RSS

Το νησί της Λέσβου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει υπό το βάρος του προσφυγικού βρέθηκαν στο επίκεντρο της διεθνούς διάσκεψης εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών «Solidacities» που πραγματοποιήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία 12 ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

 
Στη συνάντηση που είχε στόχο την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και τηνεπιτάχυνση της βοήθειας προς την Ελλάδα και την Ιταλία που πλήττονται ιδιαίτερα αλλά και τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας των πόλεων που υποδέχονται πρόσφυγες συμμετείχε και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός ο οποίος κατέθεσε προς όλους,  στο πλαίσιο αυτό, μια πρόταση τοπικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με θέμα «Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων – Η απάντηση στην προσφυγική κρίση».  Όπως συμπεραίνει και ο ίδιος: «τη στιγµή που οι Ευρωπαϊκοί θεσµοί, η κοινωνική συνοχή, η δηµοκρατία και η ειρήνη δοκιµάζονται, είναι η ώρα της τοπικής αυτοδιοίκησης να απαντήσει στο σύγχρονο κάλεσµα της ιστορίας».
 
 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ 

Σήμερα, μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι αυτή της διαχείρισης της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης του προσφυγικού μεταναστευτικού που εξελίσσεται παράλληλα με την παρατεταμένη οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε καθημερινά. Σε αυτές τις κρίσεις, η Ελλάδα προσπαθεί με τις δικές της δυνάμεις να σταθεί στα πόδια της και αποτελεί χρέος όλων και ιδιαίτερα των εμπλεκόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλουμε τα μέγιστα, καθώς το διακύβευμα είναι τόσο η εθνική κοινωνική συνοχή όσο και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί µια κρίση, η οποία εξάγεται ελεγχόµενα από την Τουρκία προς τη χώρα µας και έπειτα προς την Ε.Ε. Είναι δεδοµένο, πως η λύση σε κάθε αναγκαστική µαζική µετακίνηση πληθυσµών βρίσκεται στην αντιµετώπιση των αιτιών που προκάλεσαν αυτή τη µετακίνηση. Στην προκειµένη περίπτωση, ο Συριακός εµφύλιος και οι υπόλοιπες συρράξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη Μ. Ανατολή, η πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό αυτών των χωρών και η οικονοµική ανέχεια µεγάλου µέρους του πληθυσµού. Η αντιµετώπιση τέτοιων παθογενειών απαιτεί χρόνο, σύγκληση εθνικών συµφερόντων και σε µεγάλο βαθµό πολιτική βούληση.

Σε κάθε περίπτωση όµως, το κλειδί για µια ορθότερη και πιο ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται στην Τουρκία. Με προϋπόθεση την ύπαρξη ενός αποτελεσµατικού σχεδίου επανεγκατάστασης από την πλευρά της Ε.Ε, η πραγµατοποίηση της πρώτης καταγραφής και όλων των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου σε Τουρκικό έδαφος υπό την εποπτεία της Ε.Ε και της Ύπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, είναι η λύση στον έλεγχο των προσφυγικών ροών και στη δηµιουργία νόµιµων και ασφαλών οδών στους έχοντες ανάγκη διεθνούς προστασίας. Παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη συµφωνία Ε.Ε – Τουρκίας κινείται προς αυτή τη κατεύθυνση, ουσιαστικά, τα ευρύτερα γεωπολιτικά παίγνια, τα εµπλεκόµενα εθνικά συµφέροντα και η χρησιµοποίηση του προσφυγικού ως διαπραγµατευτικό χαρτί για την αποκόµιση κερδών, αποτρέπουν την αντιµετώπιση των βασικών παραµέτρων της κρίσης.

Η καθυστερηµένη αντίδραση της Ε.Ε ως αποτέλεσµα των χρονοβόρων διαδικασιών διαβούλευσης και συναπόφασης των κρατών µελών, της στερούν την δυνατότητα εφαρµογής µιας αποτελεσµατικής Ευρωπαϊκής πολιτικής Ασύλου και Μετανάστευσης. Παράλληλα, η αποκλειστική ανάληψη των βαρών διαχείρισης από συγκεκριµένες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, στερούν και από τις ίδιες τις κυβερνήσεις και τους εθνικούς φορείς τη δυνατότητα να ανταποκριθούν αποτελεσµατικά σε αυτή τη µαζική µεταναστευτική ροή. Στην έλλειψη εµπνευσµένων ηγεσιών, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να δώσουµε την δική µας απάντηση, καθώς τώρα είναι η ώρα της ιστορικής ευθύνης για την Ελλάδα, για τον καθένα από εµάς, για όλους µας. Υπό αυτό το πρίσµα, θα ήθελα να καταθέσω την παρούσα πρόταση τοπικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Α΄ Βαθµός τοπικής αυτοδιοίκησης και µπορεί να χρησιµοποιηθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο µετατρέποντας την κρίση σε πραγµατική ευκαιρία.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Οι Δήµοι διαθέτουν συγκεκριµένα συγκριτικά πλεονεκτήµατα σε σχέση µε την δυνατότητα αποτελεσµατικής διαχείρισης κρίσεων. Συγκεκριµένα:

• βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες από οποιαδήποτε άλλο βαθµό Διοίκησης
• διαθέτουν αυξηµένες ανθρωπιστικές ευαισθησίες βρισκόµενοι δίπλα στην κρίση
• γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία και τις ιδιαιτερότητες της επικράτειάς τους
• διαθέτουν γρήγορες και άµεσες διαδικασίες σε σχέση µε την εγγενή γραφειοκρατία των κεντρικών κυβερνήσεων.

Τα πλεονεκτήµατα αυτά κάνουν την Τ.Α τον ικανότερο και αποτελεσµατικότερο διαχειριστή κρίσεων, ενώ στην περίπτωση της προσφυγικής κρίσης, το µοναδικό φορέα που µπορεί να δώσει αποτελεσµατικές λύσεις.

Στον αντίποδα οι Δήµοι, καλούνται να διαχειριστούν µια κρίση στην επικράτειά τους χωρίς να έχουν καµία δυνατότητα να εφαρµόσουν πολιτικές τοπικής διαχείρισης.

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω και µε δεδοµένο ένα µέγιστο αριθµό φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ελληνική επικράτεια, προτείνουµε την δηµιουργία µικρών δοµών φιλοξενίας χωρητικότητας 300 – 600 ατόµων στην επικράτεια κάθε Δήµου. Η διαχειριστική αρµοδιότητα των δοµών θα ανήκει αποκλειστικά στον εκάστοτε Δήµο, ενώ ο ρόλος των ΜΚΟ και των οργανώσεων θα είναι συµβουλευτικός και υποβοηθητικός. Για την κάλυψη του κόστους κατασκευής και διαχείρισης των δοµών προτείνεται η χρήση των ήδη εγκεκριµένων κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιµετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Μέσα από τα κονδύλια αυτά θα καλυφθούν α) τα έξοδα κατασκευής των δοµών και β) τα λειτουργικά έξοδα όπως υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, καθαρισµός, σίτιση. Τέλος, η επιλογή της τοποθεσίας της δοµής φιλοξενίας θα αποτελεί αρµοδιότητα του Δήµου ενώ παράλληλα τα hot spot θα επαναλειτουργήσουν µόνο ως κέντρα καταγραφής και όχι φιλοξενίας.

