Ο πολιτικός χρόνος που θα επιλεγεί για να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είναι κρίσιμος για να εφαρμοστούν οι ρηξικέλευθες προτάσεις όπως το «φρένο» σε συνεχή βουλευτική θητεία άνω των οκτώ ετών, σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη.
Η πρόταση αναθεώρησης που συγκροτήθηκε από την ομάδα εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, είναι μία πρόταση ουσίας με σαφώς προοδευτικό πρόσημο, που εάν υλοποιηθεί θα ενισχύσει τα δικαιώματα των πολιτών, θα βελτιώσει τις ισορροπίες μεταξύ των οργάνων της Πολιτείας, θα ενισχύσει τη δικαιοδοσία της Βουλής και τις δυνατότητες της εκάστοτε αντιπολίτευσης, αλλά και την Δικαιοσύνη και τον έλεγχο συνταγματικότητας των νόμων, είπε ο κ.Χρυσόγονος.
Σημείωσε ωστόσο ότι η πρόταση αυτή είναι μία βάση για συζήτηση, όχι έναρξη της διαδικασίας, που απαιτεί την σχετική πρόταση 50 βουλευτών, κάτι που επί του παρόντος δεν έχει γίνει.
Στην επιτροπή, που συγκροτήθηκε με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπήρξε σύγκλιση στα περισσότερα θέματα, ενώ έχουν δημοσιοποιηθεί και οι αποκλίνουσες θέσεις όπου υπήρξαν, συνέχισε ο ίδιος.
Από τις πλέον ρηξικέλευθες προτάσεις είναι η πρόνοια όποιος βουλευτής συμπληρώνει οκτώ έτη βουλευτικής θητείας να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, «κάτι ουσιώδες για να βοηθήσει στο σπάσιμο των πελατειακών δικτύων», όπως υπογράμμισε.
Η πρόταση που κατατέθηκε περιλαμβάνει ακόμη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, διακριτότητα κράτους και εκκλησίας και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.
Κρίσιμη η επιλογή του χρόνου
Όπως τόνισε ωστόσο, εκείνος που τελικά θα καθορίσει το κείμενο της πρότασης για μία συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι η παρούσα, αλλά η επόμενη Βουλή, «συνεπώς θα πρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα προσεκτικός».
Για το λόγο αυτό, «φρόνιμο θα ήταν η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης, με την πρόταση των 50 βουλευτών και την υπερψήφιση της ανάγκης αναθεώρησης σε δύο συνεδριάσεις με απόσταση τουλάχιστον ενός μήνα, να γίνει προς το τέλος της βουλευτικής περιόδου, ώστε να έχουμε μία εικόνα για την επόμενη σύνθεση της Βουλής, διαφορετικά μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους», προειδοποίησε ο κ.Χρυσόγονος.
Ανέφερε ως παράδειγμα την πιθανότητα να προταθεί αναθεώρηση του άρθρου 22 παρ. 2 του Συντάγματος, με στόχο να περιοριστεί η πιθανότητα πολιτικών επιστρατεύσεων (επίταξης πολιτικών υπηρεσιών) για να μην είναι όπλο καταστολής απεργιακών κινητοποιήσεων. «Εάν στην επόμενη Βουλή υπάρχει αντιεργατική πλειοψηφία, θα μπορούσε να επιχειρήσει αντί να αναθεωρήσει το άρθρο προς τον περιορισμό, να το κάνει προς την αντίθετη κατεύθυνση, για ευκολότερη πολιτική επιστράτευση», όπως είπε χαρακτηριστικά, «συνεπώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Σχολίασε εξάλλου ότι εάν σήμερα ήταν μέρος του Συντάγματος οι προτάσεις που διατύπωσε η ομάδα των εμπειρογνομώνων, θα λειτουργούσαν ως ανάχωμα στις απαιτήσεις των δανειστών, όπως π.χ. η πρόνοια για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά δυστυχώς η παρούσα Βουλή δεν προλαβαίνει να τις νομοθετήσει.
Ακούστε:
28.3.2017