Η Κωνσταντίνα Κούνεβα συμμετείχε στην 35η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 7-10 Απριλίου.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Κ.Κούνεβα:
Kαλησπέρα σε όλες και όλους,
Χαίρομαι που είμαι σήμερα μαζί σας εδώ, και μάλιστα για τρίτη φορά.
Θέλω να σας συγχαρώ θερμά για τις εργασίες της Συνδιάσκεψης και ειδικότερα για την επιλογή των θεμάτων τα οποία έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και απόλυτη επικαιρότητα.
Θα μιλήσω για τα δύο θέματα των Eπιτροπών που είμαι μέλος, Απασχόλησης και Ισότητας των Φύλων.
Την απορρόφηση των οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων στην αγορά εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να την δούμε, θετικά, σαν μια ευκαιρία για την Ένωση. Βάζω και τους πρόσφυγες στη συζήτηση, γιατί η παραμονή τους στην Ευρώπη δεν θα είναι προσωρινή. Και υπάρχει το κρίσιμο θέμα της ένταξής τους στις κοινωνίες μας.
Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να απασχολούνται με τους ίδιους εργασιακούς όρους όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι. Για να γίνει αυτό, τα κράτη θα πρέπει να μεριμνήσουν για την κατάρτιση τους και την εκμάθηση της γλώσσας στην χώρα που εργάζονται. Μην ξεχνάμε ότι η μεταπολεμική Ευρώπη ξαναχτίστηκε από μετανάστες, με κορυφαίο παράδειγμα την Γερμανία.
Δεν θα πρέπει όμως να πέσουμε στην παγίδα του νεοφιλελευθερισμού. Τι εννοώ με αυτό; Πολλοί εργοδότες και επιχειρήσεις βλέπουν στους μετανάστες το φθηνό εργατικό δυναμικό που θα τους δώσει την ευκαιρία να βυθίσουν όλο το μισθολογικό κόστος και το πλαίσιο των εργασιακών δικαιωμάτων προς τα κάτω. Αυτό είναι το λεγόμενο μισθολογικό dumping.
Το δεύτερο θέμα που θέλω να θέσω είναι η εμπορία ανθρώπων. To trafficking για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι μια τεράστια εγκληματική επιχείρηση παγκοσμίως, με τις γυναίκες και τα κορίτσια να αποτελούν το 98% των θυμάτων του.
Παρά το γεγονός ότι το διεθνές δίκαιο και η εθνική νομοθεσία 134 χωρών ποινικοποιούν την εμπορία σεξ, εξακολουθεί δυστυχώς να είναι νομικά και κοινωνικά αποδεκτή, η μεταχείριση και εκμετάλλευση των γυναικών και των κοριτσιών ως εμπορεύματα.
Τα στοιχεία για τα έργα που χρηματοδοτεί η Ε.Ε., ώστε να καταπολεμηθεί το trafficking, είναι απογοητευτικά. Λιγότερο από το 20% των κονδυλίων καταπολέμησης του trafficking αφορούν δράσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση.
Επίσης, ενώ υπάρχει ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμησή της, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα κράτη μέλη και η ίδια η Ε.Ε. δυστυχώς δεν την επικυρώνουν με πρόφαση το κόστος εφαρμογής της.
Σοβαρές ευθύνες για την έξαρση του trafficking φέρει και η ίδια η Ε.Ε. Με το να μπλοκάρει τους νόμιμους δρόμους μετανάστευσης σπρώχνει τους ανθρώπους στην αγκαλιά των παράνομων δικτύων. Τα κλειστά σύνορα θησαυρίζουν τους εμπόρους του trafficking.
Στο συγκεκριμένο θέμα μόλις πριν λίγες ημέρες εγώ κι άλλοι ευρωβουλευτές ζητήσαμε από την Κομισιόν να παρουσιάσει μια αναθεωρημένη Στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, δίνοντας νέες κατευθυντήριες γραμμές και λαμβάνοντας πιο αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των θυμάτων.
Η αποτυχία καταπολέμησης του trafficking αποκαλύπτει την πάγια παθογένεια της Ε.Ε που συναντούμε και σε άλλα θέματα. Η Ε.Ε έχει «γεμίσει» με διακηρύξεις δικαιωμάτων σε πολλούς τομείς του δημοσίου βίου. Όμως, με τον τρόπο που λειτουργεί και λαμβάνει αποφάσεις όλα αυτά τα κείμενα στην πράξη αποτελούν αδειανά πουκάμισα. Αυτό που θέλουμε επιτέλους από την Ε.Ε είναι να προστατέψει στην πράξη όλες τις θεμελιώδεις αξίες και τα δικαιώματα που διακηρύττει. Με λίγα λόγια αυτά τα δικαιώματα να τα απολαμβάνει και ο τελευταίος Ευρωπαίος πολίτης.
Τέλος, θέλω να κλείσω με ένα σχόλιο για την επικαιρότητα. Η Ε.Ε δείχνει να μην έχει πάρει τα μηνύματα ούτε από το Brexit, ούτε από την άνοδο της επικίνδυνης ακροδεξιάς. Επιμένει στην ίδια αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας εντείνοντας την ανεργία, τις κοινωνικές ανισότητες και την φτώχεια. Οι επόμενοι μήνες όπου περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης.
10.4.2017