ΕΛΠΕ: Συνάντηση της διεύθυνσης με Έλληνες ευρωβουλευτές

Γραμματοσειρά

 

Άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική συνάντηση με τους Έλληνες ευρωβουλευτές Νίκο Ανδρουλάκη, Στέλιο Κούλογλου, Γιώργο Κύρτσο, Δημήτρη Παπαδημούλη, Σοφία Σακοράφα και Κώστα Χρυσόγονο είχε η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο.

Πρόκειται για μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ των εταιρειών διύλισης και των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να γίνουν γνωστές και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος στο διεθνές περιβάλλον.

Από πλευράς ΕΛΠΕ μετείχαν ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός, ο Σιευθύνων Σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης, η Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου Λιάνα Γούτα, ο Γενικός Διευθυντής Εφοδιασμού, Διύλισης & Πωλήσεων Ομίλου Ιωάννης Ψυχογιός και ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων Γιάννης Γρηγορίου.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν:

Ο κορυφαίος ρόλος που διαδραματίζουν τα ΕΛΠΕ, ως ηγετικός ενεργειακός όμιλος στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού.
Η ανάλυση της τιμής αντλίας και οι φόροι και δασμοί στην αμόλυβδη βενζίνη.
Οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια.
Η επιπλέον επίπτωση των πολιτικών της ΕΕ στην ανταγωνιστικότητα των διυλιστηρίων της.
Η επιβάρυνση κόστους των διυλιστηρίων της ΕΕ έναντι των ανταγωνιστών.
Η μεταφορά ορισμένων διυλιστηρίων και νέων επενδύσεων μακριά από τις χώρες της ΕΕ, με αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ και την απασχόληση, αλλά και με επιβάρυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Οι πολιτικές και οι νομοθεσίες που είναι υπό διαμόρφωση στην ΕΕ σήμερα και στο αμέσως επόμενο διάστημα και που επηρεάζουν το μέλλον του κλάδου (ζήτηση προϊόντων, κόστος διύλισης, επενδύσεις κ.λπ.)
Ο ρόλος της διύλισης στην παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και η συνεισφορά της στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του COP21.

Επιβάρυνση 4 δολαρίων

Κατά την διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι η μέση επιβάρυνση στην λειτουργία ενός ευρωπαϊκού διυλιστηρίου έναντι ενός μη ευρωπαϊκού, λόγω των κανονισμών που ισχύουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι περίπου 4 δολάρια το βαρέλι και ότι τα καύσιμα της Ευρώπης πρέπει να συνεχίσουν να παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αυτό διασφαλίζει της ασφάλεια εφοδιασμού, ενισχύει τις εθνικές οικονομίες, ενώ στηρίζει την απασχόληση στα κράτη-μέλη.

Παράλληλα η μετακίνηση διυλιστικής ικανότητας εκτός Ευρώπης στρέφεται τελικά κατά του περιβάλλοντος, καθώς τα διυλιστήρια της Μέσης Ανατολής εκπέμπουν 35% παραπάνω μονάδες διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά.

Τονίστηκε ακόμη ότι η προστιθέμενη αξία για την ευρωπαϊκή οικονομία από τον κλάδο διύλισης ανέρχεται ετησίως σε 23 δισ. ευρώ, οι φόροι που συλλέγονται από τις πωλήσεις πετρελαιοειδών ανέρχονται στα 270 δισ. ευρώ, οι επενδύσεις κάθε χρόνο αποτιμώνται στα 5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο οι άμεσα απασχολούμενοι στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια ξεπερνούν τους 140 χιλιάδες εργαζόμενους.

Στην Ελλάδα η συνολική επίδραση του κλάδου φτάνει τα 3,8 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ), οι θέσεις εργασίας -άμεσες και έμμεσες- ανέρχονται σε 40,6 χιλιάδες, ενώ υπολογίζεται πως για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας στον κλάδο προκύπτουν 2,7 ευρώ ΑΕΠ στην εθνική οικονομία.

Του Γιώργου Αυτιά

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS