Αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής: Η λιτότητα έχει αποτύχει - ανάγκη βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης

Γραμματοσειρά

 

Αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής: Η λιτότητα έχει αποτύχει - ανάγκη βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης

 

Ενώ η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα, οι ευρωβουλευτες της GUE/NGL πραγματοποίησαν μια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα (Τρίτη 5.4.2016), με την οποία τόνισαν ότι η λιτότητα έχει αποτύχει και νέες βιώσιμες πολιτικες ανάπτυξης χρειάζονται επειγόντως.

Η εκδήλωση, με τίτλο “Κριτική αξιολόγηση των προγραμμάτων λιτότητας και o ελεγκτικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ελληνική υπόθεση και όχι μόνο” συγκέντρωσε ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες που έχουν συμμετάσχει στην αξιολόγηση ενώ μερικοί συμμετείχαν στην πρόσφατη διερευνητική αποστολή στην Αθήνα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας.

Οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL χαιρέτισαν τον τεχνικό ελεγκτικό ρόλο της νέας Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, πιέζοντας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε: «Η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφάνεια και τον δημοκρατικό έλεγχο των προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα και πέραν αυτής. Αυτό είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση."

Οι ομιλητές έδωσαν τις δικές τους αξιολογήσεις των μέτρων λιτότητας, τονίζοντας το γεγονός ότι δεν λειτουργούν και μια αλλαγή της πολιτικής κατεύθυνσης απαιτείται επειγόντως.

Η Πρόεδρος του GUE/NGL, Γκάμπι Τσίμερ, δήλωσε: “Βλέπουμε πώς οι άνθρωποι ζουν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Δεν υπάρχει βελτίωση στη ζωή τους και οι πιο φτωχοί άνθρωποι ζουν κάτω απο τις χειρότερες συνθήκες. Η τεράστια μείωση των δημοσίων δαπανών σε περιόδους οικονομικής ύφεσης έχει επιταχύνει το φαύλο κύκλο της ανεργίας και της φτώχειας. Αν συνεχίσουμε έτσι, οι πολιτικές λιτότητας θα μπορούσαν να καταστρέψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα θεσμικά όργανα που επιβάλλουν αυτές τις πολιτικές λιτότητας για να συνεχίσουν να παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως τα εργατικά δικαιώματ και των θεμελιώδη δικαιώματα στην κοινωνική ασφάλιση και την εκπαίδευση. "

Ο κ Παπαδημούλης εξήγησε: "Μεταξύ 2010 και 2014, εγκρίθηκαν μέτρα που κοστίζουν πάνω από 60 δις ευρώ για να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα Αλλά στην πραγματικότητα, αυτά μόνο αύξησαν το δημόσιο χρέος, την ανεργία και τη φτώχεια. Στην Ελλάδα, θέλουμε να δούμε μια επιστροφή στην ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε ένα υγιές πλαίσιο δημοσίων επενδύσεων με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε μια επαναδιαπραγμάτευση των χρεών και ένα συμπαγές σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη των οικονομιών τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών που πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας.”

Οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την προσέγγιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την αξιολόγηση μετά από τις πρόσφατες διαδυκτιακές διαρροές που αποκάλυψαν συζητήσεις μεταξύ ανωτέρων αξιωματούχων του ΔΝΤ που φαίνεται να προσπαθούν να χειραγωγήσουν και να εκβιάσουν την Ελλάδα μέσω της διαδικασίας της αξιολόγησης.

Ο κ Παπαδημούλης πρόσθεσε: “Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα ως “τεχνικός σύμβουλος”. Αυτά τα WikiLeaks δείχνουν ότι το ΔΝΤ θέλει να παίξει πολιτικά παιχνίδια και να εκβιάσει μέσω αυτής της διαδικασίας.”

Η εκδήλωση περιελάμβανε ειδικές παρεμβάσεις από:
· Roberto Gualtieri, πρόεδρος της επιτροπής ECON και της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας (S&D)
· Baudilio Τοme Muguruza, Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, αρχηγός των ειδικών εκθέσεων για την οικονομική βοήθεια που παρέχεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα

Ομιλητές και συμμετέχοντες στην εκδήλωση περιελάμβαναν επίσης:
· Fabio De Masi, μέλος της ECON και μέλος της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (GUE/NGL)
· Μatt Carthy, μέλος της ECON (GUE/NGL)
· Ernest Urtasun, μέλος της ECON και μέλος της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ομάδα των Πρασίνων/EFA)
· Elisa Ferreira, μέλος της ECON και μέλος της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (S&D)?
· Ευρωβουλευτές από τη GUE/NGL και το EPP (Ευρωομάδα Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος).

Για περισσότερες πληροφορίες και βίντεο με ολόκληρη την εκδήλωση δείτε εδώ:
http://www.guengl.eu/news/article/events/critical-evaluation-of-austerity-programmes-the-ep-scrutiny-role-in-the-gre

Εδώ το βίντεο της ομιλίας Δ. Παπαδημούλη:
https://www.youtube.com/watch?v=ZWVcR3edIlc

5.4.2016

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS