Ημερίδα για το Δημόσιο Χρέος και τις πολιτικές αντιμετώπισής του, από την Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο

Γραμματοσειρά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η ημερίδα «Πώς ν’ αντιμετωπίσουμε το δημόσιο χρέος; Μαθήματα και πολιτικές», που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου, με τη συνεργασία της Ιταλίδας Eleonora Forenza από την Ευρωομάδα L’Altra Europa con Tsipras και της Πορτογαλίδας Marisa Matias, του Bloco de Esquerda.

Οι συζητήσεις της ημερίδας περιστράφηκαν γύρω από το ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τα μαθήματα που έχουμε λάβει από αυτή την εμπειρία. Ταυτόχρονα στις τοποθετήσεις τους οι προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες αναζήτησαν και λύσεις αναφορικά με την διαχείριση του προβλήματος, στον αντίποδα των αποτυχημένων πολιτικών των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν, όπως ήταν προγραμματισμένο, η γνωστή Βρετανίδα οικονομολόγος Ann Pettifor, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του Ισημερινού, Pedro Paez, ο Philippe Lamberts, Πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων Βελγίου και Συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο ΕΚ, ο Lucio Pench, Διευθυντής στη ΓΔ Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην Υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας, η οικονομολόγος Μαρίκα Φραγκάκη, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Thomas Fazi, και η Επικεφαλής της Γαλλικής Αντιπροσωπείας των Σοσιαλιστών, Pervenche Berès.

Η εκδήλωση άνοιξε με την τοποθέτηση και τα εισαγωγικά σχόλια της Προέδρου της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, Gabi Zimmer, η οποία μιλώντας από την σκοπιά της Γερμανίδας πολιτικού, έλαβε σαφή θέση υπέρ της πολιτικής αντιμετώπισης του ζητήματος του δημόσιου χρέους γενικά και του ελληνικού δημόσιου χρέους ειδικότερα, επισημαίνοντας ότι η αποπληρωμή του δεν πρέπει να προκαλεί την κατάρρευση της οικονομίας μιας χώρας. Αναφέρθηκε επίσης στη Σύνοδο του Λονδίνου για το γερμανικό χρέος το 1953 και πώς οδήγησε σε διαγραφή των χρεών της Γερμανίας και σε ανάπτυξη, ενώ κατηγόρησε ευθέως τις κυρίαρχες ελίτ ότι εμποδίζουν σκόπιμα την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμα επίπεδα.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης ξεκίνησε την τοποθέτηση του διαπιστώνοντας ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι μόνον ελληνικό, αλλά συνολικά ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στην αποτυχία ενός νεοφιλελεύθερου πρότυπου ανάπτυξης, που στηρίχτηκε στο μοντέλο της υπερχρέωσης αλλά και στις ατέλειες της νομισματικής ένωσης, που προβλέπει κοινό νόμισμα, αλλά όχι και στοιχειώδη φορολογική εναρμόνιση. Μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της μερικής αμοιβαιοποίησης του χρέους, και των ευρωομολόγων και τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Tαμείου», μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «Είναι σκάνδαλο για την Ευρώπη να χρειάζεται το ΔΝΤ ως ειδικό για να αντιμετωπίζει θέματα που την αφορούν», πρόσθεσε. (βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=GOgZcqaqq1c&t=321s )

Συντονίζοντας την πρώτη εκ των δύο συζητήσεων που αφορούσε στην παγκόσμια εμπειρία γύρω από το ζήτημα της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους, ο Στ. Κούλογλου, επισήμανε ότι στην Ελλάδα τουλάχιστον δεν έχουμε μάθει πολλά πράγματα, αν σκεφτεί κανείς ότι η χώρα έχει βρεθεί χρεωμένη και στο παρελθόν -- η τελευταία κρίση πάντως μας έχει διδάξει ότι όταν ξεσπάει το θέμα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί καλά και άμεσα κι ότι επίσης καλό είναι να αποφευχθεί η εμπλοκή του ΔΝΤ. (βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=BV11GvKqfAI )

Σχετικά με τη βία από την οποία είναι γεμάτη η παγκόσμια ιστορία του δημόσιου χρέους μίλησε μέσα από παραδείγματα η Διευθύντρια Έρευνας στη Μακροοικονομία από το City University του Λονδίνου, Ann Pettifor, η οποία χαρακτήρισε το διεθνές οικονομικό σύστημα άδικο και υπογράμμισε τη χρησιμότητα μιας ανεξάρτητης επιτροπής διαιτησίας, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει μια δίκαιη λύση διαχείρισης του δημόσιου χρέους μιας χώρας, τόσο για τον δανειστή όσο και για το χρεώστη.

Για τον Philippe Lamberts, Πρόεδρο του κόμματος των Πρασίνων Βελγίου, στη ρίζα του προβλήματος του ελληνικού χρέους βρίσκονται οι ανεύθυνες ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος, αλλά και οι ανεύθυνοι δανειστές της Ελλάδας. Είναι αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν λαμβάνοντας υπόψιν τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η στάση τους σε κοινωνικό επίπεδο γιατί ενώ ένα οικονομικό χρέος είναι αναστρέψιμο, η καταστροφή της κοινωνίας και των γενεών δεν αποκαθίσταται.

Υπέρ μιας λύσης για το ελληνικό δημόσιο χρέος, η οποία θα ξεκινά από την παραδοχή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για δέκα χρόνια που ζητείται από τη χώρα μας, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί από κανένα κράτος-μέλος, όχι μόνο από την Ελλάδα, τάχθηκε ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρώην υπουργός πρότεινε τα πρωτογενή πλεονάσματα της ελληνικής οικονομίας να κατευθύνονται στο εξής στην αποπληρωμή του χρέους (κατά 1,5%) και σε πολιτικές ανάπτυξης (κατά 2%) ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να αναλάβει εξολοκλήρου το βάρος του ελληνικού και ευρωπαϊκού χρέους. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, θα ικανοποιηθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και θα ωφεληθούν τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές της. (βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=AkhKi-z531s&t=937s )

Σημειώνεται ότι τη σημερινή εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές Μ. Κεφαλογιάννης, Ν. Χουντής, Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Γραμματικάκης, Τ. Χατζηγεωργίου, Ν. Συλικιώτης, Κ. Κούνεβα και Μ. Κύρκος.

Φωτογραφίες: https://www.flickr.com/photos/131481887@N02/albums/72157681138896825

(Βίντεο και φωτογραφίες της εκδήλωσης από τον Β. Κατσαρδή)

Βρυξέλλες, 07/03/2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS