Ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στην εκπομπή ΤΡΟΙΚΑ:
*Δημοσιογράφος: Τελικά το «αφορολόγητο» το συζητάμε:
«Θα συζητηθεί το μεσημέρι το ελληνικό θέμα και ελπίζω ότι θα υπάρξουν και πάλι θετικές τοποθετήσεις από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών όπως υπήρξαν και στην προηγούμενη συζήτηση πριν από 3 μήνες.
Θετική τοποθέτηση θεωρώ, ότι είναι αυτό που συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ελπίζω ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα το δουν και θα αναλάβουν το πολιτικό κόστος.
Η κα Μέρκελ και ο κ.Σόιμπλε υπέγραψαν για τον δανεισμό μας και ειδικά το διάστημα 2010-2012 με όρους που ήταν εκτός πραγματικότητας.Μας δάνειζαν τα ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ προκειμένου να εξοφλούμε στο 100% της ονομαστικής τους αξίας, κατά τη λήξη, ομόλογα τα οποία οι ίδιοι οι κάτοχοι, οι ιδιώτες, τα ξεπουλούσαν στη δευτερογενή αγορά στο 50%, το οποίο δεν ήταν βιώσιμο ωστόσο το έκαναν για να μειώσουν τις συνέπειες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Είναι δύσκολο να εξηγήσουν στους φορολογουμένους τους ότι χρησιμοποίησαν χρήματά τους για να διασώσουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες «κάτω από το τραπέζι».
Μια επόμενη κυβέρνηση ίσως με τον καγκελάριο Μάρτιν Σούλτς, θα μπορούσε να «τα ρίξει» στους προηγούμενους, όπως είθισται να κάνουν οι πολιτικοί σε όλον τον κόσμο.
*Δημοσιογράφος: Εξηγήστε μου πως γίνεται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να λένε τόσο καιρό ότι δεν θα ψηφίσουν νέα μέτρα και μετά να έρθουν και να πουν κερδίσαμε -αφού τα ψήφισαν τελικά- και ειδικά τη μείωση του αφορολόγητου:
«Η αξιολόγηση μπορεί και πρέπει να κλείσει τη Δευτέρα στις 20 Φεβρουαρίου. Είναι σαφές ότι το κλείσιμο θα είναι επώδυνο. Παράταση πέρα από αυτή την ημερομηνία δε θα ωφελήσει τη χώρα.
Είναι προτιμότερο να ψηφιστούν κάποια μέτρα, τα οποία θα τελούν υπό την αίρεση ότι τελικώς θα εφαρμοστούν μόνο υπό την προϋπόθεση της μη επίτευξης των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων για τα επόμενα χρόνια. Ο μεγάλος στόχος είναι η επάνοδος της χώρας, στις αγορές το φθινόπωρο του 2018, να ξαναδανειστεί από αυτές με βιώσιμα, λογικά, δηλαδή με χαμηλά επιτόκια και να μπορέσει να απεξαρτηθεί από τον διακρατικό δανεισμό και τους επαχθέστατους όρους οι οποίοι ούτως ή άλλως, συνοδεύουν και θα συνοδεύουν κάθε μορφή διακρατικού δανεισμού.
Οι περισσότεροι όροι δανεισμού είναι παράλογοι και επαχθείς. Για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το μαγγανοπήγαδο πρέπει να ανακτήσουμε τη φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους. Η χώρα πρέπει να βγει στις αγορές το φθινόπωρο του 2018 με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος αντί να τραβιόμαστε να παρακαλάμε τους ξένους να συνεχίζουν να μας δανείζουν, που δεν το βλέπω κιόλας να παίρνουμε τέταρτη διακρατική δανειακή σύμβαση. Το πολύ-πολύ να μπορούσαμε να πάρουμε κάποια παράταση της υφιστάμενης τρίτης σύμβασης με τα υπόλοιπα λεφτά που δεν έχουν εκταμιευτεί και προβλέπονταν μέχρι σήμερα, αλλά και πάλι είναι αμφίβολο, αν θα ήταν πολιτικά βιώσιμο και στην Ελλάδα.
Αν δεν μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές το Φθινόπωρο του 2018, πως θα εξηγηθεί αυτό στους ψηφοφόρους; Αυτό θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος και όχι μόνο για έναν βουλευτή ή ένα κόμμα, αλλά για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.Θα μπορούσε να μετακινήσει τις ισορροπίες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγηθεί η ελληνική κοινωνία, υπό την πίεση αυτή σε απονενοημένες επιλογές !
΄*Δημοσιογράφος: Δηλαδή κλείσαμε τα μνημόνια δεν θα δούμε τέταρτο;
«Δεν υπάρχουν κατά την εκτίμησή μου οι συνθήκες ώστε να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις των Δανειστών, να δικαιολογήσουν απέναντι στην κοινή γνώμη των κρατών τους και στα κοινοβούλια τους, έναν νέο διακρατικό δανεισμό για την Ελλάδα.
Όπως δηλαδή, τελείωσε ο δανεισμός από ιδιώτες, την Άνοιξη του 2010 πρέπει να καταλάβουμε ότι θα τελειώσει και ο διακρατικός, ο οποίος δεν είναι μία φυσιολογική κατάσταση. Ο Εθνικός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί, είναι να δανειζόμαστε από τις κεφαλαιαγορές, αλλιώς θα βρεθούν μπροστά μας τα χειρότερα!
Το να βγούμε στις αγορές το 2018 δεν σημαίνει ότι θα έχουμε δημοσιονομικό περιορισμό, θα εκτυπώνουμε ευρώ και θα τα μοιράζουμε σαν να είναι στραγάλια….. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί!Η Ελλάδα για αρκετά χρόνια, θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση πρωτογενών πλεονασμάτων! Το δύσκολο είναι να το καθορίσεις το ύψος του χωρίς να εξαρτάσαι από την έγκριση μιας ΤΡΟΙΚΑΣ ή ενός ΔΝΤ και άλλο αν το υπαγορεύουν υπό την απειλή της χορηγήσεως της επόμενης δόσης.
Η Ελλάδα από την Άνοιξη του 2010 είναι μία δοσομανής χώρα και αυτό πρέπει να σταματήσει!
*Δημοσιογράφος: Το θέμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει να αλλάξει;
«Από την πρώτη στιγμή που συζητιόταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο οι εισφορές για μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών βρίσκονται σε επίπεδα μη ρεαλιστικά και θα κινδυνέψουμε να δούμε και μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών τελικά αντί για την αναμενόμενη αύξηση!
Πρέπει να επανεξεταστεί με τη βελτίωση της εισπραξιμότητας όπου εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα! Υπάρχουν αυτή τη στιγμή, 20 δισεκατομμύρια ανείσπρακτα χρέη προς τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας όπως και να αποκλιμακωθούν οι υπερβολικά υψηλοί ασφαλιστικοί συντελεστές».
http://www.athina984.gr/2017/02/14/k-chrysogonos-i-axiologisi-bori-ke-prepi-na-klisi-ti-deftera-stis-20-fevrouariou-ine-safes-oti-to-klisimo-tha-ine-epodyno/
14.2.2017