Με την δηµιουργία µικρών δηµοτικών χώρων φιλοξενίας σε κάθε Δήµο επιτυγχάνεται άµεσα:

• δίκαιος διαµοιρασµός του προσφυγικού πληθυσµού στην ελληνική επικράτεια 
• ευκολότερη και αποτελεσµατικότερη διαχείριση 
• µείωση των αναταραχών που προκαλούνται κυρίως από τη συσσώρευση πληθυσµού σε µεγάλες δοµές (hot spot
• µείωση της πίεσης που υφίσταται η τοπική κοινωνία 
• δηµιουργία επιπλέον χώρων φιλοξενίας που θα χρησιµοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης µπορούν να συνεισφέρουν σηµαντικά και οι Ελληνικές και Ευρωπαϊκές περιφερειακές αρχές, προσφέροντας χώρους για να στεγαστούν οι υπηρεσίες ασύλου και οι σχετικές αρµόδιες υπηρεσίες. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η παράλληλη και γρήγορη επεξεργασία αιτήσεων ασύλου σε χώρους των δεκατριών περιφερειών, ενώ το κοµµάτι της φιλοξενίας θα είναι υπό την ευθύνη των Δήµων.

Ένα τέτοιο πρόγραµµα διαχείρισης του προσφυγικού, µετά την πιλοτική εφαρµογή του στην Ελλάδα, µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε κάθε κράτος µέλος της Ε.Ε, προσφέροντας µε αυτό τον τρόπο ένα µοντέλο αποτελεσµατικής τοπικής διαχείρισης. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σηµαντικό, τη στιγµή µάλιστα που η αντιµετώπιση της κρίσης σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αποδεδειγµένα ανεπαρκής. Προς αυτή την κατεύθυνση και για την ευαισθητοποίηση της Ευρωπαϊκής κοινής γνώµης θα µπορούσε να πραγµατοποιηθεί ευρεία ευρωπαϊκή εκστρατεία ενηµέρωσης και άσκησης πολιτικής πίεσης στα αρµόδια ευρωπαϊκά όργανα. Η δηµιουργία δικτύου πόλεων σε Ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο µε πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΕΔΕ, εξυπηρετεί απόλυτα την υλοποίηση του προγράµµατος.

Την στιγµή που οι Ευρωπαϊκοί θεσµοί, η κοινωνική συνοχή, η δηµοκρατία και η ειρήνη δοκιµάζονται, είναι ώρα ευθύνης και δράσης για όλους. Είναι η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να απαντήσει στο σύγχρονο κάλεσµα της ιστορίας. Η Ευρώπη και η Ελλάδα κινδυνεύουν να περιπέσουν στη δύνη ενός φοβικού παροξυσµού. Ένα φοβικό σύνδροµο, το οποίο ενισχύεται από την έλλειψη Ευρωπαϊκών πολιτικών διαχείρισης, που µε τη σειρά τους έδωσαν χώρο στο ρατσισµό και την ξενοφοβία. Όλα αυτά, πολύ φοβάµαι ότι αν δεν αντιµετωπιστούν έγκαιρα, θα οδηγήσουν µε µαθηµατική ακρίβεια στη ρήξη και την επιστροφή σε ένα φασιστικό Ευρωπαϊκό παρελθόν.

Για το λόγο αυτό ζητώ από την ΚΕΔΕ:

• την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την δηµιουργία Ελληνικού και Ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων για την εφαρµογή του προγράµµατος
• την ανάληψη πρωτοβουλίας για την παροχή χώρων στέγασης των υπηρεσιών ασύλου από τις 13 Ελληνικές περιφερειακές αρχές
• την άσκηση πολιτικής πίεσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανακατεύθυνση της ευρωπαϊκής χρηµατοδότησης από τις ΜΚΟ προς τους Δήµους
• την πραγµατοποίηση ευρωπαϊκής εκστρατείας ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης

Οι στιγµές που περνά η χώρα µας είναι ιδιαίτερα κρίσιµες και θεωρώ πως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να µένει αµέτοχη. Έχουµε την δυνατότητα και να διαχειριστούµε αποτελεσµατικά την κρίση και να ανατάξουµε την αρνητική εικόνα της Ελλάδας και των Ελλήνων διεθνώς.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκδήλωση Solidacities
Φωτογραφικό υλικό του Βασίλη Κατσαρδή //www.flickr.com/photos/131481887@N02/albums/72157674036402611" style="color:rgb(189, 162, 124);outline:none;transition:all 0.4s ease">εδώ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS