The Panama Papers: Οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί πρέπει να αποσυρθούν και ο πλούτος πρέπει να φορολογηθεί κατάλληλα

Γραμματοσειρά

 

Βρυξέλλες 04/04/2016

The Panama Papers: Οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί πρέπει να αποσυρθούν και ο πλούτος πρέπει να φορολογηθεί κατάλληλα

Σε απάντηση των σημερινών αποκαλύψεων των 'Panama Papers' τα οποία έχουν εκθέσει μέγιστες φοροδιαφυγές από πολιτικούς και επιχειρηματίες, το GUE / NGL καλεί για άμεση απόσυρση όλων των εκτιθέμενων απο τις διαρροές πολιτικούς και για την κατάλληλη φορολόγηση του πλούτου της Ευρωπαϊκής ολιγαρχίας.

Ο Συντονιστής του GUE/NGL της Ειδικής Επιτροπής σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις και άλλα μέτρα παρόμοιας φύσεως και αποτελέσματος (taxe 2), Fabio De Masi, σχολιάζει: «Είναι τόσο εύκολο για τους πλούσιους και ισχυρούς - πολιτικούς και (άλλoυς) εγκληματίες - να κρύψουν και να  ξεπλύνουν τα χρήματά τους μέσω φορολογικών παραδείσων, όπως ο Παναμάς και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Πρόκειται για σκάνδαλο το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη θέσει ένα τέλος σε αυτήν την τεράστια φορολογική απάτη."

Ο De Masi επικρίνει τα κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία βοηθούν τους πλούσιους να αποφύγουν τους φόρους, ενώ η Ευρώπη παραμένει σε κατάσταση οικονομικής κρίσης: "Ιππεύουν το κύμα της λιτότητας στην οικονομική ύφεση, ενώ αφήνουν τους πλούσιους να τη γλιτώνουν με αυτή τη φορολογική απάτη. Αυτό υπονομεύει τη δημοκρατία"

"Οι διαρροές καθιστούν σαφές ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του διεθνούς φορολογικού συστήματος είναι ανεπαρκείς: Ο ΟΟΣΑ πρόσφατα αφαίρεσε τον Παναμά από την« γκρίζα λίστα » των φορολογικών παραδείσων. Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι οι Κάτω Χώρες - ο σημερινός κάτοχος της ευρωπαϊκής προεδρίας του Συμβουλίου - και μια σειρά από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει συνθήκες Διπλής Φορολογίας με τον Παναμά. Και η Γερμανία έχει μια παρόμοια συμφωνία με τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ένα περιβόητο φορολογικό παράδεισο.

"Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αποκλείσει τους φορολογικούς παραδείσους όπως τον Παναμά από τη χώρα προς χώρα αναφορά για τις πολυεθνικές εταιρείες. Αυτό είναι ένα σκάνδαλο."

Ο De Masi καλεί για επείγουσα δράση από τα κράτη μέλη της ΕΕ: «Όσο φορολογικοί παράδεισοι, όπως ο Παναμάς και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι γόνονται λιμάνι όσους φοροδιαφεύγουν, δεν θέτουν σε εφαρμογή σοβαρά μέτρα για τη διαφάνεια, όπως οι προσιτά στο κοινό μητρώα των τελικών δικαιούχων όλων των εταιρειών, εμπιστοσύνη και παρόμοιες υποδομές, και δεν συμβαδίζουν πλήρως με τις διαδικασίες αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών,  τα κράτη μέλη πρέπει να αντικαταστήσουν τις Συνθήκες Διπλής Φορολογίας με την παρακράτηση φόρων επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε αυτές τις δικαιοδοσίες."

"Ο ΟΟΣΑ θα πρέπει να επανεξετάσει επειγόντως την απόφασή του σχετικά με την κατάταξη του Παναμά. Όλοι όσοι εμπλέκονται στις διαρροές και κατέχουν δημόσιο αξίωμα θα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα. Οι τράπεζες που συστηματικά και κατ 'επανάληψη διευκολύνουν την φοροδιαφυγή πρέπει να δεχθούν ανάκληση της άδειά τους, σύμφωνα με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δεκέμβριος 2015.

"Βήματα για να κλείσουν για τα καλα οι φορολογικοί παράδεισοι - που είναι επίσης το κλειδί για τον τερματισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος - πρέπει να συνοδεύεται από μια πανευρωπαϊκή συντονισμένη εισφορά του πλούτου," καταλήγει ο De Masi.

Περαιτέρω πληροφορίες:

Κατά την ακρόαση taxe 2 στις 21 Μαρτίου 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής Fabio De Masi αμφισβήτησε την ελβετική τράπεζα UBS για τις δραστηριότητές της στον Παναμά. Η τράπεζα αρνήθηκε να απαντήσει αν, και σε ποιο βαθμό, βοηθά πλούσια άτομα και μεγάλες εταιρείες με φοροαποφυγής ή φοροδιαφυγής (προβολή βίντεο, στις 8:10).

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS