Ερώτηση για τις επαχθείς απαιτήσεις των δανειστών σε βάρος των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ερευνών καταδεικνύεται ότι οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εκτός από την Ελλάδα. Σημειώνεται μάλιστα ότι μεταξύ των ετών 2008 και 2017 οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 14% φτάνοντας στα 686 ευρώ μηνιαίως[1], όταν για έναν ενήλικα οι μηνιαίες ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης που αναφέρονται μόνο στα έξοδα που κάνει ένα νοικοκυριό πέραν αυτών που απαιτούνται για την εξασφάλιση κατοικίας κυμαίνονται στην Ελλάδα μεταξύ 537 και 682 ευρώ. Η μείωση αυτή ωστόσο δεν επέφερε βελτίωση στους δείκτες ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας[2]. Με βάση τα δημοσιεύματα του τύπου ωστόσο η Επιτροπή και η ΕΚΤ, μαζί με το ΔΝΤ, απαιτούν από την ελληνική Κυβέρνηση τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω των 6.000 ευρώ ετησίως ή 500 ευρώ μηνιαίως από το 2019 ή το 2020, μειώνοντας έτσι κατ’ ουσία περισσότερο τις καθαρές αποδοχές όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Θεωρεί ότι οι απαιτήσεις της για διαρκή αφαίμαξη των χαμηλών εισοδημάτων στην Ελλάδα της κρίσης συνάδουν προς τις επιταγές των άρθρων 1 και 2 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του δικαιώματος στη ζωή;
[1] Πρβλ. ενδεικτ. http://www.kathimerini.gr/895915/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ellada-h-monh-xwra-sthn-ee-poy-proxwrhse-se-meiwsh-toy-katwtatoy-mis8oy-apo-to-2008.
[2] Πρβλ. ενδεικτ.: http://www.enikonomia.gr/economy/133069,oi-prooptikes-tis-ellinikis-oikonomias-gia-to-2017.html.
18.4.2017