι το καινούριο που φέρνει η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας.

Σχετικά με τις αλλαγές που προτείνουμε. Η πρώτη και η πιο σημαντική είναι να συμπεριληφθεί στην Οδηγία και το προσβάσιμο περιβάλλον. Όσο προσβάσιμα κι αν είναι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες, όταν τοποθετούνται σε μη προσβάσιμο περιβάλλον θα συνεχίζουν να αποκλείουν τα άτομα με αναπηρία. Ένα ΑΤΜ, για παράδειγμα, δεν είναι προσβάσιμο, εάν τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση στο κτίριο όπου βρίσκεται. Το ίδιο ισχύει και για τα μηχανήματα έκδοσης ή ελέγχου εισιτηρίων. Απαιτείται λοιπόν η διεύρυνση του πεδίου πράξης. Κι αυτό το υποστήριξαν όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία.

Επίσης, προτείνουμε να αντικατασταθεί ο αναχρονιστικός όρος «άτομα με λειτουργικούς περιορισμούς». Είναι μεγάλη οπισθοδρόμηση γιατί μεταφέρει τις ευθύνες στα ίδια τα άτομα με αναπηρία και είναι σε πλήρη αντίθεση με τον ορισμό της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα ΑμεΑ.

Ακόμη, θίγουμε το θέμα και της οικονομικής προσβασιμότητας αυτών των προϊόντων. Η οδηγία δημιουργεί υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις να κατασκευάζουν προσβάσιμα προϊόντα. Ποιος όμως θα είναι ο εγγυητής της οικονομικής πρόσβασης σε αυτά τα αγαθά και τις υπηρεσίες; Θα μπορούν να τα αγοράσουν οι ενδιαφερόμενοι;

Γι’αυτό τονίζω ότι υποχρεώσεις έχουν και τα κράτη. Πρέπει να εξασφαλίζουν ότι όλα τα άτομα με αναπηρία θα έχουν οικονομικά μέσα για να αγοράζουν αυτά τα προϊόντα. Η οδηγία θα πρέπει να ορίζει ρητά ότι το πιθανό κόστος της μετατροπής των προϊόντων, ώστε να γίνουν προσβάσιμα, δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τους αναπήρους.

Συνοψίζοντας, η Πράξη είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε το ζήτημα της προσβασιμότητας ολοκληρωμένα, ώστε τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους. Το όραμά μας είναι να πετύχουμε ένα πλήρως προσβάσιμο περιβάλλον σε μια προσβάσιμη κοινωνία και οικονομία. Η Ενιαία Πράξη Προσβασιμότητας μπορεί να συμβάλει σε αυτό.

http://www.stokokkino.gr/article/1000000000044949/I-Europi-sto-Kokkino

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS