Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στα ζώα

Γραμματοσειρά

Τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών στα ζώα επεσήμανε ο Κώστας Χρυσόγονος. Με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε έκθεση εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία πρέπει να μειωθεί η χρήση αντιμικροβιακών ουσιών, καθώς η μικροβιακή αντοχή (AMR) είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο και η χρήση ανάλογων ουσιών στα ζώα συμβάλλει σε αυτό το πρόβλημα. Παράλληλα στην έκθεση γίνεται λόγος για την ανάγκη εφαρμογής εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης ζητημάτων υγείας των ζώων, ενώ ως λύσεις προτείνονται εμβόλια, προβιοτικά, πρεβιοτικά, βακτηριοφάγοι και οργανικά οξέα, καθώς η μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών παραγόντων θα οδηγούσε σε μια γενική μείωση της αντοχής των βακτηρίων που μεταφέρουν τα προϊόντα διατροφής. Κλείνοντας την ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής ζήτησε τη θέση της Επιτροπής ως προς το θέμα αυτό, τις προτάσεις της σχετικά με εναλλακτικές δράσεις για τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών, αλλά και τα στοιχεία που διαθέτει για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών εις βάρος του ανθρώπου.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πρέπει να μειωθεί η χρήση αντιμικροβιακών ουσιών για την πρόληψη και τη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων στα ζώα, καθώς η μικροβιακή αντοχή (AMR) είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο και η χρήση ανάλογων ουσιών στα ζώα συμβάλλει σε αυτό το πρόβλημα . Παράλληλα υπογραμμίζεται πως υπάρχει η ανάγκη για καινοτόμες λύσεις, με την εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης ζητημάτων υγείας των ζώων. Τονίζεται μάλιστα πως η συλλογή δεδομένων σχετικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητα των αντιμικροβιακών ουσιών, προς όφελος της δημόσιας και ζωικής υγείας. Ως πιθανές εναλλακτικές λύσεις προτείνουν εμβόλια, προβιοτικά, πρεβιοτικά, βακτηριοφάγους και οργανικά οξέα, ενώ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών παραγόντων θα οδηγούσε σε μια γενική μείωση της αντοχής των βακτηρίων που μεταφέρουν τα προϊόντα διατροφής.

Ερωτάται η Επιτροπή :

i) Πως κρίνει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων ;
ii) Ποιες προτάσεις διαθέτει ως προς εναλλακτικές δράσεις για τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών ;
iii) Ποια στοιχεία διαθέτει ως προς τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών εις βάρος του ανθρώπου ;

20.3.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS