Γραμματοσειρά

Σε σημερινή του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα (Μ. Γεωργίου – Γ. Πίκουλας) ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Συνιστώ σε όλους, αντί να πιθανολογούμε, να περιμένουμε την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, σε επίπεδο προσωπικού, και μετά να αξιολογήσουμε το πακέτο

Συνιστώ σε όλους, αντί να πιθανολογούμε, να περιμένουμε την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, σε επίπεδο προσωπικού, και μετά να αξιολογήσουμε το πακέτο. Και το συνιστώ ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν πέσει επανειλημμένα έξω στις προβλέψεις τους.

Θεωρώ ότι είναι κοινό συμφέρον, και της Ελλάδας και των δανειστών, η ολοκλήρωσης της συμφωνίας και της 2ης αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό. Σε αυτό συνηγορεί και ο «σκληρός» της Κομισιόν, κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί η συμφωνία στο επίπεδο προσωπικού πριν από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

Η εκτίμησή μου είναι ότι η συμφωνία που θα φέρουν η κυβέρνηση, ο Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο, Τσακαλώτος-Χουλιαράκης, θα εγκριθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση. Νομίζω ότι σε δυσκολία θα βρεθούν εκείνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, που μας πιέζουν να κλείσουμε την αξιολόγηση, που δεν καταθέτουν καμία συγκεκριμένη, εναλλακτική πρόταση για το πώς μπορεί αυτό να συμβεί και την ίδια ώρα ταλαντεύονται για το αν θα καταψηφίσουν τη συμφωνία ή αν θα μείνουν έξω από την αίθουσα, όπως πρότεινε ο κ. Λοβέρδος.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει ένα πακέτο με καλά και κακά μέτρα, θα είναι δηλαδή δημοσιονομικά ουδέτερο, και επιδιώκεται να είναι το καλύτερο δυνατό

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, όπως την έχουν εξηγήσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, ο Τσακαλώτος και ο Χουλιαράκης, θα περιλαμβάνει ένα πακέτο με καλά και κακά μέτρα, θα είναι δηλαδή δημοσιονομικά ουδέτερο, και επιδιώκεται να είναι το καλύτερο δυνατό. Όποιος έχει ιδέες για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί, οφείλει να τις καταθέσει και είναι καλοδεχούμενες.

Αυτό που αποτελεί ένα κέρδος και προκαλεί μια σχετική ικανοποίηση, που προέκυψε από τον συμβιβασμό του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, είναι ότι αντί για πρόσθετα μέτρα 4,5 δισεκατομμυρίων θα έχουμε ένα δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι τα αρνητικά και επιβαρυντικά μέτρα που θα αποτελέσουν μέρος του πακέτου θα ισοφαρίζονται από αντίστοιχου ύψους θετικά μέτρα. Αυτό το πετύχαμε γιατί οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, και στον προϋπολογισμό και στην πραγματική οικονομία, είναι αισθητά καλύτερες από τους συμφωνημένους στόχους. Και αυτό είναι το μεγάλο ατού της ελληνικής πλευράς. Και επιπλέον, διαψεύστηκαν όλοι οι καταστροφολόγοι. Ας επενδύσουμε, λοιπόν, στο καλό σενάριο χωρίς να εξωραΐζουμε τα πράγματα.

Τα μέτρα που συζητούνται τώρα αφορούν την περίοδο από τον Γενάρη του 2019 και μετά, τα οποία και θα ψηφιστούν εφόσον συμφωνηθεί το σχετικό πακέτο

Τα μέτρα που συζητούνται τώρα αφορούν την περίοδο από τον Γενάρη του 2019 και μετά, τα οποία και θα ψηφιστούν εφόσον συμφωνηθεί το σχετικό πακέτο. Το τι και πόσο από αυτό θα εφαρμοστεί, θα κριθεί στο τέλος του 2018 με βάση το αν πιάνουμε ή αποκλίνουμε από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5%. Εάν πιάσουμε τον στόχο, θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα –θετικά και αρνητικά- και το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι μηδέν, ουδέτερο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι μπορεί να επιβαρυνθούν κάπως και κάποιοι άλλοι να κερδίσουν. Αν το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο του 3,5%, τότε θα είναι περισσότερα τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν. Αν είναι μικρότερο, θα είναι περισσότερα τα αρνητικά και θα είναι ανάλογα με την απόκλιση.

Ήρθε η Κομισιόν και μας είπε, δια στόματος Μοσκοβισί, ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, που ήταν 0,5%, όχι μόνο πιάστηκε αλλά τον υπερβήκαμε τέσσερις φορές. Παρότι στο τέλος του 2016, με τζαρτζάρισμα, δόθηκαν και πάνω από 600 εκ. ευρώ, με αυτήν την εφάπαξ επιδότηση των συνταξιούχων και με την ανακούφιση στον ΦΠΑ στα νησιά που υποφέρουν στο Αιγαίο από το προσφυγικό. Τότε, έβηξε ο Σόιμπλε και έκανε τούμπα η ΝΔ, η οποία αρνήθηκε να ψηφίσει αυτό το θεσμικό μέτρο.

Ο Γιούνκερ έχει πει επανειλημμένα ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια και οι θυσίες των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης είναι οι μεγαλύτερες σε όλη την Ευρώπη. Ας μην αυτομαστιγωνόμαστε ότι εμείς φταίμε για όλα

Κανείς στον διεθνή Τύπο δεν κατηγορεί την Αθήνα για την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης. Όλοι λένε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη διαφορά που υπάρχει στο στρατόπεδο των δανειστών, μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, για το τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος με την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και το ύψος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο δε Γιούνκερ, που είναι ομογάλακτος του Κυρ. Μητσοτάκη, έχει πει επανειλημμένα ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια και οι θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία 7-8 χρόνια της κρίσης είναι οι μεγαλύτερες σε όλη την Ευρώπη. Επομένως, ας μην αυτομαστιγωνόμαστε ότι εμείς φταίμε για όλα.

Υπουργοί και ηγετικά στελέχη οφείλουμε να επικουρούμε Τσίπρα, Τσακαλώτο και Χουλιαράκη σε αυτή τη δύσκολη δουλειά και όχι να τους υποκαθιστούμε

Ο πρωθυπουργός και ο υπ. Οικονομικών έχουν άριστη συνεργασία και την Παρασκευή ο Τσίπρας στη Βουλή έδωσε εύσημα στο οικονομικό επιτελείο. Οι φήμες της ΝΔ, περί απόκλισης στις θέσεις και τις απόψεις μεταξύ Τσίπρα-Τσακαλώτου, έχουν την ίδια ακριβώς αξιοπιστία με τις φήμες που έλεγαν ότι το βράδυ της 20ής Φεβρουαρίου ο Τσίπρας θα έκανε διάγγελμα και θα ανακοίνωνε δημοψήφισμα. Και όσοι διέδιδαν αυτές τις φήμες και στη συνέχεια διαψεύστηκαν δεν βγήκαν μετά να πουν ένα συγγνώμη στον ελληνικό λαό, αλλά ξεκίνησαν να διαδίδουν νέες φήμες.

Αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, γιατί Τσακαλώτος και Χουλιαράκης κάνουν καλά τη δουλειά τους, είναι να μην υπάρξει ούτε ένα ευρώ παραπάνω λιτότητας. Μέχρι πριν από ένα μήνα όλοι ρωτούσατε για το αίτημα του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα λιτότητας 4,5 δισεκατομμυρίων. Η συμφωνία πλαίσιο του τελευταίου Eurogroup λέει μέτρα με τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα μηδέν. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να τα δούμε.

Όσο είμαι αντίθετος στο κλίμα καταστροφολογίας που καλλιεργείται από την αντιπολίτευση, κομματική και μιντιακή, άλλο τόσο είμαι αντίθετος και σε ένα κλίμα άκριτων πανηγυρισμών. Νομίζω ότι πρέπει να δίνουμε βάση σε όσα λέει ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο. Οι άλλοι υπουργοί και τα ηγετικά στελέχη οφείλουμε να τους επικουρούμε σε αυτή τη δύσκολη δουλειά και όχι να τους υποκαθιστούμε.

Πρέπει να εκλογικεύσουμε την πολιτική αντιπαράθεση και να φύγουμε από εμφυλιοπολεμικές λογικές. Ο αντι-ΣΥΡΙΖΑ φανατισμός δεν κάνει καλό ούτε στον πολιτικό διάλογο, ούτε στη χώρα. Αντιθέτως, βλάπτει τη δυνατότητα να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση

Η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν αναγκαστική για τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έσπευσαν να αρνηθούν την προοπτική συνεργασίας. Αυτή τη στιγμή αυτή η συνεργασία προχωρά, με προβλήματα και επιμέρους διαφωνίες, αλλά νομίζω ότι είναι καλό για τη χώρα αυτή η συνεργασία να πάει μέχρι τις εκλογές του 2019. Κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποφάσεις των συνεδρίων του, έχει μια πολιτική συμμαχιών και διαλόγου με τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων, η οποία στην Ευρώπη αναπτύσσεται και φέρνει θετικά αποτελέσματα. Χάρη σε αυτή την πολιτική συμμαχιών έχουν αυξηθεί οι φωνές συμπαράστασης υπέρ της Ελλάδας, γιατί ο Τσίπρας έχει συμμετάσχει ως παρατηρητής σε πολλές συναντήσεις Σοσιαλδημοκρατών ηγετών.

Αυτόν τον διάλογο είναι χρήσιμο να τον αναπτύξουμε και στην Ελλάδα, όπου αυτή τη στιγμή δεν προχωρά, και ο βασικός λόγος είναι ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωσοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Γεννηματά, παρά τις προσπάθειές της, δεν έχει ξεκολλήσει από τη γραμμή Βενιζέλου, που είχε καταστήσει το ΠΑΣΟΚ κόμμα του 5% και αυτοκόλλητο της ΝΔ.

Γνώμη μου είναι ότι αυτός ο διάλογος των δυνάμεων της Αριστεράς, που κατά κύριο λόγο εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, με τις δυνάμεις του Κέντρου, που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να προχωρήσει παρά τις διαφορές μας. Μάλιστα, πιστεύω ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να υπάρξει και μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δημοκρατίας, προστασίας εθνικών συμφερόντων. Πρέπει, παρά τις διαφορές μας, να εκλογικεύσουμε την πολιτική αντιπαράθεση και να φύγουμε από εμφυλιοπολεμικές λογικές. Νομίζω ότι αυτός ο αντι-ΣΥΡΙΖΑ φανατισμός που χαρακτηρίζει ορισμένους στην αντιπολίτευση, δεν κάνει καλό ούτε στον πολιτικό διάλογο, ούτε στη χώρα. Αντιθέτως, βλάπτει τη δυνατότητα να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση και να βγάλουμε διδάγματα από τη χρεοκοπία και την κρίση.

1.3.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS