Mήνυμα της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο για τον Απρίλη του 2017

Γραμματοσειρά

· «Ο Ντάισελμπλουμ έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί»

· «Δεν θα ανεχθούμε ρατσισμό εναντίον των Ελλήνων μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο»

· «Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές της Αντιπολίτευσης δεν φορούν τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας στην Ολομέλεια»

Εδώ το link:

https://www.youtube.com/watch?v=TRlHAznDwn4&feature=youtu.be

Ενημέρωση από τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο για την Ολομέλεια του Στρασβούργου. Το μήνυμα δόθηκε με την μορφή τηλεοπτικής συνέντευξης στον υπεύθυνο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, Βασίλη Κατσαρδή, εκ μέρους της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 6.4.2017.

Τα βασικά θέματα του μηνύματος:

-Συζήτηση στην Ολομέλεια για το ελληνικό πρόγραμμα

-Trafficking
-Αδιαφάνεια στην ΕΕ

-Brexit

Μοντάζ: Βασίλης Κατσαρδής

*Το βίντεο περιέχει μεταξύ άλλων αποσπάσματα από την Ολομέλεια Απριλίου 2017

Παρακάτω ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ, ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 03-06/03/2017

- Κυρίες και κύριοι χαίρετε,

Είμαστε εδώ στο Στρασβούργο με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Κώστα Χρυσόγονο. Καλησπέρα κ Χρυσόγονε.

-Καλησπέρα κι ευχαριστώ για την πρόσκληση.

- Για να κάνουμε μια συνέντευξη - αποτίμηση όπως κάνουμε συνήθως μετά την Ολομέλεια του Στρασβούργου. Όπως πάντα δε μπορούμε να συζητήσουμε για όλα τα θέματα της Ολομέλειας, θα συζητήσουμε για τα πιο σημαντικά και αυτά στα οποία είχαμε παρέμβαση. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάτε είτε στα social media μας είτε στο site μας www.syriza.eu.

Συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα

- Λοιπόν κύριε Χρυσόγονε να ξεκινήσουμε με τη συζήτηση που έγινε για την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα, ή μάλλον να το συνδυάσουμε με την απουσία του επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem...

- Καλά αυτή καταδικάστηκε από όλους, διότι υποδεικνύει μια περιφρόνηση προς το θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι απαράδεκτη και θα σας έλεγα οτι απαράδεκτα ήταν και τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια του κου Dijsselbloem για τις χώρες του νότου και γι’ αυτό θα όφειλε να έχει ήδη παραιτηθεί. Ελπίζω οτι θα συμβεί αυτό στο επόμενο διάστημα εκ των πραγμάτων διότι όπως ξέρετε το κόμμα του δεν έχει εισέλθει στο ολλανδικό κοινοβούλιο παρά με ελάχιστους βουλευτές και φαίνεται οτι δεν θα συμμετάσχει ούτε και στην επόμενη ολλανδική κυβέρνηση ύστερα από αυτή την εκλογική πανωλεθρία την οποία υπέστη, περιορίστηκε περίπου στο ένα τρίτο των ψήφων που είχε στις προηγούμενες εκλογές.

- Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajani έστειλε και μια επιστολή διαμαρτυρόμενος για την απουσία Dijsselbloem και επίσης, όπως είπατε, αρκετές πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησαν την παραίτησή του.

- Ναι με την υποσημείωση βέβαια οτι υπήρξαν και κάποιοι, και συγκεκριμένα ένας Ολλανδός ακροδεξιός ευρωβουλευτής (Ούκε Ζιλίστρα) του κόμματος Wilders, ο οποίος ουσιαστικά επανέλαβε με διαφορετικά λόγια αυτά τα ρατσιστικά σχόλια του Dijsselbloem λέγοντας οτι οι Έλληνες είμαστε μικρά παιδιά και οτι οι Έλληνες δεν είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε το σπίτι μας και πως οτι μας δίνουνε το σπαταλάμε, το πετάμε, και γι’ αυτό θα πρέπει να μας κόψουν άμεσα την πίστωση. Ζήτησα από το προεδρείο να του επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις όπως έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις για άλλους π.χ. για έναν Πολωνό ακροδεξιό νεοναζιστή που έκανε σεξιστικά σχόλια σε βάρος των γυναικών. Έτσι πρέπει και στην περίπτωση αυτή να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις στέρησης αποδοχών στον Ολλανδό ακροδεξιό. Δεν είναι δυνατό να ακούγονται τέτοια πράγματα μέσα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βίντεο Παρέμβασης Κ Χρυσόγονου – Ολομέλεια 4.4.2017

«Η αναφορά του κ Ζιλίστρα στον ελληνικό λαό ότι είμαστε μικρά παιδιά είναι ρατσιστική και απαράδεκτη. Θεωρώ ότι πρέπει να του επιβληθούν κυρώσεις, διότι δεν είναι δυνατόν, ευρωβουλευτές μέσα στην αίθουσα αυτή να μιλούν για έναν ολόκληρο λαό με αυτόν τον τρόπο. » (χειροκρότημα)

- Βέβαια να πούμε οτι ο Jeroen Dijsselbloem απάντησε εν τέλει στην επιστολή Tajani λέγοντας οτι θα γίνει η συζήτηση σε κάποια άλλη στιγμή. Ενδεχομένως να ήθελε να αποφύγει τώρα τη συγκυρία. Αλλά έχει έρθει στο παρελθόν σε συζητήσεις για την Ελλάδα.

- Ναι έχει έρθει σε συζητήσεις στην επιτροπή ECON - στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων δηλαδή. Δεν τόλμησε να έρθει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτό πέρα από όλα τα άλλα δείχνει και μια έλλειψη προσωπικού θάρρους από την πλευρά του. Δεν θέλω να κάνω κάποιον άλλο πιο βαρύ χαρακτηρισμό που ενδεχομένως θα δικαιολογούνταν από τα πράγματα.

Βίντεο Παρέμβασης Δ Παπαδημούλη – Ολομέλεια 4.4.2017

«Να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία… χτες, όχι αύριο. Και να ολοκληρωθεί το συνολικό πακέτο της συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο, κ. Μοσκοβισί. Με ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το 2018, όπως είπατε κι εσείς, με βιώσιμο χρέος, με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα και με επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, γιατί είναι κομμάτι της Ευρώπης.»

Βίντεο Παρέμβασης Σ Κούλογλου – Ολομέλεια 4.4.2017

«Κύριε Κύρτσο, Κι εσείς και ο προηγούμενος συνάδελφος σας, ο κ. Κεφαλογιάννης, κατηγορήσατε την ελληνική κυβέρνηση ότι παίζει με τη φωτιά. Εδώ, ο κ. Γκουαλτιέρι (πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου) κατηγόρησε τον κ. Σόιμπλε ότι παίζει με τη φωτιά.»

- Να πάμε στη δική μας παρουσία ως ΣΥΡΙΖΑ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχαμε μια δυναμική παρουσία στην Oλομέλεια και τη συζήτηση με παρεμβάσεις και από εσάς.

- Από τον Στέλιο τον Κούλογλου και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος τόνισε οτι η Ελλάδα είναι φρουρός των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, απέναντι σε έναν τελείως αστάθμητο παράγοντα όπως είναι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν και ότι συνεπώς πρέπει να επιδειχθεί μεγαλύτερη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και νομίζω οτι η συζήτηση γενικά ήταν καλή. Οι περισσότεροι από τους ευρωβουλευτές που μίλησαν από όλες σχεδόν τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδειξαν κατανόηση και θα μπορούσε να πει κανείς οτι τάχθηκαν αλληλέγγυοι με την ελληνική κοινωνία θα σας έλεγα, η οποία έχει υποφέρει τα πάνδεινα τα τελευταία επτά χρόνια και αυτό το ξέρουν όλοι και οι περισσότεροι έχουν και το θάρρος να το αναγνωρίσουν δημόσια.

- Και οι δηλώσεις του κου Moscovici ήταν προς τη θετική κατεύθυνση...

- Και οι δηλώσεις Moscovici ήταν σε γενικές γραμμές θετικές για την ελληνική πλευρά, τόνισε οτι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους, έκανε θετικές αναφορές στην ελληνική κυβέρνηση.

- Μέχρι που τον κριτίκαρε η κα Σπυράκη και η Κα Καϊλή έτσι...

Θέλω να πιστεύω οτι δεν ωφελεί το να ασκούμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οτι θα έπρεπε να δείχνουμε περισσότερο πνεύμα εθνικής Ελλάδας στις συνεδριάσεις αυτές, διότι τελικώς πρέπει να καταλάβουν όλοι οτι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται για τον εαυτό της αλλά διαπραγματεύεται για τη χώρα. Τις μειώσεις συντάξεων ή τη μείωση αφορολόγητου ή τα άλλα επαχθή μέτρα τα οποία προσπαθούν να μας επιβάλλουν οι δανειστές δεν θα τα υποστεί ο ένας ή ο άλλος υπουργός της κυβέρνησης. Θα τα υποστεί ο συνταξιούχος, ο χαμηλόμισθος, ο άνθρωπος του μόχθου. Άρα πρέπει να επιδειχθεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τουλάχιστον εδώ μια στοιχειώδης εθνική γραμμή. θέλω να ελπίζω οτι δεν θα επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα σε μελλοντικές συνεδριάσεις. Ήταν νομίζω μια ατυχής στιγμή για ευρωβουλευτές και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ. Οχι όλους βέβαια πρέπει να πω αλλά για κάποιους οπωσδήποτε.

Trafficking – Διαφάνεια

Βίντεο Παρέμβασης Κ Κούνεβα – Ολομέλεια 3.4.2017

«Το τράφικινγκ είναι το πιο αναπτυσσόμενο έγκλημα στον κόσμο!

Είναι σύγχρονη δουλεία, με πάνω από 30 εκατομμύρια θύματα, από τα οποία 5,5 εκατομμύρια είναι παιδιά.»

- Να περάσουμε σε άλλο θέμα, η Κ. Κούνεβα έκανε δυο παρεμβάσεις, μία για την εμπορία ανθρώπων, το λεγόμενο trafficking, και η άλλη σε σχέση με τη δημοκρατία και την αδιαφάνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πως τις είδατε;

- Ναι ήταν δυο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις της Κωνσταντίνας, αναδεικνύοντας πολύ σημαντικά προβλήματα και θεωρώ οτι η παρουσία της εδώ γενικά είναι πολύ σημαντική διότι η Κωνσταντίνα είναι ένα ζωντανό σύμβολο των αγώνων των εργαζομένων για μια καλύτερη μοίρα και βέβαια της απάνθρωπης αντιμετώπισης από μια συμμορία προφανώς που ακόμα δυστυχώς δεν έχει ανακαλυφθεί ποιοι έκαναν αυτό το φρικτό έγκλημα σε βάρος της. Είναι ένα ζωντανό σύμβολο η Κωνσταντίνα και εγώ θεωρώ οτι είναι προνόμιο να βρίσκομαι μαζί της στα ίδια έδρανα και πιστεύω οτι έχει μια πολύ θετική παρουσία γενικά στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

- Να σημειώσουμε οτι δήλωσε και στα δύο θέματα οτι το βασικό θέμα είναι η λιτότητα και η έλλειψη κονδυλίων που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερα θέματα trafficking και ακόμη μεγαλύτερη αδιαφάνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Ακριβώς, θα έλεγα οτι το ζήτημα του trafficking είναι πολύ σημαντικό, αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας. Πρέπει να δούμε πρώτα απ’ όλα την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος και βέβαια υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα τα οποία βρίσκονται πίσω από αυτό και πρέπει να καταπολεμηθούν. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα έκανε συγκεκριμένες προτάσεις πάνω σε αυτό για αυστηροποίηση του όλου νομικού πλαισίου, όπως έκανε συγκεκριμένες προτάσεις και για την βελτίωση της διαφάνειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρώντας πολύ σωστά οτι η έλλειψη διαφάνειας είναι μεταξύ άλλων εκείνη που γεννά ευρωσκεπτικισμό και ευρωφοβία.

Βίντεο Παρέμβασης Κ Κούνεβα – Ολομέλεια 5.4.2017

«Το ψέμα επιβιώνει εκεί που λείπει η διαφάνεια, η παιδεία και η ευημερία. Είναι, θέμα δημοκρατίας. Και η απάντηση που πρέπει να δώσουμε σ’ αυτό είναι μία: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ!»

Brexit – Συζήτηση στην Ολομέλεια

- Το επόμενο θέμα ίσως ήταν και το πιο σημαντικό θέμα της Ολομέλειας - μιλάω φυσικά για το Brexit και τη συζήτηση που έγινε εδώ η οποία ήταν πάρα πολύ ζωντανή κατά τη γνώμη μου. Να ξεκινήσουμε ανάποδα, για άλλη μια φορά ο Ν. Farage ήταν προκλητικός – πιστεύω - και εγώ και πολύς κόσμος - μιλώντας για «γκάνγκστερς» σε ο, τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά μας η πρόεδρος της ομάδας μας κα Zimmer δήλωσε οτι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και των 28 χωρών και φυσικά η Μαρτίνα Άντερσον του Sinn Fein μίλησε για το θέμα της Ιρλανδίας. Σημαντικά ζητήματα...

