Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην ΤΡΟΙΚΑ:
*Δημοσιογράφος: …Σα τη δραχμή δεν έχει κε Χρυσόγονε;
«Λάθος συζήτηση σε λάθος χρόνο για τη δραχμή. Θα μπορούσαμε μία τέτοια συζήτηση να την έχουμε κάνει το 1999, το 2000. Μετά από 7 χρόνια μνημονίων και ένα χρέος που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, το να μιλάμε για τη δραχμή είναι εκτός τόπου και χρόνου.Θέλω να ελπίζω ότι δε θα γίνουν εκλογές.
Μπορεί και πρέπει να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Μπορούν να γίνουν υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές.
*Δημοσιογράφος:…Μιλάμε για μία υποχώρηση εφαρμογής μείωσης του αφορολογήτου από ελληνικής πλευράς και μπορεί να το σηκώσει η κυβέρνηση πολιτικά;
«Ας μην προτρέχουμε. Θα δούμε ποια θα είναι η τελική συμφωνία. Πιστεύω ότι θα είναι μία συμφωνία που θα μας καλύπτει και ότι η ουσία κρίνεται στις λεπτομέρειες.
Πολλές φορές μία λεπτομέρεια μπορεί να ανατρέψει όλη την εικόνα.
Παραδείγματος χάριν συζητάμε τώρα αν τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι στα 3.5 ή στο 1.5,2, 2.5 για τα επόμενα χρόνια. Εξαρτάται ποια θα είναι η βάση του υπολογισμού.
Αν βάση του υπολογισμού αποτελέσει το ΑΕΠ του 2016, τότε σε απόλυτους αριθμούς θα μιλάμε για ένα νούμερο το οποίο σε ποσοστό του ΑΕΠ το 2028 μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερο. Εξαρτάται και από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό που θα καταμετρηθεί σε αυτό το διάστημα.
*Δημοσιογράφος: » Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη να ψηφίσει τέτοια μέτρα όταν δούμε τη συμφωνία ή για πρώτη φορά να δούμε αντιδράσεις και αναταραχή:
«Δεν μπορώ να κάνω τέτοιες προγνώσεις .Εφόσον υπάρξει μία λογική συμφωνία, ένας λογικός συμβιβασμός που θα ψηφιστεί από όλη την κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Σε αυτόν τον συμβιβασμό το ζήτημα δεν είναι τα όρια τα οποία δεν μπορείς να κρατήσεις αλλά να αυξήσεις τη διαπραγματευτική σου ισχύ έναντι των δανειστών.
Και πρέπει να καταλάβουμε μιλώντας για την Ελλάδα. Για να αυξήσει η χώρα τη διαπραγματευτική της ισχύ έναντι των δανειστών θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει μια πολύ μεγαλύτερη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου στα ζητήματα που μπορούμε να συγκλίνουμε, προκειμένου να προβάλλουμε ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο απέναντι στους δανειστές.
Θα ήταν χρήσιμο όλοι να ρίξουμε τους τόνους, να στείλουν παρατηρητές εκεί που έχουν διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα και πάνω από όλα να καταρτίσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης προκειμένου να το αντιπροτείνουμε στον υφεσιακό σχεδιασμό των μνημονίων.
Δεν απαιτείται κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Απαιτείται αλλαγή πολιτικού κλίματος. Πρέπει να μπούμε περισσότερο στον πολιτισμό διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων όσο και αν έχουμε διαφορές.
Είναι κοινό συμφέρον όλων μας η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
*Δημοσιογράφος: Οι πολιτικές σας σχέσεις έχουν αποκατασταθεί με το Μαξίμου;
«Οι πολιτικές σχέσεις μου δεν είναι με το Μέγαρο Μαξίμου ή με κάποιον από τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι πολιτικές σχέσεις μου είναι με τον κομματικό φορέα του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο είμαι ενταγμένος με βάση τους όρους του καταστατικού. Και το καταστατικό προβλέπει στο άρθρο 4 ότι υπάρχει δικαίωμα δημόσιας διαφωνίας προς τα έξω.
Αν δεν ήταν αυτό το καταστατικό και η συγκεκριμένη δομή του κόμματος, που επιτρέπει διαφοροποιήσεις, προφανώς θα είχα σκεφθεί διαφορετικά το 2013 όταν συμμετέχει στο ιδρυτικό συνέδριο και συνυπέγραψα το καταστατικό».
Ακούστε τη συνέντευξη εδώ: http://www.athina984.gr/2017/02/02/k-chrysogonos-lathos-syzitisi-se-lathos-chrono-gia-ti-drachmi-tha-borousame-mia-tetia-syzitisi-na-tin-echoume-kani-to-1999-to-2000-thelo-na-elpizo-oti-de-tha-ginoun-ekloges/
2.2.2017