Στην εφ/δα «Μακεδονία» της Κυριακής: Απόλυτος παραλογισμός οι πρόωρες εκλογές

Γραμματοσειρά

 

Στην εφ/δα «Μακεδονία» της Κυριακής: Απόλυτος παραλογισμός οι πρόωρες εκλογές

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Κυριακής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θυμίζει εντόνως, πλέον, το καλοκαίρι του 2015. Αντέχει η χώρα και κυρίως η οικονομία την επανάληψη άλλης μιας ατέρμονης διαπραγμάτευσης;

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο σημαντικής προόδου στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. Ήδη ο Πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Εurogroup, καθώς και η ΕΚΤ, έχουν στείλει επανειλημμένα θετικά μηνύματα για τη μεγάλη απόσταση που έχει καλύψει η ελληνική κυβέρνηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δε συμφωνώ με την εκτίμησή σας.

Αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος του Eurogroup για μία ακόμη φορά επανέλαβε πως είμαστε σε θετική τροχιά και πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο. Η διαπραγμάτευση προχωράει και με την πρώτη αξιολόγηση, η ελληνική οικονομία θα δεχτεί ένεση ρευστότητας, θα προχωρήσει η ελάφρυνση του χρέους, ενώ θα σταλεί και μήνυμα προς τις αγορές, πως η Ελλάδα αφήνει πίσω της βήμα-βήμα την ύφεση και τη μονομερή λιτότητα.

Οι διαφορές που παραμένουν ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών θα γεφυρωθούν τις προσεχείς εβδομάδες. Γιατί απλά καμία πλευρά δεν έχει συμφέρον από μία εμπλοκή, που να θυμίζει το καλοκαίρι του 2015. Το καλοκαίρι του 2016 θα είναι πολύ πιο φωτεινό και με χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό μας.

Ποιες μπορεί να είναι, κατά τη γνώμη σας, οι υποχωρήσεις που πρέπει να κάνουν οι δύο πλευρές ώστε να επιτευχθεί συμφωνία;

Και οι δύο πλευρές ήδη συμβάλλουν στη γεφύρωση των όποιων διαφορών παραμένουν, προκειμένου να υπάρξει μία λογική συμφωνία σε σύντομο χρόνο.

Θα μπορούσε, πιστεύετε, η κυβέρνηση να συζητήσει περικοπές στις υψηλές συντάξεις;

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις και να κατανείμει δικαιότερα τα βάρη. Είναι ανοιχτή στον διάλογο και αποφασισμένη να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε θετική κατάληξη, προκειμένου να επιστρέψουμε το ταχύτερο δυνατό στην ανάπτυξη, που θα μας επιτρέψει να μειωθεί ταχύτερα και η ανεργία.

Σε περίπτωση που υπάρξει τελικά αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, θεωρείτε ότι θα πρέπει να οδηγηθεί η χώρα ξανά σε εκλογές ή θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση, όπως για παράδειγμα μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή;

Θεωρώ απόλυτο παραλογισμό κάθε σκέψη για νέες εκλογές 5 μήνες μετά τις προηγούμενες. Δεν θα υπάρξει αδιέξοδο. Το συμφέρον της χώρας απαιτεί πολιτική σταθερότητα και εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Όσοι λιγουρεύονται ή επιδιώκουν αποσταθεροποίηση για να υπηρετήσουν τις δικές τους μικροσκοπιμότητες, θα απογοητευτούν. Η κυβέρνηση Τσίπρα θα κριθεί με βάση το έργο της το 2019.

Είστε αρνητικός στο ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης;

Αυτό το σενάριο το απορρίπτουν κατηγορηματικά, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ και επομένως δεν έχει καμία πιθανότητα. Προσωπικά πιστεύω -όπως και σε όλη την Ευρώπη- ότι χρειαζόμαστε κυβέρνηση για να κυβερνά και αντιπολίτευση για να ελέγχει.

Θεωρείτε λογικά τα αιτήματα των αγροτών; Θα μπορούσε η κυβέρνηση να υιοθετήσει κάποια απ’ αυτά;

Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο για βελτιώσεις. Κάποιοι εκπρόσωποι των αγροτών όμως τον αρνούνται, καταφεύγουν σε ακρότητες και κατηγορούν όσους αγρότες τον επιδιώκουν.

Λόγω της θητείας σας στο Ευρωκοινοβούλιο έχετε ιδίαν πείρα από το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ευρώπη, αλλά και από το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η προσφάτως ψηφισθείσα τροπολογία είναι συμβατή με όλα αυτά;

Να συμφωνήσουμε αρχικά στην ανάγκη να μπουν τάξη και κανόνες νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα, μετά από 25 χρόνια ασυδοσίας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας δεν μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες και άδειες. Το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει ως μη νόμιμη τη λειτουργία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Για τα τεχνικά θέματα, δεν συνηθίζω να παριστάνω τον ειδικό επί παντός επιστητού. Αν ήμουν μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου, ασφαλώς και θα ψήφιζα τη σχετική διάταξη.

Μήπως η κυβέρνηση, αντί να ρυθμίσει το -πράγματι άτακτο- τηλεοπτικό πεδίο επιχειρεί ουσιαστικά να το ελέγξει;

Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη.

Συμμερίζεστε τους φόβους που εκφράζουν ορισμένοι Ευρωπαίοι συνάδελφοί σας, ότι οι εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το προσφυγικό ζήτημα μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε διάλυση την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την τρομακτική καθυστέρηση και αποτυχία της Ευρώπης στο να οργανώσει ενιαία και αποτελεσματικά την αντίδρασή της.

Η Ευρώπη στο προσφυγικό -και όχι μόνο- χρειάζεται περισσότερες κοινές πολιτικές, περισσότερη αλληλεγγύη και βοήθεια, περισσότερο συντονισμό. Μόνο έτσι θα δοθούν ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκά προβλήματα. Μόνο έτσι θα ηττηθούν οι συντηρητικές φωνές που τρέφονται από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και επιδιώκουν τη διάλυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η αναβίωση των εθνικισμών, που οδήγησε την Ευρώπη σε δύο πολύνεκρους πολέμους τον 20ο αιώνα, πρέπει να ηττηθεί και θα ηττηθεί.

21.2.2016

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS