Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί το γαλλικό δίκτυο «Mediapart», με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως «η έλλειψη πολιτικού διαλόγου για την αντιμετώπιση και διαχείριση της κρίσης, η βία που εξαπολύθηκε από τις αστυνομικές αρχές, αλλά και η παράνομη, μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, οδήγησαν σε αδιέξοδο και ανέδειξαν την πολιτική ανεπάρκεια και των δύο πλευρών», συμπληρώνοντας ότι «τα πολιτικά αποτελέσματα που παράχθηκαν αυτό το διάστημα ενέτειναν τόσο τον ισπανικό, όσο και τον καταλανικό εθνικισμό».
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση «να αποφύγει κάθε πράξη ή απόφαση που θα εντείνει την εθνικιστική έξαρση και να διαφυλάξει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας», προσθέτοντας επίσης πως «η ενότητα της χώρας δεν μπορεί να προωθηθεί σε καμία περίπτωση από τον ισπανικό εθνικισμό, αλλά από το διάλογο και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ζήτημα της καταλανικής κρίσης «απογοητευτική», ενώ υπογράμμισε πως «οι προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την πρώτη στιγμή ζήτησαν τη διαμεσολάβηση της Κομισιόν για να αποφευχθούν ακραίες επιλογές».
Τέλος, για τις πρόωρες εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στην Καταλονία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για τις αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, ώστε να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Καταλονία και να προωθήσουν συντεταγμένα την πρόταση για έναρξη διαλόγου που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή λύση».
Το link της δημοσίευσης: http://bit.ly/2A0S4Wv
Ακολουθεί το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά:
Οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις ζητούν διάλογο για την Καταλονία
Ο τρόπος με τον οποίο κορυφώθηκε η πολιτική κρίση στην Καταλονία και οι επιλογές που υιοθετήθηκαν και από τις δύο πλευρές εντείνουν τον κίνδυνο εμβάθυνσης της σύγκρουσης το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η έλλειψη πολιτικού διαλόγου για την αντιμετώπιση και διαχείριση της κρίσης, η βία που εξαπολύθηκε από τις αστυνομικές αρχές, αλλά και η παράνομη μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, οδήγησαν σε αδιέξοδο και ανέδειξαν την πολιτική ανεπάρκεια και των δύο πλευρών.
Τα πολιτικά αποτελέσματα που παράχθηκαν αυτό το διάστημα ενέτειναν τόσο τον ισπανικό, όσο και τον καταλανικό εθνικισμό. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς έρχεται να προστεθεί στην ήδη επικίνδυνη άνοδο των λαϊκιστικών και ακροδεξιών κινημάτων στην Ευρώπη. Για την Ισπανία, που καθ’όλη τη διάρκεια της μετα-Φράνκο εποχής κατάφερε να απομονώσει τον εθνικισμό και τις ακραίες φωνές, η ενίσχυση της εθνικιστικής έξαρσης μπορεί να αποτελέσει απειλή για την πολιτική και εδαφική συνοχή της χώρας και να πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις. Η ενότητα της χώρας δεν μπορεί να προωθηθεί σε καμία περίπτωση από τον ισπανικό εθνικισμό, αλλά από το διάλογο και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ισπανική κυβέρνηση οφείλει να αποφύγει κάθε πράξη ή απόφαση που θα εντείνει την εθνικιστική έξαρση και να διαφυλάξει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας. Η αστυνομική βία και η διασταλτική ερμηνεία των διατάξεων του ισπανικού Συντάγματος δεν μπορούν παρά να βαθύνουν την κρίση και να οδηγήσουν σε μη ελεγχόμενες καταστάσεις.
Η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ζήτημα της πολιτικής κρίσης στην Καταλονία ήταν απογοητευτική, καθότι δεν ενθάρρυνε το διάλογο και τη συνεργασία στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης. Οι προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την πρώτη στιγμή ζήτησαν τη διαμεσολάβηση της Κομισιόν, όχι για να αντικαταστήσει την ισπανική κυβέρνηση και την συνταγματική τάξη στην Ισπανία, αλλά για να φέρει εγγύτερα τις δύο πλευρές, προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες επιλογές.
Οι πρόωρες εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για τις αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις ώστε να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Καταλονία και να προωθήσουν συντεταγμένα την πρόταση για έναρξη διαλόγου που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή λύση. Η παρούσα καταλανική ηγεσία δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο.
31.10.2017