- Ναι το Brexit πρέπει να γίνει μέσα σε ένα πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, δεν πρέπει να υπάρξουν πολεμικού τύπου αντιπαραθέσεις οι οποίες θα βλάψουν και τις δυο πλευρές, ακόμη περισσότερο βέβαια τη Βρετανία, διότι, η Βρετανία έχει να χάσει τα περισσότερα έτσι κι αλλιώς από την έξοδό της. Και έχω την εντύπωση οτι η ρητορική αυτή του κου Farage δεν βοηθά καθόλου. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κάνει ζημιά πρώτα απ’ όλα στην ίδια του τη χώρα. Θα γίνει αυτό αντιληπτό κάποια στιγμή από τους συμπατριώτες του, ίσως δεν είναι ακόμα η ώρα. Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να επιτευχθεί μια λογική λύση που θα περιορίσει τις απώλειες και των δύο πλευρών, κατ’ εξοχήν όμως της Βρετανίας - και βέβαια πρέπει να τονίσουμε οτι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που είναι πολυάριθμοί στη Βρετανία, όπως αντιστρόφως και τα δικαιώματα των Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση - και να καταστεί σαφές σε όλους οτι οι Βρετανοί εξακολουθούν να είναι ευπρόσδεκτοι ειδικά στην Ελλάδα όπου αποτελούν σημαντικό μέρος του ελληνικού τουρισμού, είτε ως τουρίστες είτε και ως συνταξιούχοι οι οποίοι αγοράζουν μια θερινή κατοικία στην Ελλάδα -στην Ισπανία και στην Κύπρο αυτό έχει γίνει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, ελπίζουμε να μπορέσει να γίνει και στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία εχθρότητα απέναντι στους ανθρώπους και τα προβλήματα μεταξύ των κρατών πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ένα πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Τον οποίο δεν προάγει η ακροδεξιά ρητορική του κου Farage.

Βίντεο Δ Παπαδημούλη για το Brexit – 4.4.2017

Μετάφραση στα ελληνικά: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Έλληνες θα συνεχίσουν να δείχνουν τη φιλοξενία τους στους Βρετανούς σαν να μην έφυγαν ποτέ από την Ένωση.

Με λίγα λόγια, Βρετανοί, είστε ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα!»

Απομαγνητοφώνηση στα αγγλικά: “I can assure you that Greeks will continue to show their hospitality, to the British as if they never left the Union.

In short, Brits, you're welcome in Greece!”

-Κάναμε κι ένα βίντεο ως αντιπροσωπεία θέλοντας να δείξουμε στους Βρετανούς οτι φυσικά είναι ευπρόσδεκτοι και επίσης να τονίσουμε οτι στείλαμε και αντιπροσωπεία στην Ιρλανδία τις προηγούμενες ημέρες τονίζοντας οτι δε θα δεχτούμε ούτε εμείς ούτε η Ένωση σκληρά σύνορα ξανά.

Η ειρηνική επίλυση του προβλήματος της Β. Ιρλανδίας βασίστηκε ακριβώς στη συμμετοχή τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα που αναιρείται αυτή η βασική παράμετρος πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για τους κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας οι οποίοι είναι Ιρλανδοί όπως και οι κάτοικοι της δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Άρα εκ των πραγμάτων ανακύπτει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών προς την κατεύθυνση αυτή και ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν τα -όπως λέτε- σκληρά σύνορα τα οποία θα χώριζαν στη μέση την Ιρλανδία.

Αποφώνηση – Ευχές

- Μια και είναι η τελευταία μας συνεδρίαση πριν από το Πάσχα, να δώσουμε και μια ευχή στον ελληνικό λαό αν θέλετε...

- Καλό Πάσχα και καλή ανάσταση.

- Έτσι, απλά και λιτά...

-Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Χρυσόγονε για αυτή τη συνέντευξη.

-Εγώ ευχαριστώ.

- Κυρίες και κύριοι θα ήθελα να σας υπενθυμίσω οτι για περισσότερες πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες, δελτία τύπου, συνεντεύξεις των ευρωβουλευτών μας και οχι μόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας στο www.syriza.eu και επίσης μπορείτε να βρείτε όλα τα social media μας κάτω κάτω στο site πολύ εύκολα. Από εμένα, τον Βασίλη Κατσαρδή, και από όλους μας εδώ στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλό σας βράδυ και φυσικά καλό Πάσχα!

Site: www.syriza.eu
Facebook: Syriza European Parliament
Twitter: @syrizaep
Youtube: Syriza European Parliament

7.4.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS