Τι θα έλεγαν, όχι μόνον οι Έλληνες εργαζόμενοι, αλλά και οι Βούλγαροι ή οι Ρουμάνοι, μαθαίνοντας ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, στην απάντησή του την επιστολή Τσίπρα, ανέφερε πως είναι ήδη «υψηλό το επίπεδο κοινωνικής προστασίας» στην Ευρώπη; Αυτό διερωτήθηκε ρητορικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στο «Κόκκινο» και συζητώντας με τον Διονύση Ελευθεράτο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, στη Ρώμη.
«Η διακήρυξη της Ρώμης αφήνει περιθώρια για Ευρώπη ‘μεταβλητής γεωμετρίας’, αν και αυτή σε μεγάλο βαθμό ισχύει ήδη» είπε ο κ. Χρυσόγονος». Και πρόσθεσε:
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιλέγουν εκ των πραγμάτων να εντατικοποιήσουν αυτή τη διαδικασία, καθώς διαπιστώνουν πως δεν μπορούν όλες οι χώρες να κινηθούν μαζί. Η ‘μεταβλητή γεωμετρία’ , βεβαίως, δεν πρόκειται να λύσει το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης. Περισσότερο είναι η προέκταση του προβλήματος, που εστιάζεται κυρίως στην έλλειψη αποθεμάτων αλληλεγγύης. Όχι μόνο στο εσωτερικό των κοινωνιών, αλλά και ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, η ανεπάρκεια της αλληλεγγύης, η έλλειψη του ευρωπαϊκού ‘εμείς’».
Κάνοντας αναδρομή στα ευρωπαϊκά πεπραγμένα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και ευρωβουλευτής προσδιόρισε ως χρονικό σημείο καμπής το 2007. Έως τότε, σημείωσε, η διαδικασία της ενοποίησης γνώριζε διαρκή εμβάθυνση, με αλλαγές συνθηκών, κλπ. Από το 2007 και τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όμως, «επήλθε μια θεσμική ακαμψία και άρχισαν να επικρατούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις», πρόσθεσε ο κ. Χρυσόγονος. «Το αποτέλεσμα του τελευταίου βρετανικού δημοψηφίσματος και το Brexit ήταν η πρώτη εμφανής οπισθοδρόμηση στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης» είπε.
«Δείτε τι κάνει ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, κάντε αντιδιαστολή με την Καλιφόρνια…»
Νομισματική Ένωση υπάρχει στην Ευρώπη, Οικονομική Ένωση όχι, σχολίασε ο κ. Χρυσόγονος. Και πρόσθεσε:
«Το μόνο που έγινε έπειτα από το 2007 ήταν η συγκρότηση του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Αλλά αυτός ο φορέας, που –σημειωτέον- είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δεν λειτουργεί με τρόπο στοιχειωδώς υγιή ή δίκαιο. Ούτε πχ με ευρωομόλογο, ούτε με περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση (…). Υποτίθεται ότι στηρίζει χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά είναι να διερωτάσαι αν πρόκειται ουσιαστικά για στήριξη ή για τιμωρία. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 25%, για να αναφέρω ένα γνωστό παράδειγμα. Στις ΗΠΑ η χρεωκοπημένη Πολιτεία της Καλιφόρνια βοηθήθηκε από την κεντρική εξουσία πραγματικά, όχι με τέτοια μέτρα. Εκεί, βλέπετε, είναι ομόσπονδο το κράτος. Πρόκειται για ουσιαστική ενοποίηση».
«Αν έχεις Χάρτη Δικαιωμάτων, δεν φέρνεις το ΔΝΤ στην Ευρώπη…»
Κληθείς να σχολιάσει συγκεκριμένες αποστροφές των απαντήσεων που έδωσαν οι κκ Τουσκ και Γιούνκερ στην επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού για το κοινωνικό κράτος, ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε:
«Στη ν Ευρώπη υπάρχει ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Δεν είναι διακήρυξη, δεν είναι γενικόλογο κείμενο αρχών. Εξειδικεύει και προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα (…). Η Ευρώπη δεσμεύεται από τον Χάρτη. Το ΔΝΤ, όμως, δεσμεύεται; Κάθε άλλο. Αντιθέτως ι… βγάζει σπυράκια όταν έρχεται αντιμέτωπο με συγκεκριμένες προβλέψεις για την κοινωνική προστασία. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να έχει αντίκρισμα ο Χάρτης και να φέρνουν το ΔΝΤ στην Ευρώπη; Μήπως προσέφυγαν στο ΔΝΤ οι ΗΠΑ για να σώσουν τη χρεοκοπημένη Καλιφόρνια; Όχι ασφαλώς. Γιατί λοιπόν ήλθε το ΔΝΤ στην Ευρώπη; Η παρουσία του είναι ασυμβίβαστη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με την ίδια την έννοια της κοινωνικής προστασίας».
«Σημαντική η έξοδος στις αγορές, στόχος ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης»
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι «αντιφατικό και δύσκολο», αλλά μπορούμε και πρέπει να εκπονήσουμε ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης». Κι αυτό, όπως είπε, θα το διαμορφώσουμε εμείς, «κανένας Τόμσεν δεν θα μας πει τι θα κάνουμε».
Ερωτηθείς εάν αυτό είναι εφικτό υπό συνθήκες επιτροπείας, μνημονιακών δεσμεύσεων και υποχρέωσης για επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Χρυσόγονος είπε:
«Τα πρωτογενή πλεονάσματα ασφαλώς καθιστούν την προσπάθεια δυσκολότερη, όχι όμως ανέφικτη. Εάν και εφ’ όσον καταφέρεις να βγεις στις αγορές και να δανείζεσαι με ανεκτά επιτόκια, τότε ανασαίνεις καλύτερα και περισσότερο. Είναι σημαντικό αυτό».
26.3.2017