Γραπτή ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τους θανάτους παιδιών εξ αιτίας της περιβαλλοντικής ρύπανσης

Γραμματοσειρά

Τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό θανάτων παιδιών εξ αιτίας της ρύπανσης και της διαβίωσής τους σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα επεσήμανε με γραπτή του ερώτηση ο Κώστας Χρυσόγονος, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις δράσεις που σχεδιάζει για την προστασία των παιδιών ειδικά σε περιοχές του ευρωπαϊκού νότου, όπου λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας χιλιάδες οικογένειες καταφεύγουν στην καύση απορριμμάτων και ξυλείας αμφίβολης ποιότητας ώστε να ζεσταθούν κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Στη ρύπανση και το παθητικό κάπνισμα οφείλεται το ένα τέταρτο των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας[1]. Συγκεκριμένα ο ΠΟΥ αναφέρει πως ανθυγιεινά περιβάλλοντα οδηγούν σε θανατηφόρες περιπτώσεις διάρροιας, ελονοσίας και πνευμονίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή 1,7 εκατομμυρίων παιδιών κάθε χρόνο, καθώς τα υπό εξέλιξη όργανα και ανοσοποιητικά συστήματά τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους κινδύνους. Παράλληλα τα στοιχεία φανερώνουν πως η επικίνδυνη έκθεση ενός παιδιού ξεκινά ήδη από την περίοδο της κυοφορίας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι οικογένειες χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και θέρμανσης, όπως άνθρακα ή και μη επεξεργασμένα βιολογικά απορρίμματα[2].

Ερωτάται η Επιτροπή:

α) Τι στοιχεία διαθέτει για τους θανάτους ανήλικων στην Ευρώπη από τους ανωτέρω παράγοντες και ειδικά στις περιοχές του ευρωπαϊκού νότου όπου χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα σκληρά μέτρα λιτότητας και καταφεύγουν στην καύση απορριμμάτων και αμφίβολης ποιότητας ξυλείας ώστε να ζεσταθούν κατά τους χειμερινούς μήνες[3];

β) Ποιες δράσεις σχεδιάζει για να μειώσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά;

γ) Θεωρεί πως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σχετικά με το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους έχουν επαρκή αποτελέσματα;

[1] http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/pollution-child-death/en/
[2] http://www.who.int/ceh/publications/ceh-Infographics-2017-english.pdf?ua=1
[3] http://www.ert.gr/periferia-thessalias-ekklisi-gia-chrisi-katallilon-ylikon-pros-kafsi/

 12.4.2017

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS