Γραμματοσειρά

 

Στον ρ/σ «Στο Κόκκινο»: Προτεραιότητά μας η παραγωγική ανασυγκρότηση και η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη

Μιλώντας σήμερα στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Κ. Αρβανίτη), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε τα εξής:

Με το σημερινό Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει αρχικά την ολοκλήρωση μιας κρίσιμης καμπής με την πρώτη αξιολόγηση, που συνιστά την υλοποίηση του 70% -τουλάχιστον- του 3ου μνημονίου, που φτάνει μέχρι το 2018. Κατά δεύτερον, την απελευθέρωση μιας δόσης μαμούθ, που θα βοηθήσει όχι μόνο το δημόσιο ταμείο, αλλά και την πραγματική οικονομία, καθώς η εξόφληση οφειλών προς τρίτους θα τονίσει την αγορά. Και τρίτο και σημαντικότερο, επιδιώκουμε μια σοβαρή ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση και σκαλοπάτι, όχι μόνο για να βάλουμε οριστικά στο ντουλάπι τα σενάρια αποσταθεροποίησης -οικονομικής και πολιτικής- αλλά και γιατί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα δώσει ένα σήμα για ταχύτερη επιστροφή των επενδύσεων στην Ελλάδα και θα φέρει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

Για πρώτη φορά φεύγουμε από μία αόριστη υπόσχεση του 2012 και πάμε σε έναν πολύ πιο συγκεκριμένο και δεσμευτικό οδικό χάρτη

Έχουν γίνει βήματα σημαντικά. Ακόμα δεν έχει κλειδώσει η συμφωνία, γιατί παραμένουν διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και στο ΔΝΤ για τα χαρακτηριστικά που θα έχει η ελάφρυνση του χρέους, αλλά είναι βέβαιο ότι για πρώτη φορά φεύγουμε από μία αόριστη υπόσχεση του 2012 και πάμε σε έναν πολύ πιο συγκεκριμένο και δεσμευτικό οδικό χάρτη.

Δίπλα σε αυτά, νομίζω ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση πολύ επωφελής για εμάς και νομίζω ότι πρέπει να επιδιώξουμε κι εκεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μετά το 2018, που τελειώνει το πρόγραμμα, να έχουμε πιο χαμηλά και πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα και νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά.

Θα πρέπει να περιμένουμε τις ακριβείς αποφάσεις του Eurogroup. Το βέβαιο είναι ότι σήμερα αναμένονται αποφάσεις θετικές για τη χώρα, συμβατές με τους στόχους που έχουμε θέσει. Νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, η οποία έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις και από την κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μας δίνει ένα έδαφος θετικό -τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας-, αλλά θα πρέπει κι εμείς να βελτιώσουμε την απόδοσή μας σε πολλούς τομείς, έτσι ώστε οι πολυπόθητοι στόχοι -και μεταξύ αυτών και η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη- να υλοποιηθούν.

Η ΝΔ και οι σύμμαχοί της έχουν πάθει βέρτιγκο. Βρίσκονται σε στρατηγική αμηχανία

Η ΝΔ και οι σύμμαχοί της -πολιτικοί, οικονομικοί, μιντιακοί- έχουν πάθει βέρτιγκο. Βρίσκονται σε στρατηγική αμηχανία, γιατί «είχαν βάλει όλα τα λεφτά» στο καλάθι της αποτυχίας, της εμπλοκής και της πτώσης της κυβέρνησης Τσίπρα και δεν τους βγαίνει αυτό το σενάριο. Οι πάντες γνωρίζουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά από δεκαετίες κακής διακυβέρνησης, άφησαν το 2009 έλλειμμα 15,5% και δημόσιο χρέος 125%, το οποίο μετά από 5 χρόνια μνημονιακής πολιτικής έφτασε στο 180%, ενώ τριπλασιάστηκε η ανεργία. Είναι πολύ νωπή η εμπειρία των πολιτών, που θυμούνται πώς ακριβώς δημιουργήθηκαν αυτά τα χρέη. Δισεκατομμύρια που σκορπίζονταν σε εξοπλισμούς, Ολυμπιάδες, διορισμούς με αναθέσεις σε φίλους, τινάζοντας τη μπάνκα στον αέρα.

Η δημιουργία αυτού του μετώπου προπαγάνδας με τη μαυρίλα που διαχέεται από τα κανάλια των διαπλεκομένων συμφερόντων δημιουργεί έναν μπουχό. Αλλά πάμε σε μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό. Οι πάντες διαπιστώνουν ότι μες το 2016 γυρνάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ το 2017 και το 2018 θα είναι χρονιές με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τώρα πρέπει να κάνουμε ταμείο, να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας και την αποτελεσματικότητά μας ως κυβέρνηση και ως κόμμα και το 2019, που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση.

Προτεραιότητά μας η παραγωγική ανασυγκρότηση, η αύξηση της πίτας και η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη

Μην ξεχνάμε ότι -με όλα μας τα προβλήματα και όλες τις επιβαρύνσεις που έχει δεχτεί ο λαός και μισθούς και συντάξεις- η Ελλάδα παραμένει μέσα στις 40 πλουσιότερες χώρες του κόσμου κι έχει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή την περίοδο θα πρέπει να είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, η αύξηση της πίτας και η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη. Εύκολα πράγματα δεν υπάρχουν. Έχουμε μπροστά μας δυσκολίες, ωστόσο τα πολύ δύσκολα είναι ήδη πίσω μας.

Θα πρέπει να πιστώσουμε και μια ιδιαίτερη θετική αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ως υπουργός Οικονομικών κατάφερε να αποδείξει έμπρακτα πως μπορεί κανείς να διαπραγματεύεται αποτελεσματικά και την ίδια ώρα να οικοδομεί δεσμούς εμπιστοσύνης και συμμαχίες στους χώρους όπου παίρνονται οι αποφάσεις. Στο σημερινό Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει περισσότερους υποστηρικτές στη διεκδίκηση της ελάφρυνσης του χρέους από ό,τι είχε ποτέ κι ο κ. Σόιμπλε, που πέρσι το καλοκαίρι ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο Eurogroup, σήμερα θα είναι αυτός που θα κάνει τα μεγαλύτερα βήματα μετατόπισης από την αρχική του θέση.

24/05/16

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS