Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την αθρόα μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό

Γραμματοσειρά

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την αθρόα μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό ζήτησε με γραπτή του ερώτηση ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής στάθηκε σε έρευνες που καταδεικνύουν πως ο αριθμός των Ελλήνων ηλικίας 16 έως 46 ετών που έχουν μεταναστεύσει μόνιμα σε περίπου 95 χώρες του εξωτερικού από το 2008 μέχρι σήμερα προσεγγίζει το μισό εκατομμύριο, ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ανεργίας και της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Παράλληλα τόνισε πως από το 2013 κι έπειτα παρατηρείται τριπλασιασμός του μέσου όρου μεταναστών, ενώ υπογράμμισε τις συνέπειες που η κατάσταση αυτή επιφέρει στην Ελλάδα. Κλείνοντας την ερώτησή του κάλεσε την Επιτροπή να σχολιάσει τα στοιχεία αυτά υπό το πρίσμα των στόχων και των αξιών των ενωσιακών πολιτικών συνοχής, αλληλεγγύης και ισόρροπης ανάπτυξης, αλλά και να συνδράμει ουσιαστικά την Ελλάδα για την ανάσχεση του φαινομένου.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Έρευνες έχουν καταδείξει ότι ο αριθμός των Ελλήνων ηλικίας 16 έως 46 ετών, που έχουν μεταναστεύσει μόνιμα σε περίπου 95 χώρες του εξωτερικού από το 2008 μέχρι σήμερα, προσεγγίζει το μισό εκατομμύριο [1]. Από αυτούς εκτιμάται ότι περίπου 200.000 είναι πολίτες με υψηλό ή πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο („brain drain“) [2]. Βασική αιτία του φαινομένου είναι η εκτεταμένη ανεργία και η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, που εντάθηκε ιδίως την περίοδο εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων [3]. Ειδικά από το 2013 κι έπειτα παρατηρείται τριπλασιασμός του μέσου όρου των Ελλήνων μεταναστών σε σύγκριση με το 2008 [4]. Η αθρόα εκροή του πλέον ανταγωνιστικού και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας επιφέρει ανυπολόγιστες πολιτικοοικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στην Ελλάδα (λ.χ. επίταση του δημογραφικού προβλήματος, σημαντικές απώλειες φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων, μείωση απόδοσης φυσικού κεφαλαίου κ.ά.) [5].

Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Συνάδουν τα παραπάνω στοιχεία με την εκπλήρωση των στόχων και των αξιών της ενωσιακής πολιτικής συνοχής, αλλά και της πολιτικής της αλληλεγγύης και της ισόρροπης ανάπτυξης;
2) Προτίθεται να συνδράμει ουσιαστικά την Ελλάδα για την ανάσχεση αυτών των φαινομένων και με ποιους τρόπους και μέτρα;

________________________________________
[1] http://www.kathimerini.gr/865921/article/epikairothta/ellada/to-trito-metanasteytiko-kyma-twn-ellhnwn;
http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/ekthdkth2015.pdf;
https://www.theguardian.com/world/2016/jul/03/greek-economic-migrants-increasing-while-joblessness-soars;
http://www.huffingtonpost.gr/lois-labrianidis/-_2408_b_8520596.html
[2] http://www.marketwatch.com/story/greeces-scariest-deficit-has-nothing-to-do-with-money-2015-05-07;
http://www.indeepanalysis.gr/analyseis/arthra/h-fygh-newn-episthmonwn-sto-exwteriko
[3] http://www.kathimerini.gr/865921/article/epikairothta/ellada/to-trito-metanasteytiko-kyma-twn-ellhnwn;
http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/ekthdkth2015.pdf
[4] http://www.kathimerini.gr/865921/article/epikairothta/ellada/to-trito-metanasteytiko-kyma-twn-ellhnwn;
http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/ekthdkth2015.pdf
[5] Ibid

16.2.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS